CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Stavební materiál na Marsu vyrobí na místě 3D tiskárny z krve a tělních tekutin

Mars Nosferatu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo nový Churchill slibující na Marsu krev, pot a slzy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

si už naozaj robia prdel? na takéto hókusy-pókusy potrebujú 3D tlačiareň? sa tam vyvraždia, posledný zamiesi matroš na "psiu búdu" a dožije...
mimochodom, v stredoveku mali podstatne viac "biomateriálu" ako hentí nešťastníci, že vraj 6 ľudí, 6 psychopatov a bláznov po pár týždňoch z nich bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lze klesnout v novinářské žumpě ještě hlouběji? Takovej to býval kdysi server na úrovni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale nesmysl. Proč takhle blbě plýtvat vodou a oslabovat astronauty?
Stačí rozumný energetický zdroj (dostatěčně mobilní štěpný reaktor) a lze ten prach přímo spékat do pevných objektů, bez dalších přídavků, a v prakticky neomezeném množství.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pôvodne som rozpísal litániu, ktorá ďaleko presahovala obsah článku čo do počtu slov, tak informácii. Následne som si to prečítal a usúdil, že je to vlastne jedno. Ten, kto chce vedieť, si prečíta pôvodnú štúdiu* a následne pochopí aj to, čo napíšem teraz.

"Prosím autora článku, ak vôbec číta komentáre, nech buď vôbec nepíše články, ktoré sú založené na štúdiách, ktoré sú nad rámec jeho vedomostí alebo nech sa zamyslí nad tým, čo píše a prachsprosto strojovo neprekladá správu z iných médii. To už by bolo lepšie keby ste preložili priamo danú štúdiu, pretože by ste aspoň nepísali úplne hlúposti, ale "iba" polohlúposti ovplyvnené mimo iných aj neznalosťou cudzieho a vlastného jazyka. Žiaľ, toto sa netýka len tohto článku, ale všeobecne celej tvorby autora."

*https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590006421000442#!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Podle nich lze vyrobit alternativu k betonu za pomoci prachu z Marsu a lidské tělní tekutiny v podobě krve či moči, případně slzách a potu. Hotová směs by pak mohla sloužit jako tiskové médium pro 3D tiskárny. "
tak na první pohled se to zdá jako totální blbost. No a na ten druhý taky.
Koukal jsem i na ten původní článek a je hezké že autoři zkoušeli míchat různé tělní tekutiny s s mimozemským prachem a že skutečně vyrobili něco jako nicmoc stavební materiál. Ovšem když se nad tím člověk zamyslí tak mu prostě dojde, že aby ten člověk na marsu vyprodukoval dost tělních tekutin tak by tam už musel pobývat hoodně dlouho a z něčeho a v něčem žít. Spíš bych čekal, že se vše zrecykluje či použije do kompostu, než aby se z toho někdo znažil dělat cihly rychlostí jedna cihla na jednoho člověka a měsíc...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Základní komponenta tj. voda a zemina/kameny tam už je. Takže ty lidské komponenty budou jen doplněk pro zlepšení kvality výsledného materiálu, ne základní věc. A nejspíše to budou přidávat jen na nosné prvky, které potřebují extra pevnost a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blood & Sweat & Tears dostává nový rozměr!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak ten "Stavební materiál na Marsu vyrobí na místě 3D tiskárny"? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.