CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Stará láska nerezaví aneb FlatOut 2 na to pořád má

Studio Bugbear Entertainment, momentálně ve světle reflektorů díky projektu Next Car Game, má se závodními hrami řadu zkušeností. Jejich nejznámější značkou je destruktivně zaměřená série FlatOut. Dnes se podíváme na druhý díl z roku 2006.

Vzduch se tetelí horkem, ale účastníci závodu si toho nejsou vědomi. Všechna jejich pozornost je koncentrována na zvládnutí startu. Někteří túrují motory jako zběsilí, někteří jsou úplně nehybní, ale všichni jsou napjatí, adrenalin jim začíná zaplavovat cévy. Jsou připraveni. Ozývá se startovní výstřel a vzduch zaplaví řev stovek motorových koní. Za pár vteřin už na startovišti zbyla jen oblaka suchého prachu, jak auta mizejí v dáli.

To je ovšem ta nejnudnější část, až po startu hra opravdu začíná, a to všelijakými strkanicemi o náskok. Kouzlo FlatOutu 2 spočívá v míře destrukce, jakou lze napáchat jak na autech, tak i na trati samotné. Přiměřeně arkádový fyzikálně-jízdní model poškození je velmi propracovaný a nijak nezastaral, takže se postará o spoustu efektních kolizí, za které by se nemusela stydět kdejaká nová hra.

Plechy se drtí a mačkají, kousky odlétají jako šrapnely za doprovodu rojů jisker a občas si i řidič užije krátký let obloukem z čelního okna. A ve zpomalených záběrech – to je teprve podívaná! Dojem nekazí ani grafika, která na svá léta vypadá velice zachovale.

Ve vzduchu je cítit benzin

Hra má singleplayerovou kampaň, která si na nic nehraje – žádné animačky, žádné okecávání, na začátku si vyberete pohlaví vašeho paňáci, koupíte rachotinu a jedete. Co je na kampani zajímavé, překvapivě není až tak důležité skončit na prvním místě, jako napáchat při tom co největší neplechu. To je totiž to, co je nejvíce ceněné a za co dostanete nejvíce peněz.

Těmi si můžete ke své roztřesené kraksně postupně zakoupit různá tuningová vylepšení a zvýšit tak své šance na nejvyšší stupínek. I když titul nemá příběh per se, loadovací obrazovky odhalují stručné charakteristiky jednotlivých řidičů, a co více, AI jednotlivých aut tomu odpovídá a chová se podle toho!

Avšak i na pořadí záleží, neboť si svými tabulkovými úspěchy otevíráte další stupně a ligy závodů. Samozřejmě, čím vyšší liga, tím lepší třída aut. Od rozdrbaných pološrotů se postupně prozávodíte až ke špičkovým mašinám, které vyžadují extra výdělky, abyste je mohli dále vylepšit.

FlatOut 2 obsahuje odlehčený tuning, díky kterému si můžete své milované plecháčky vymazlit koupí vylepšení motorů, kol, odpružení, výfuku, karoserie a podobně. A jak už bylo řečeno, bez peněz do obchodu nelez, takže budete muset zase závodit – je to začarovaný elipsoidní tvar!

Nic pro citlivky

Pokud se vám však nechce začínat ode dna, kariéru hrát nemusíte. Všechny tratě i herní módy se dají hrát samostatně i se (skoro) všemi dostupnými auty. Nechybí ani hra více hráčů, jak LAN, tak hot seat Party Mode (pro akrobacii). Žel, oficiální servery pro online multiplayer už byly vypnuty, a tak si po síti zahrajete jen pomocí Hamachi či podobných služeb. To nicméně neubírá všeobecnému faktu, že sebelepší AI nedokáže nahradit dobré přátele. A to je lekce dnešního večera, děcka!

Nadupaný soundtrack vymění krev za benzin i rodilému asketovi. Sestává z více než dvou desítek rockových a metalových skladeb, které závodům dodají ten správný říz a bez nichž by ztratily ten správný drive. Tedy nejenom závody, ale i další herní módy – demolition derby (netřeba vysvětlovat) a akrobacie. Neplést si akrobacii a „akrobacii“, ta ve FlatOutu 2 kosti neprotahuje, ale láme. Nebohý řidič je při nich velkou rychlostí katapultován z auta, jen aby posloužil jako projektil do řady bláznivých disciplín. (Říkal tu někdo obří kuželky či průlet ohnivými kruhy?)

FlatOut 2 opravdu stojí za instalaci i po letech, čas mu totiž neubral vůbec nic ze zábavnosti vyvolané návykovým mixem adrenalinu, destrukce a nářezové hudby. Pokud vám alespoň trochu jedou rychlá kola, tak tuhle záležitost rozehrajte znova. Spojka, brzda, plyn!

František Šimůnek

V roce 2011 se stal členem redakce RecenzeHer.eu, odkud v dubnu 2012 odešel pracovat pro inGamer.cz na post redaktora. V pozici externího redaktora je od ledna 2014, kdy došlo k migraci inGameru pod herní sekci CDR.cz. Nejčastěji přispívá retro články.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - Stará láska nerezaví aneb FlatOut 2 na to pořád má

Žádné komentáře.