CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k TÉMA: Nebezpečí ve videohrách. Pěstují novou formu neregulovaného hazardu

Vsechny hry s loot boxy by mely povinne mit PEGI18. Jinak nejaky loot boxy nezajem, hry s timhle nesvarem nehraju, jinymi slovy nehraju hry od EA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že už dávno nejde jen o EA, ale Ubisoft, Warner Bros., Activision... Seznam roste dál a AAA produkce je stále více vkládá do her. A i když tyto hry nehrajete, ostatní ano a kupují jako zběsilí. A pokud to vývojářům budou zákony trpět, budou nakonec lootboxy i ve hrách, které (pravděpodobně) hrajete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je clanek myslen vazne nebo autor priletel z Marsu ?

Je hazard Kinder vejce? A dalsi podobne veci s prekvapenim pro deti. Princip je totozny.
Je pokud je hazard balicek nahodnych karet v HearthStone tak pak jsou hazardem vsechny sberatelske karetni hry a to nejen pocitacove a nejen karetni. Patrili by sem i samolepkova alba.
Za dalsi jaky je rozdil mezi loot boxem a lootem z bosse, taktez nahodne generovany, nektere veci maji sanci padnout pod 1% ... vec ktera ve hrach je minimalne od zacatku existence RPG zanru.

Mohlo by se pokracovat dalsi spoustou prikladu.

Mimochodem nechapu proc je zde kritizovan zrovna Blizzard, ktery z lidi nijak aktivne peníze netaha, vse lze ziskat but zdarma a nebo to je jen vzhledova okrasa bez vyznamu - krome odliseni se. Na trhu jsou desetitisice horsich vytahovacu penez za nic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kinder vejce hazard není, protože si za své peníze kupuješ čokoládu. To, že je vevnitř navíc hračka, ale nevíš jaká, je přidaná hodnota, která Tě nenutí kupovat další Kinder vajíčka. Ale hazard by to mohlo začít připomínat, kdyby to kinder vajíčko bylo umístěno ve vitríně s nějakými zvukovými a světelnými poutači a nápis sliboval, že když v tom vajíčku najdeš nějakou konkrétní hračku, tak získáš třeba další tři zdarma. Něco jiného je překvapení, kdy jen nevíš co se v balíčku skrývá, ale bez ohledu na to, co konkrétně tam najdeš, nezískáš žádné další výhody, jen ten obsah balíčku. Hazard je, když ti někdo slibuje, že podle konkrétního obsahu balíčku, který předem neznáš, můžeš získat další profit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Coze ? Tim ale rikas ze loot boxy v Blizzardich hrach hazard nejsou, pac presne splnuji totez co to Kinder vejce :D Zadne vyhody nedavaji. Jedinym plus muze z tveho pohledu byt rychlejsi expeni, jenze pro tohle to nikdo kupovat nebude. Proste neznalost problematiky a hon na carodejnice nic vic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podla popisu v článku sedia do tejto kategórie aj kinder vajcia :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az budou v Kinder vajci dilky z Lega, tak je to jasne, zakazat prodej pod 18 let. Dokud je tam cela postavicka a nic te nenuti si koupit dalsi, tak je vse v poradku.

Problem s loot boxy zacina byt ten, ze nekdy zacina byt bez nich problem dohrat hru a hra te k jejich nakupu neprimo nuti, navic dopredu nevis, kolik jich budes potrebovat, protoze tam funguje ten princip nahody.

Za me je to jasne, kazdy dospeli ma pravo a schopnost se rozhodnout, jestli loot box ano nebo ne. Ovsem u deti by to melo byt omezeno a regulovano. Za deti jsou zodpovedni rodice a teda minimalne by to melo byt omezeno nejakym doporucenim jako je PEGI18, aby dospeli vedeli co ze to detem porizuji za hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pockej...to jako FAKT? Nebo je to ironie? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Závislost lze vypěstovat na čemkoliv, když je člověk nešťastný. I na zcela deterministické hře. Není povinnost výrobců proti tomu bojovat ani to není v jejich moci. Výsledkem by byla jen nudná hra.

O čem se lze bavit je, zda je mravné brát peníze od lidí, u kterých mám podezření, že své výdaje nedovedou kontrolovat (jsou závislí). Na to by stačila obecná podmínka od výrobce, že mikroplatby ve hry nesmí překročit např. dvojnásobek běžné ceny hry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On někdo výrobce nutí dávat do her mikroplatby, že není v jejich moci je nepoužívat?
A můžete uvést hru která je díky mikroplatbám zábavnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Boze muj...

Jak uz naznacovali jini, pak uz je hazard v podstate uplne vsechno. Sberatelske karetni hry? Hazard. Kinder vajicka? Hazard. atd atd

No a pak tu mame predevsim onen ultimatni argument - CO je sarka komu do toho, co si udela se svejma penezma? Chce je vsechny nahazet do bedny? At si je tam nahaze...Ze chcipne hlady? On si to vybral, nechat ho chcipnout hlady. Malej kluk si nejak vydelal penize a misto za zvejkacky je utrati za nejake bedynky ve hre? A co mu do toho kurva ma kdo co kecat? Ze se na tom stane "zavisly"? No, dokud na to ma penize, je to zcela jeho vec, pripadne vec jeho rodicu.

Podle me 99,99999999999% lidi ma spatny hodnotovy zebricek - to proto, ze ho ma jiny, nez ja. No a co jako? Dava mi to jako pravo jim do toho jejich nejak zasahovat, omezovat je? To snad ne, ze...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, měl by sis udělat jasno v pojmech. Slovo závislost rozhodně neznamená, že někdo utratí SVOJE prachy. A pak už další nemá, tak toho nechá nebo chcípne hlady. Závislost je především o tom, že takový člověk utrácí CIZÍ prachy. Tedy nejdřív zbytku rodiny, pak příbuzných, pak kamarádů a známých. A když tihle všichni pochopí, že se se svýma prachama už nikdy neshledají, tak mu přestanou půjčovat. A ten dotyčný začne krást. A pak loupit. A třeba i u tebe doma. A končí to tragicky. A většinou se ta tragédie týká lidí, kteří za nic nemohou a naopak se dotyčnému snažili pomoct. Závislosti jsou všechny stejné. Už si snad někdy slyšel o feťákovi, který se vyléčil, protože mu došly prachy a tak přestal fetovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odpovim nejprve na posledni dotaz: Ano, par jich znam osobne.

A ted k veci:
Pokud si nekdo kupuje nejake veci v nejake hre, utraci penize, kteryma disponuje. Tedy tomu rikam "jeho penize". Je jedno, jestli si je vydelal, nekdo mu je dal ci pujcil. Dokud k tomu nedela trestnou cinnost, pak je to ok a je jeho vec, jak je ziskal.
V okamziku, kdy k tomu pouziva trestnou cinnost, je ZCELA JEDNO, proc tu trestnou cinnost pacha. Jestli nutne potrebuje cigara, drogy, chlast, krabicku do hry, kurvu, telefon, lednicku, jidlo, dovolenou, cokoliv...je to ZCELA jedno.
Na kazdeho cloveka by mel byt tlak v tom smyslu, ze nema pachat trestnou cinnost a pokud ji spacha, ze bude nejakym zpusobem potrestany tak, aby se mu to nevyplatilo delat.

Vychazim z predpokladu, ze lide jsou "svepravni". Rekneme ze par jich neni, ale to ted vynechme pro ucely debaty. Takze clovek je svepravny a UVEDOMUJE si rizika sveho chovani. Horolezec se muze zabit - zakazeme mu lezt na skaly, protoze se muze zabit? Plavec se muze utopit - zakazeme se koupat? Takze bychom mohli zakazat veskere rizikove chovani.
Jelikoz nezakazujeme rizikove chovani (a tam, kde ho zakony zakazuji, proti tomu zasadne protestuju), a je to tak spravne, tak prosim nechme na kazdem, jaky zivot chce zit.
Nekdo chce zit rizikovy zivot, nekdo chce mit rodinu, nekdo chce chlastat a nekdo chce fetovat.
Dokud nepacha trestnou cinnost, necht si tak dela. Az pujde krast, aby toto mohl delat, prosim, potom necht ho klidne nekdo prasti lopatou po hlave a me ho lito nebude

(Ale problem je v tom, ze kdyz prichytim zlodeje, prastit lopatou ho nemuzu, no)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom pojmu "svéprávný". Závislý člověk už není svéprávný, jakkoli svéprávný byl před vznikem závislosti. Závislý člověk nemůže vědomě ze své vůle přestat. To je to nebezpečí závislosti. Dokud člověk není závislý a je svéprávný, je přesvědčen, že má vše pod kontrolou. Jakmile to ale pod kontrolou přestane mít, tak už je pozdě a nemůže přestat. Ta hranice bývá velice tenká.

Špatně se vysvětlují věci, které si člověk sám nezkusí a nemá tak konkrétní osobní zkušenost. Jestli chceš, můžeš si udělat test své odolnosti proti závislostem. Nejzákladnější závislost je na jídle. Člověk musí jíst. Takže zkus 2 dny nejíst. Za dva dny člověk neumře. Ale mozek začne razantně upozorňovat, že jíst musíš. Tím se v plné síle ukáže ten základní konflikt mezi závislostí, tedy bojem těla a mozku za další dávku jídla, a tvou pevnou vůlí tomuto tlaku nepodlehnout a vydržet dva dny nejíst. Osobně si myslím, že většina běžných lidí to nedokáže. A první selžou ti inteligentnější, kteří si dokáží najít přijatelnou výmluvu, jako že to je blbost, proč se trápit hlady, nic se tím nedokáže a kdybys opravdu chtěl, tak to kdykoliv vydržíš. Ale nemáš důvod to dělat, protože VÍŠ, že bys to vydržel.

Tohle je právě první stádium alkoholizmu. Kdy člověk pije ze svobodné vůle, protože to má pod kontrolou. A kdyby chtěl, může kdykoliv přestat... Ale nepřestane.

Tak co, zkusíš to s tím hladem, nebo ti stačí, že víš, že kdybys chtěl, tak bys to dokázal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, to jsou zase moudra.
Clovek je neustale na necem zavisly a kupodivu je stale svepravny.
I zavisly clovek na koureni je svepravny. Protoze kdyby nebyl, tak bychom tu meli nekolik milionu lidi uredne zbavenych svepravnosti.
Ale nemame, ze?
Co se tyce nejedeni, jednou jsem to z prdele zkousel, po tydnu me lidi ukecali, ze musim jist, jinak umru, tak jsem zase zacal. Pravda, prvni cca 2-3 dnu to bylo docela o silne vuli to vydrzet, potom uz jsem to prestal vnimat a uz jsem to neresil.
Ostatne, zkus si byt trebas par mesicu bez orgasmu...napriklad. Kdyz k tomu mas motivaci, neni to problem.

Osobne nechapu, jaky teda presne zastavas nazor. A nebo je to tak, ze nejaka zavislost je ok a jina zavislost ok neni?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. U hladu se mozek brání tak dva dny. Pak to vzdá a naopak chrání tělo před stresem tím, že otupí a přestane vnímat. Proto protestní hladovkáři po prvním týdnu už nemají žádné velké psychické problémy a je jim to v podstatě jedno.

Můj názor je, že závislosti obecně jsou velice nebezpečné. Právě proto, že si člověk myslí, že to zvládá, že to jen zkouší, třeba ze zvědavosti. Ignoruje první příznaky, protože on je přece borec a má to pod kontrolou a ani si nevšimne, že bez cizí pomoci už sám nemá šanci přestat. To je patologický stav zákonitě vedoucí ke kriminalitě. Obecně.

Konkrétně jsou závislosti různě nebezpečné. Třeba závislost na čokoládě člověka těžko zabije nebo dovede až k té kriminalitě. Ale právě proto, že se lidé obecně přeceňují, viz třeba řidiči a někdy až absurdní styl řízení auta, tak mají tendenci podceňovat právě ty nebezpečné závislosti. Obzvláště v případech, kdy stát mlčky závislost podporuje, protože má obrovské příjmy z alkoholu. Třeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych měl ještě dodat, jak klasifikovat nebezpečnost závislosti. Nebezpečné jsou ty, které vznikají rychle a znemožní člověku žít běžný život, především chodit do práce a vydělávat peníze, tedy být soběstačný. Jednoznačně soběstačnost likviduje závislost na "drogách" včetně alkoholu. Podobný dopad může mít i hazard. Takže ano, vše co může vést k závislosti na hazardu považuji za nebezpečné. Tedy i počítačové hry vylepšené o hazardní prvky.

Jak působit preventivně proti těmto rizikům, nebo dokonce kdo by měl mít jaké pravomoci, to už jsou úplně jiné otázky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno, je docela slozite na to nejak reagovat, protoze ty texty jsou zcela nekonkretni, vzhledem k puvodni diskuzi.
Ano, zavislosti jsou ruzne nebezpecne. Jako vsechno. Chodit pesky po chodniku je mene nebezpecne, nez chodit po silnici. No a co?
Nejakym zpusobem je tu zavislych asi tak 99% lidi, mozna to bude 100%. Drtiva vetsina nakonec pujde a ty penize si vydela "nekriminalne". I ti ozralove, co vysedavaj kazdy den v hospode, nakonec chodej do prace, drtia vetsina z nich skutecne po nocich nevykrada baraky.
Tedy znova opakuji - ti lide jsou svepravni a jestli utraceni sve penize za svou zavislost, je to jejich vec a nikdo jim do toho nema co kecat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Malej kluk si nejak vydelal penize a misto za zvejkacky je utrati za nejake bedynky ve hre? A co mu do toho kurva ma kdo co kecat? Ze se na tom stane "zavisly"? No, dokud na to ma penize, je to zcela jeho vec, pripadne vec jeho rodicu."

O vývojové psychologii toho zřejmě víte naprostý kulový. "Malej kluk" není do určitýho věku naprosto schopen se některým manipulativním podnětům vůbec bránit - proto se dětem do jisté věku zakazuje např. hraní na automatech nebo konzumace alkoholických nápojů. Stejně tak by měla být nejméně do 18 let zcela zakázána hra _jakýchkoliv_ počítačových her atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale je zajimave, ze uz v 15 si muze zasukat a udelat si deti.
Ale nemuze hrat hry.
Tak urcite :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je hrozne jednoduchy, pokud dite predcasne vyspeje a treba si uz v 15ti udela deti, tak ma moznost se obratit na soud a nechat se zplnoletnit.
Z tohoto pohledu je situace naprosto jasna, vsichni plnoleti maji pravo hrat hry s loot boxy, muze to nekomu nevim proc vadit, ale nemel by jim do toho nikdo kecat.
Zaroven by vsechny hry s loot boxy mely byt PEGI18, aby je mohli hrat prave jen ti plnoleti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si někdo v 15 udělá děti, tak se pak o ně musí starat a hodně se na tom pro život naučí.

Když někdo v 15 hraje celé dny počítačové hry, tak se z něj stává imbecil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by se zeptat, jestli to mas z nejake osobni zkusenosti, nebo jak jsi na to prisel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli reaguješ na tu druhou větu, pak existuje řada poctivých vědeckých studií, které to dokazují.

Dobře (populárně) shrnuto v této knize:

https://www.databazeknih.cz/knihy/digitalni-demence-jak-pripravujeme-sam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže si myslíte, že by žádné děti do 18 let neměly mít povolené hrát i stolní pexeso nebo třeba prší? Jestli ne, jaký je prosím rozdíl mezi stolním a digitálním pexesem? Proč to digitální by mělo být zakázáno?
A pokud ano, měli by jsme tedy zakázat dětem hrát cokoliv i v reálném životě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý by měl mít svůj rozum. Já hraji TF2 asi 4 roky a zatím jsem si koupil jen 2 boxy (resp. klíče) a to hned na začátku, jen abych zjistil, že to za to nestojí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, ono by se počítačové hry měly alespoň pro lidi pod 24 let (tj. dokud se vyvíjí mozek) zakázat úplně, protože způsobují (vědecky prokazatelně) hloupnutí.

Jinak ta záležitost s dopaminem, resp. s nucleem accumbens je ta, že se ukazuje, že nucleus accumbens právěže není ani "centrem závislosti" ani "centrem štěstí" a dokonce ani "odměňovacím centrem", ale jejího základní funkcí je vybudit proces učení do jakéhosi turba. Tzn. že všechny závislosti fungují přesně tím způsobem, že je vybuzen mozek na turboučení na podnět, který ve skutečnosti nic podstatného pro život (a pro další strukturování mozku) nepřináší, a tedy logický důsledek je demence... Z čeho vyplývá, že čím víc kdo paří počítačové hry, tím větší je to dement :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bacha na to. Určitá část lidí by nemusela rozpoznat ironii :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obavam se, ze to ironicky nemyslel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bych k tomu hned přidal i čokoládu Studentská pečeť. Nikdy nevíš, kolik rozinek a ořechů tam je, ale je jasné že vždy tam nějaké budou. A třeba v té příští jich bude víc! A že zvyšuje závislost? Darmo mluvit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenavidim LOOTBOX .Kolko som sa nachodil RAIDOV vo WoW kym konecne padol potrebny item do equip setu. A potom este vyhrat ROL loteriu ked o to bolo v raide viac zaujemcov... Nastastie som hral na freecku... Najviac nastvalo ked som dal ROL=99 a niekto dalsi 100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo freecko ... . Za prve oficialni funguje ponekud jinak a za druhe je to o lidech se kteryma hrajes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle tohohle jsou všechny F2P hry hazard. Já třeba už dost dlouho hraju FE Heroes. A nikdy jsem si zatím kuličky za peníze nekoupil, byť pokušení bylo. Nicméně ostatní si je kupují a ne zrovna málo. Přitom to je naprostá loterie - zaplať 11 €, a můžeš vyvolat 5 hrdinů, přičemž je nějaká malá (3 %) šance že mezi nimi bude nějaký kterého chceš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám takovou celkem jednoduchou filozofii, pokud jde o peníze: ekonomika tohoto světa není založena na tom, aby mi někdo peníze dával nebo šetřil, ale aby je ode mě nějak získal. A že těch způsobů dokážou lidi vymyslet...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tento svet je zalozeny na tom, ze ten umi to a ten zas tohle a vzajemne si poskytuji sluzby a tim lide jako celek "bohatnou".
Kazdy z nas ma obrovske mnozstvi potreb a tuzeb, a jen omezene prostredky k jejich realizaci a proto si musime vybirat, ktere realizujeme a ktere ne.
Pokud nekdo nakoupi nejake losy, krabice do hry, kinder vajicka, ci cokoliv podobneho, jen tim dava najevo, ze tento statek je pro nej dulezitejsi, nez nejaky jiny. Napriklad si nekoupi novy mobil, nebo nepujde na obed do restaurace, atd atd.
Ruzni lide maji holt ruznepristupy k zivotu. Nekdo neriskuje a nekupuje si losy, protoze si mysli, ze je to prilis rizikove a sance na vyhru prilis mala (muj pripad), a nekdo jiny zase rad riskuje a obcas vyhraje, a nebo nevyhraje...Ja rozhodne nemam pravo mu do toho kecat a on me taky ne..,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw s kinder-vajíčkama bych to úplně nesrovnával, ten potenciál závislosti je u tohoto Xkrát vyšší a je to daleko nebezpečnější. Dokonce i zpěvák ze Sex Pistols na tom projebal love :D http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/fameandfortune/112318...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.