CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA – „Je mrtvý, Dave“: Jak Microsoft zabil Windows 10 Mobile

Je to tady. Microsoft v podstatě potvrdil úmrtí Windows 10 Mobile. Sice už to bylo pár měsíců zřejmé, ale nic nebylo oficiální, nyní už je. Zpráva není tudíž nikterak šokující, ale i tak je to škoda.

Pokud jste byli jedním z těch, kteří měli telefon s Windows Phone, potažmo Windows 10 Mobile, či jej ještě máte, nejspíše jste si tento systém oblíbili. Ne proto, že by byl od Microsoftu, ale proto, že byl jiný. Jeho ovládání bylo jednodušší, rychlejší a vzhled takový uhlazenější.

„Jsi užitečný jako automat na kondomy ve Vatikánu!“

Historie mobilního systému Windows se začala psát v roce 2010, tehdy Redmond zahodil svůj starý Windows Mobile, který byl spíše systémem pro počítače v mobilních zařízeních. Reakce na něj nebyly špatné, ale měl jednu extrémní vadu. Byl velice omezený, nebylo tam moc funkcí, nemohli jste si ani nastavit vlastní vyzváněcí melodii.

Nutno podotknout, že historie se začala v podstatě psát už o rok dříve se Zune HD. Pro neznalé, jednalo se o konkurenta iPodu Touch, který sdílel i stejnou filozofii přenosu dat. Samozřejmě Microsoft nepoužil iTunes, nýbrž Zune. Ten používal i Windows Phone až do verze 7.8.

Samozřejmě Redmond nechtěl opět usnout na vavřínech a přispěchal s další verzí 7.5. Ta přinesla mnoho vylepšení. Například jste si mohli konečně nastavit vlastní vyzvánění. Dokonce byl přidán i multitasking, leč částečný. Microsoft nezapomněl ani na funkci vložit, kopírovat a vyjmout. Takhle měla vypadat přímo verze 7.0, která by poté byla možná lépe přijatá i mezi uživateli.

Problémem tohoto systému bylo asi to, že byl tak nějak navíc. Ano. Systém byl sice úžasně rychlý. Obzvlášť, když vezmeme v potaz hardware, který telefony poháněl. I toto bylo omezeno a všechny telefony s Windows Phone 7.0 – 7.8 měly jednojádrový procesor a 512 nebo 256 MB. Ale už tu byly telefony s Androidem a iPhone, které si v podstatě rozdělily trh.

Verzi 7.8 se nebudeme příliš věnovat, jelikož bylo Pyrrhovým vítězstvím. Staré telefony sice dostaly aktualizaci, ale to byla v podstatě převlečená stará verze 7.5. Čímž si Microsoft pošramotil reputaci.

„Tento muž má tak silný štos peněz, že by s ním mohl umlátit velrybu!“

Další fází ve vývoji Windows Phone byla verze 8.0. Ta se vyznačovala především tím, že přešla na jiné jádro. Tím bylo samozřejmě Windows NT, které známe už od dob první poloviny 90. let ze stolních počítačů a serverů.

Díky novému jádru bylo možné využít další programovací jazyky a systém získal další funkce. Bohužel jste si kvůli novému systému museli koupit i nový telefon, jelikož novinka nešla instalovat na starší zařízení, ale to už tak občas bývá. Řeknete si.

V této fázi se stával Windows Phone populárnějším, jeho podíl na trhu rostl a zájem o něj začali projevovat i vývojáři. Zkrátka všechno, co moderní operační systém pro telefony potřebuje. V Redmondu však na systému stále pracovali a vydali další verzi 8.1. Bylo prostě vidět, že Microsoft se nebojí investovat do vývoje a propagace systému.

Ta se nesla v duchu oprav chyb a bezpečnostních děr. Nějaká vylepšení tu však byla, například možnost připojení k síti pomocí VPN a průzkumník souborů. Nicméně, systém začala pohlcovat nemoc. Tak nějak začal androidovatět.

Systém už nebyl tak rychlý a pružný jako dříve, čím více bylo v systému nainstalovaných aplikací, tím se stával pomalejším. Rozhodně tomu neprospělo rozšíření multitaskingu, které to nejspíše všechno způsobilo. Svůj podíl na tom měla určitě i fragmentace zařízení a různého hardwaru, na kterém systém běžel.

„Tvoji smrt si nepřeje nikdo z nás. A já nejmíň. Hergot, musel bych kopat hrob!“

S příchodem Windows 10 Mobile uživatelé doufali v další renesanci systému. Z počátku to vypadalo slibně, ale vývoj byl táhlý a pomalý. Funkce jako Project Astoria byly zatraceny. Pro ty, kteří si to nepamatují. Project Astoria měl umožnit spouštění aplikací pro Android na Windows 10 Mobile. Tím by se částečně vyřešil problém s aplikacemi, protože vývojáři by vzali svoji aplikaci pro Android, lehce ji upravili, dali do Windows Store a bylo by.

Jako obvykle však nic nešlo podle plánu a Project Astoria začal způsobovat potíže. A to takové, že telefony nebyly prakticky použitelné. (Nicméně si pamatuji, že jsem na své Lumii 920 rozjel i Fallout Shelter, který onehdy rozhodně nebyl na Windows Phone vydán.)

Kvůli neúspěchu musel být subsystém odstraněn, možná tohle byl ten první kamínek, který spouští lavinu. Ale z počátku to nebylo tak špatné, systém byl poměrně pěkný a na nových zařízeních fungoval obstojně. Funkcemi již dohnal své konkurenty iOS a Android, takže ani v tomto nebyl problém. Ten byl někde úplně jinde.

Pak už to šlo od devíti k pěti. Nejdříve Redmond nedodržel své slovo a nevydal Windows 10 Mobile na všechny telefony s Windows Phone 8 (deja vu?) a poté totálně podcenil marketing. Což je u Microsoftu poměrně běžné.

Nejdříve hlásal, jak podporuje své partnery a vývojáře a potom skutek utek. Od výrobců dorazilo jen pár zařízení a Lumie to nezachránily, protože je Redmond zaříznul. Těžko říct, ale nějak se nám nechce věřit tomu, že za neúspěch Windows 10 Mobile mohl především nezájem vývojářů a uživatelů. Systém totiž měl potenciál, ale zoufalá optimalizace a špatná propagace jej zlikvidovala.

„Nachystejte květináče, na Vánoce jsem zpátky! Nebo tak nějak.“

Jak to bude dál? Těžko říct, ale Microsoft určitě bude systém podporovat, leč pochybujeme, že se dočká nových funkcí. Bude se jednat o takovou tu klasickou podporu, kdy systém dostává pouze bezpečnostní aktualizace, ale jakýkoliv vývoj ustrne.

Zatímco u systému pro stolní počítače tato forma podpory není nikterak špatná, u telefonů je tomu jinak. Trh je dynamický a vyvíjí se, tudíž musí systém dostávat nové funkce a vylepšení. A toho se Windows 10 Mobile nedočká, ten bude umírat dlouhou a bolestivou smrtí.

Nicméně, všechno zlé je pro něco dobré. Možná si díky tomu Microsoft uvědomí, že musí své produkty o něco více propagovat. A vzhledem k počtu aplikací pro Android, které softwarový gigant pro něj má, bych se ani nedivil, že Redmond přijde se svojí verzí upraveného Androidu, jednak by se Microsoft zbavil problému s chybějícími aplikacemi a zároveň by byl systém použitelný. Další variantou je Windows 10 S, který by byl následníkem edice Mobile, ale těžko říci, jak by to fungovalo.

Zdroje: 

T

Pavel Štrobl

#Externista #CSharp #Microsoft #IoT #Mobilní_technologie #ARM #Elektromobilita #Alternativní_paliva #Old_games #DOS #Student #Burgery

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TÉMA – „Je mrtvý, Dave“: Jak Microsoft zabil Windows 10 Mobile

Neděle, 15 Říjen 2017 - 18:35 | tony | Zmršil desktopy a nakonec stejně umřel dotykové...
Pátek, 13 Říjen 2017 - 13:04 | xystus | No jo. Smutné, ale co potom použít? Android a...
Pátek, 13 Říjen 2017 - 11:05 | Ondar | Poslední slušněj mobil s win byl HTC HD2 blahé...
Pátek, 13 Říjen 2017 - 10:30 | CyberAngel | Musím kvitovat s povděkem hlášky z Red Dwarf. Jen...
Pátek, 13 Říjen 2017 - 09:34 | xvasek | Problém s WM je jinde - a to ve vývoji a...
Pátek, 13 Říjen 2017 - 09:29 | xvasek | Windows byl a je hlavně systém _u_z_a_v_ř_e_n_ý_...
Pátek, 13 Říjen 2017 - 07:26 | Misko Uško | Windows mobile 8 a vyssi je v podstate uplne...
Pátek, 13 Říjen 2017 - 05:48 | RedMaX | Komentar k historii Windows Mobile je bohuzel...

Zobrazit diskusi