CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Steam nabízí možnost vrácení peněz, když se vám hra nezalíbí během 2 hodin hraní

Dvě hodiny? Za dvě hodiny má člověk jasno tak o technické stránce hry ale nikoli o hratelnosti. Je mnoho her které v prvé fázi jsou v něčem originální a tak zaujmou, ale později se jen únavně opakují. Která hra je zábavná a která ne je individuální od člověka k člověku. Nejlépe je si počkat na recenze hráčů kteří jsou takzvaně stejná krevní skupina a tak může člověk brát jejich hodnocení vážně. Hlavně zapomeňte na redaktory herních magazínů(komerční recenze), často jsem měl dojem že podle hodnocení a popisu hry, hrají jinou hru než já.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme plati, ze dulezite je shlednout gameplay ..... a idealne nejakeho cloveka, co dela recenze a ma stejnou "krevni skupinu" (ja mam treba rad totalbiscuita, je i hodne vtipny:)
Ale i pak je dobre si hru nejdriv zahrat ..... treba nove GTA .... megarecenze, vsude nejake ukazky ... ale vlastne nikdy jsem si nepustil poradny gameplay .... skoro jsem podlehl a hru za litr koupil, jak jsem myslel, jaka to bude bomba .... nastesti vyslo DEMO, tak jsem si to 10-20 minut zahral a zjistil, ze je to totalni vypatlanina plna rasistickych stereotypi a "nigga" mluvy ......proste neuveritelna picovina (kdo neveri, tak si pustte cely gameplay od zacatku .... silenost!) Pritom treba prvnich 5 minut mi pripadlo i snesitelnych ..... 2 hodky si myslim, ze je dost k oddeleni zrna od plev .... je to srovnatelne s demama v devadesatych letech a firmy se budou muset sakra ohanet a skoncovat s MMS shitama ......

Osobne v tom vidim ale dva dost velke nedostatky:
1) dlouhych predprodeju se to tykat nebude
2) steam to neprezentuje jako DEMO, ale jako moznost vraceni a jeste s tim, ze muze byt zamitnuta ..... takze v tom vidim dost problem ..... osobne bych si proste nanistaloval steam a zkousel hry jednu za druhou ... kdyby to fungovalo tak, ze se strhnou prachy az po vice jak dvou hodinach, tak OK, ale takhle se bojim, ze toho bude vyuzivat jen naprosta mensina lidi, takze je dost riziko, ze se na kvalite stejne nic nezmeni ...... vlastne mi to prijde jako to o tom vlkovi, co se nazral ..... az bude primo moznost si bezplatne zahrat 2 hodiny a az pak zacne steam picovat a ukonci hru, kdyz nebude koupena, tak se muzem bavit o revoluci .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 hodiny sú ešte viac ako mohli dať (niektoré šmejd hry majú hrací čas pod hodinu, len zabúdajú na to upozorniť - tým odzvonilo, podvodníkom).
Priemerný herný čas hráčov u mnohých hier je cca 1 hodina aj to len pre získanie steam kariet. Za hodinu sa dá prejsť výuková časť, niekoľko úrovní aby človek vedel či danú hru chce alebo nie. Aj hodina by bol dostatočný čas. Veď Civ5 dávala v deme 100 ťahov, či koľko. To je cca 30-60 minút.
2 hodiny je dostatočný čas aj na prípadné odstránenia závad (preinštalácia ovládačov, reštart, konfigurácia).

Za mňa osobne veľké plus, ku ktoré muselo byť Valve roky donucované, až nakoniec súdny proces v Austrálií a riziko antimonopolného súdu v EÚ ich ku tomu donútil. Nechceli! Nerobia to dobrovoľne.

Čo sa málo spomína kde to to bude obrovský prínos. Multiplayer. Obrovské množstvo hier láka na možnosť hry viacerých hráčov, či vyslovene sú len multiplayer tituly. Kúpite hru a zistíte že je mŕtva. Od teraz už sa nemusíte pýtať na fóre, či je hra živá, kde aj tak fanatici vám napíšu že je, ale vyskúšate, za hodinku sa tam neukáže nik, požiadate o vrátenie peňazí a danú hru môžu rovno stiahnúť z ponuky. Toto je dosť častý podvod. Úžasná reklama, perfektné "gameplaye" len mŕtva hra. Mnohokrát za 10 a viac Eur.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jak rikam, chtelo by to automatizovany system. Vzdyt ten steam klient je provazany s tou hrou a kdyz se invaliduje (po dvou hodinach), tak se proste hra vypne a basta .... do doby nez si ji dany clovek koupi. Dovedu si predstavit nudnou sobotu, kdy si reknu, chcu si zahrat hru .... tak vyzkousim treba 20 potencialnich her ...... vystriknu za to 20 litru a budu cekat, kdy a jestli mi to steam vrati? V tomhle je to jeste proste nedokonale .... ale mas pravdu, steam k tomu nekdo donutil, protoze oni maji nejakych 30-40% z prodeju, takze tem rozhodne nevadi, ze si clovek predobedna nebo koupi mizernou hru .... ale mozna je to ryze racionalni pristup .... za 2 mesice tu mame W10, univerzalni obchod pro PC, mobily, XBOX, moznosti zkusit hru, navic se jedna o vec integrovanou v kazdem operacnim systemu a nemusi se tahat nejaky specialni klient .... sak uz od prvnich dnu vydani W8 s vlastnim obchodem, valve a ten jejich tunovy vozrala silene nadavali na W8, ze jim to znici business ..... windows store ma ted veskere trumfy diky integraci, steam se bude muset mnohem vice ohanet a snizit i sve provize z her .... jako 40% je IMHO fasismus, ale kde neni konkurence ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povolit více jak dvě hodiny, tak významné procento her stihnete přehrát až do konce. :-D Nechci na nic mířit prstem, ale *cough* Call of Duty *cough*.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam, nove hry uz nehraju, ale co jsem obcas nejakou recenzi precetl, tak vsude se pise o par hodinach hrani a navic jsou dnesni hry (aspon strilecky) totalni picoviny, kde se to uz vlastne ani strileckama nazvat neda ...... prijde mi to uplne tristni jako cloveku, co vyrostl na dukovi, doomovi, bloodovi, hereticovi .... proste hrach, ktere se daji hrat i dnes, daji se hrat i po desate a rozhodne je clovek za jeden vikend neprojde (napoprve to byla zalezitost snad i nekolika tydnu) .......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Potiz je v tom, ze dneska hru ve ktere je pouze engine a mapy neprodas dostatecnemu poctu lidi.

A tem par co to zkusi zacne vadit bloudeni opustenyma chodbama plnyma vystrilenych potvor a hledani klicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce GTA5 - mam odehrano tusim okolo 40-50 hodin a hra je to imho vynikajici.
To, ze se tam mluvi slangove, beru jako plus. Nehlede na to, ze ruzne postavy mluvi ruzne. Hratelnost je imho vyborna, questy jsou povětšinou vcelku rozmanite, obvykle spojene s nejakym pribehem a "vývojem postav". Musim rict, ze uz dlouho jsem u nejake hry nemel takovy pocit "litosti nad tim, co postava zaziva" a podobne. Pribeh je mozna "tuctovy", jaky vidíme ve spouste filmu, ale ke hre se hodi a bavi me zjišťovat, jak se to vlastne cele vyvine a jestli me podezreni, ze nekteri lide nejsou ti, za které se vydavaji, je spravne.
Tim nerikam, ze se hra musí libit každému. Mafia se taky nelíbila každému, no me se libila, me se proste hry tohoto typu libi. (Ostatne, az to dohraju, pustim se do Zaklinace).

Co se tyce vraceni penez po 2 hodinách, prijde mi to jako vynikajici napad a plne souhlasim s tim, ze to nakonec někdo kontroluje rucne, pac jinak by okamzite někdo prisel na to, jak to co nejlepe zneužívat. Ty 2 hodiny jsou az az na to, aby clovek zjistil, jestli mu hra dobře funguje a jestli ji chce hrat dal, ci ne. Rozhodne me to velmi prekvapilo a nakonec se ukazuje, ze není potřeba, aby se do vseho hned srali politici a narizovali a zakazovali a nakazovali - trh si nakonec cestu najde takovou, aby prilakal co nejvíce zakazniku a tohle je toho jasnym důkazem. Ano, mozna to tu mohlo byt uz před xy lety, ale tak proste trh funguje. Na vse je potřeba nejaky cas, ale nakonec se najde nejaky optimalni stav. A tohle je pro me osobne sakra optimalni stav.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me osobne nenapada duvod, proc by se to melo kontrolovat rucne ..... jake zneuziti? ..... jednak rucne se to samozrejme kontrolovat nebude, ale bude tam proste minimalne tydenni prodleva, coz vyrazne omezuje tuhle vec pouzit jako "DEMO", kdyz se to musi nejdriv zacalovat a pak doufat ve vraceni prachu. Zneuzit toho IMHO rozhodne nejde .... tak snad si do steamu kazdy zaregistroval kreditku ne? Tak me nenapada, jak by se toho dalo zneuzit? Ze by nekdo mel 10 kreditek a reinstaloval kvuli tomu kazde dve hodiny pocitac (asi by ani nepomohlo, takze spis sednout k jinemu pocitaci) a hrat tak celkove az 20 hodin? Co by si tim pomohl? To ma uz 1000x jednodussi si stahnout cracklou verzi ..... no a v kazdem pripade by z neho steam nebo vyvojar nemel nic, tak jake zneuziti? Zneuziti podle me absolutne nehrozi .......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaplatit, stahnout ze Steamu, prekopirovat na jiny diskm, cracknout, vratit na Steamu, hrat.

Lepsi nez stahovat pres torrenty, ne?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U GTAV bylo 10-20 minut málo. Musím ti ale dát za pravdu, že ten "nigga" mě naprosto sral. Michael a Trevor už byla jiná káva.
Myslím ale, že když se člověk nebude nijak patlat s nastavením grafiky, dvě hodiny jsou pro mě akorát tak na hraně kdy zjistím jestli mě hra baví nebo ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, myslim, ze na predprodeje to platit nebude, kdyz uz ta herni firma dostane prachy rok predem, tak uz z nich ty prachy nikdo nevymlati ..... jinak samozrejme velice prinosna vec. Ve windows storu je tahle moznost u vetsiny placenych aplikaci uz od zacatku. Osobne bych si aplikaci ktera nema bud "TRY" nebo osekanejsi nebo reklamovou free verzi, nekoupil. Mam pocit, ze na androidu slo vratit aplikaci snad do dvou hodin? Nebo to bylo jinde?

Bud jak bud, je to tezky bic na vyvojare ..... tusim, ze tohle do roka zabije 3/4 mizernych studii a bude vychazet jen petina her, za to hratelnych, coz je samozrejme spravne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže súd v Austrálií, Európske právo na vrátenie tovaru a desiatky žiadostí na Steam fóre poukazovaním aj na google android obchod, ktorý umožňuje vrátiť peniaze už dávno, urobili svoje.

Keby to zaviedli pred rokom, vrátil by som dosť hier. Miesto toho som obmedzil nákupy. Platiť za šmejd 10-20 Eur sa mi vážne už nechce.

Mimochodom, sami sme založili v priebehu 2 rokov niekoľko vlákien o možnosti vrátenia peňazí. Pokaždé do 2-3 hodín to zablokovali, zamkli.
Nerobia to pre dobro hráčov, ale pre riziko obrovského súdneho procesu vrámci EÚ (neužívanie monopolu, obmedzovanie práva na vyskúšanie tovaru pred kúpou, či možnosť jeho vrátenia - to sú napr. licenčné kľúče, keď si program nainštalujete, máte niekoľko dní možnosť vyskúšať si ho a až potom si ho aktivovať - kúpiť, ak máte záujem).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A takhle by to melo fungovat i u filmu ...... kdo odejde do pulky filmu, tak mu vrati vstupne ... v elektronicke distribuci (pochopitelne mam na mysli predplatne, ne dnesni model) by to fungovalo podobnym stylem, platilo by se rekneme 200 mesicne a clovek by mohl zkouknout, co by chtel ..... a tech 200 by si rozdelily jednotlive studia podle toho, jake filmy ten clovek skutecne zkouknul .... kdyz se podivam na 10 minut a zjistim, ze je to picovina, tak studio nedostane ani korunu .... jo, to by se pak musely tocit trosku jine filmy nez dnesni braky, kde 95% rozpoctu jde asi jen na trailer a propagaci (stejne jako u her mimochodem) ..... herci a producenti se budou muset rozloucit s pohadkovyma honorarema a herectvi se stane normalni poctivou praci a hlavne, BUDOU SE MUSET SAKRA SNAZIT, aby dnesni trapne "hvezdicky" neskoncily nekde u lopaty ....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyborny napad.

Az na to, ze by od te chvile by byly nataceny pouze predem jasne divacky uspesne filmy - coz jsou zrovna ty nejvetsi ptakoviny jako Kamenak a Babovresky.

Tudiz bys dosahl presneho opaku - tocily by se pouze braky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Filmy, ve kterych trailer predstavuje 50-90% vseho co ve filmu stoji za zhlednuti by se skutecne natacet prestaly. Bohuzel to neni jediny druh braku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

EU umoznuje vratit koupene zbozi? Tak tenhle zakon bych chtel videt............

Co sis koupil v krame, je tvoje - jestli ti to prodejce vezme zpatky zalezi na jeho dobre vuli, ale rozhodne nema takovou povinnost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

EU umoznuje vyzkouset zbozi. V pripade kamennych obchodu se predpoklada, ze vam zbozi predvede prodejce jeste pred koupi. V pripade internetovych obchodu je to realizovano narokem na vraceni penez pri vraceni zbozi bez udani duvodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stacilo by, keby sa kazda hra dala vyskusat podobne ako mavaju casto akciu "Free Weekend"
Len by sa to volalo "Free 2 hours" ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.