CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k TÉMA – „Je mrtvý, Dave“: Jak Microsoft zabil Windows 10 Mobile

Komentar k historii Windows Mobile je bohuzel spatny a je videt, ze to ma autor pouze odnekud nactene:

"Historie mobilního systému Windows se začala psát v roce 2010, tehdy Redmond zahodil svůj starý Windows Mobile, který byl spíše systémem pro počítače v mobilních zařízeních. ..... Byl velice omezený, nebylo tam moc funkcí, nemohli jste si ani nastavit vlastní vyzváněcí melodii."

Opak je pravdou, samozrejme drobnustky jako zmena vyzvaneci melodie normalne sly udelat. Mel jsem WM6.5 na Omnii i8000 a byl to super system.
Zmena vyzvaneci melodie sla normalne tak, ze se vlastni audio soubor nahral do slozky s defaultnima zvonenima a pak se zmenil v nastaveni. Uz si to plne nepamatuju, ale myslim, ze jsem tu mp3ku musel preformatovat a nejak pojmenovat, aby se to tam ukazalo, ale slo to.

WM6.5 byl graficky podobny klasickym Windows, ono to tak bylo historicky. Predtim jsem mel PDA s WM2002/2003 a bylo to opravdu jako Windows vcetne trochu jine nabidky Start, ale byla tam.

Co zacalo byt systemu vytykano nebyla zadna jeho omezenost, system byl plne konfigurovatelny, ale spis urcita slozitost (tezkopadnost) a nevhodnost pro dotykove ovladani, uvedomme si, ze tehdy se to neovladalo prstama ale dotykovym perem. Patlat na to prstama fakt neslo, zaviraci krizek aplikace, ne nepodobny klasice z desktopovych Windows, jste proste prstem netrefili a aplikaci zavreli bez dotykoveho pera treba taky na 15ty pokus.

Nakonec, kdo jste nekdy pouzivali dotykovou obrazovku na klasickych desktopovych Windows, asi tusite, ze jeste Windows 7 byl naprosto neovladatelny a ani dnes neni situace o moc lepsi. Proste dotykove ovladani Microsoft nikdy neumel a to ten stary Windows Mobile 6.5 zabilo.

Na misto toho jako konkurenci vychazejicim systemum Applu a Googlu vydal MS narychlo spatlany system Windows Phone 7 (Ballmerovo dite). Byl to pruser, ten OS neumel vubec nic, v pocatcich to neumelo ani Exchange, takze ani na tehdy uz rozsirene firemni founy to neslo. Napriklad mimochodem WM6.5 mel uz ve sve dobe podporu dodnes nerozsireneho protokolu IPv6, WP7 tu podporu nemel, byla pridana az pozdeji.

Z toho je jasne, ze Microsoft uplne stupidne zahodil fungujici mobilni OS a na misto nej prisel totalni nedodelek a nepodarek, ktery nebyl ani aplikacne kompatibilni a najednou pro nej chybeli aplikace, na ktere byli uzivatele zvyknuty. Microsoft se z te situace nedokazal od te doby !!! vyhrabat a nadale sprada sve nesmyslne megalomanske plany, ktere nemaji nejmensi sanci se uchytit.

Apple predstavil iPhone v roce 2007, v te dobe uz Microsoft porazil Palm a zacal ovladat trh s PDA a mel tak neuveritelny naskok i v OS pro podobne smartphony. Je to neco naprosto neuveritelneho, ze Microsoft pripustil obrovsky uspech Apple a nasledne si vedle sebe nechal vyrust i Google a pritom se MS celou dobu az do vyhozeni Ballmera tvaril, ze je vse v nejlepsim poradku a zmena uvazovani neprisla ani s Nadellou, snad spis k horsimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s WM je jinde - a to ve vývoji a nástrojích pro vývoj. Pokud si k tomu někdo sedne bez dvou tabletek extáze, tak do půl hodiny začne přemýšlet, jestli se jde oběsit na vlastních fuseklích a přijít tak do pekla, protože tam prováděné činnosti musí být určitě méně trýznivé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows mobile 8 a vyssi je v podstate uplne pouzitelny a dostacujuci na bezne pouzitie nenarocneho usera. Ako som to uz niekedy v minulosti spominal tak tento system zabilo par malickosti: 1-konkurencna ignoracia googlu ktory si postavil hlavu a nevydal ziadnu svoju apku (gmail,disk,waze...) pre tuto platformu. Tymto pouzivanie inych appiek z 3tich stran (nespolahlive) znechutsovalo "miliony" userov. Toto bol super konkurecny tah od google. 2- samozrejme slabsia podpora apiek oproti dlhorocnemu posobeniu konkurencie - toto by sa ale casom dalo dohnat 3-rozne nedotiahnute detaily v systeme napr.: nemoznost stahovat velke subory cez internet operatora, nie 100% funkcne fungovanie SMS...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows byl a je hlavně systém _u_z_a_v_ř_e_n_ý_ a to je hlavní důvod jeho smrti. Jeho postupné otevírání bylo příliš pomalé a první fáze, kdy musel člověk zaplatit 100USD za to, aby si mohl nahrát do vlastního telefonu vlastní aplikaci, která musela být vytvořena v jazyku MS a nástojích MS, bylo prostě přespříliš. Na ostatní platformy dávno šlo vyvíjet v libovolném prostředí a libovolném jazyce a prohnat to pak přes SDK a hotovo. Třeba Google tyto cesty nejen neblokoval, ale často i aktivně podporoval, Applu to je spíš jedno, ale aspoň tak.

Plus druhá záležitost je, že MS nedokázal udržet vývoj software v dostatečné kavlitě, ale to se dá vždycky zamaskovat rychlejším procesorem a více RAM, tam bych hlavní problém neviděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím kvitovat s povděkem hlášky z Red Dwarf. Jen tak dál :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poslední slušněj mobil s win byl HTC HD2 blahé paměti :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo. Smutné, ale co potom použít? Android a nebo iOS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmršil desktopy a nakonec stejně umřel dotykové ovládání Win nám byl čert dlužen...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.