CDR.cz - Vybráno z IT

Revoluce na ruce: Kulaté chytré hodinky Moto 360 v praxi, co umí a stojí za to?

nepřehlédněte
Hodinky Moto 360 Wear Android 3
Stačí trocha odvahy inovovat a nevšední zařízení je na světě. V Motorole se pokroku nebojí a nám se historicky první chytré hodinky s kulatým displejem dostaly do ruky. Co umí systém Android Wear a co se skrývá za pekelně nízkou výdrží povedeného zařízení?

Byl to boj, ale po neustálém informování o prázdných skladech a vyprodání vyrobených kusů se podařilo. Vodotěsné, chytré a poprvé také s bezdrátovým nabíjením či senzorem okolního jasu. Takové jsou chytré hodinky Moto 360, na které jsme čekali od jara tohoto roku. Dorazily na trh s cenovkou 250 dolarů (kolem 6 000 Kč) v září tohoto roku.

Moto 360 Lead

První, kdo vyslyšel komunitu a zabudoval pokročilý hardware do kulatého těla, byla tedy nakonec právě americká Motorola, která si zaslouží pochvalu za odvahu. Jak se jí první kulaté chytré hodinky v historii podařily a jaké jsou naše dosavadní dojmy z jejich nošení?

Obsah balení

Elegantní box hodinek je z pevného kartonu a jeho zpracování mile překvapí. První, co uživatel po odklopení víka spatří, jsou hodinky samotné. Uvnitř poté hledejme napájecí kolébku pro bezdrátové nabíjení, microUSB kabel a síťový USB adaptér s koncovkou v závislosti na lokalitě. Náš byl vzhledem k US verzi určený pro americkou zásuvku. Na závěr nechybí uživatelský manuál.

Moto 360 Baleni 3Moto 360 Baleni 1

První zapnutí a spárování s telefonem

První krok po zapnutí hodinek míří ke spárování s chytrým telefonem. Nezbytností je Android verze 4.3 a vyšší, aktualizovaný Google Search a Google Play a nakonec nainstalovaná aplikace Android Wear. Aplikace si v případě potřeby aktualizace systémových částí vyžádá sama. Poněkud hloupé od ní je, že se nainstaluje, donutí vás provést všechny možné updaty, a poté si ještě řekne o přeinstalování sama sebe.

Hodinky Moto 360 Wear Android 24 0Hodinky Moto 360 Wear Android 26 0

Po úspěšném procesu aktualizací stačí v prostředí Android Wear přejít k propojení s telefonem. Chytré hodinky se hlásí neustále a kromě jejich nabití a zapnutí není nutné provádět nic dalšího. Stačí je tedy najít pod názvem "Moto360 xyz" a přejít k připojení. První spárování zabere řádově kolem 5 minut a hodinky během něj provedou základní nastavení a synchronizaci s telefonem.

Dojmy z prvních dní před aktualizacemi: Hodinky s výdrží 12 hodin?!

První věc, kterou by měl uživatel po obdržení nových kousků s Android Wear udělat je bezpochyby aktualizace firmwaru. Pro výrobce jsou tato zařízení něčím novým a jinak tomu není ani u kulatého produktu Motoroly. Než jsme aktualizaci provedli, běželo vše sice bez problémů, ale baterie nás opouštěla raketovým tempem a již kolem 16. hodiny (do rána byly hodinky v napájecí kolébce) byla hladina baterie kolem 20%. To je na hodinky špatná hodnota a jsme jen rádi, že vše vylepšila série updatů.

Hodinky Moto 360 Wear Android 3 0Hodinky Moto 360 Wear Android 47 0

A po aktualizaci?

Lepší správa napájení a oprava nejrůznějších chybiček problém s výdrží naštěstí vyřešila. Těšit se nyní můžeme z výdrže kolem jednoho a půl dne v závislosti na intenzitě využívání. S vypnutým tzv. Ambient mode (neustále zapnutý displej) však lze dosáhnout i hodnoty kolem dvou dní v závislosti na intenzitě používání. Na první pohled to není mnoho, na druhou stranu se není těžké naučit vložit hodinky na noc do stojánku, kdy dojde k zapnutí stylových hodin a ukazatele nabití. Otázkou je, jak dlouho baterie neustále vybíjení a nabíjení vydrží.

Hodinky Moto 360 Wear Android 10 0Hodinky Moto 360 Wear Android 80 0

Argument, že je tato výdrž na hodinky málo se těžko vyvrací. Sám jsem byl uživatelem standardních hodinkových ručiček s výdrží několik let a myšlenka denního nabíjení se mi nejprve příliš nezdála. Nakonec si ale poměrně snadno zvyknete dávat nabíjet telefon i hodinky zároveň. Ale ani to není omluva, dva dny jsou prostě hrozně málo.

Dostupné módy a funkce: Ciferník schovaný i viditelný neustále, notifikace a offline MP3

Jak již padlo, zvolit lze z dvojice stěžejních módů. První sází na neustále zapnutý displej (Ambient mode), druhý pro změnu vypíná a zapíná obrazovku na základě vestavěných senzorů. Vedle výdrže se tedy liší hlavně tím, zda lze informace o času vidět i bez pohybu zápěstí či nikoliv.

Vedle toho je dobré zvolit zda chcete jas nastavovat automaticky či manuálně. Osobně sázím na automatiku, která však před aktualizacemi spíše na životnosti baterie ubírala. Zatím po několika dnech těžko hodnotit, zda se situace změnila.

Hodinky Moto 360 Wear Android 68 0Hodinky Moto 360 Wear Android 69 0

Co ale hodinky nakonec umí? Díky propojení s telefonem mohou sloužit pro zobrazování nejrůznějších notifikací a zpráv z chytrého telefonu. Ať už se tedy jedná o příchozí SMS, e-maily či hovory, můžete je přímo z displeje zařízení číst, zvedat či odpovídat za pomoci hlasových příkazů.

Hodinky Moto 360 Wear Android 31 0

Hlasové rozpoznání funguje velmi dobře i pro češtinu, jen základní pokyny zatím probíhají pouze v anglickém jazyce. Stará dobrá hláška "OK Google" známá z brýlí Google Glass zůstala a důvod je jednoduchý. Podle průzkumu a analýzy slov provedené vyhledávacím gigantem je právě spojení "OK Google" velmi snadno a bez větších omylů algoritmem rozpoznatelné. Stačí frázi tedy říct a poté může následovat řada pokynů, jejichž výpis vidíte níže. Po daném pokynu je ještě třeba dodat, co má aplikace vyhledat, zaznamenat či kam navigovat. Rozpoznávání probíhá online a proto je k hlasovým příkazům nutný telefon připojený k internetu.

Hlasové příkazy:

  • Take a note (napíše poznámku)
  • Remind me later (připomene později)
  • Show me my steps (ukáže naměřené kroky)
  • Show me my heart rate (ukáže srdeční tep)
  • Send a text (pošle SMS)
  • Email (pošle mail)
  • Agenda (rozpis dne)
  • Navigate (nastaví a aktivuje navigaci)
  • Set a timer (nastaví časovač)
  • Start stopwatch (zapne stopky)
  • Set an alarm (nastaví budík)
  • Show alarms (ukáže budíky)

Hodinky Moto 360 Wear Android 72 0Hodinky Moto 360 Wear Android 59 0

Změří tep i kroky

U Android Wear se hodně spoléhá na fitness funkce, tudíž ani v Moto 360 nechybí příslušné senzory. Připraven je optický senzor srdečního tepu, jehož umístění je na spodní straně zařízení. Zelená dioda prosvětluje kůži a optický senzor snímá průtok krve. Bohužel je toto řešení náchylnější na chlupy na ruce, a občas dojde k nesprávnému měření. Jindy je ale měření poměrně přesné a průměrně hodnoty vypovídající hodnotu mají.

Hodinky Moto 360 Wear Android 18 0Hodinky Moto 360 Wear Android 19 0

Uživatel si v průběhu dne může v příslušné fitness aplikaci zobrazit, kolik procent dne byl aktivní a kolik nikoliv. Dále nechybí měření kroků, které je bohužel náchylnější i na slabší otřesy a i při jízdě autobusem sem tak nějaký ten krůček přibude. Dobrou vlastností je, že na rozdíl od notifikací nejsou fitness funkce závislé na telefonu. Můžete tak jít běhat, měřit si srdeční tep a u toho poslouchat hudbu i bez smartphonu v kapse.

Hodinky Moto 360 Wear Android 60 0Hodinky Moto 360 Wear Android 21 0

Offline funkce - nyní už jsou Android Wear zařízení použitelná i bez mobilu

Poslední aktualizace systému Android Wear posunula wearables hračky o kousek dál. Konečně byla realizována myšlenka přenositelného zařízení, do nějž lze nahrát hudba a po spojení s bezdrátovými sluchátky můžete jít běhat bez nutnosti nosit u sebe chytrý telefon. Při takové návštěvě fitness tuto vlastnost nepochybně oceníte.

Hodinky Moto 360 Wear Android 66 0Hodinky Moto 360 Wear Android 44 0

Funkci pro přehrávání hudby je nutné nejprve zapnout v telefonu, z něhož poté dojde k synchronizaci písniček do hodinek. Vše probíhá přes Bluetooth, tudíž může nahrávání chvíli trvat. Pro hudbu má uživatel tak i tak připravené pouze necelé 4GB úložiště bez možnosti rozšíření.

Navigace potěší - zápěstí zavibruje i ukáže správnou cestu

Zajímavě vyřešená je navigace. Hodinky samotné v sobě sice GPS senzor nemají, ale sází na data z chytrého telefonu. Funkci GPS navigace přímo ze zařízení bez telefonu přinesl až nový Android Wear a tím pádem zatím na trhu chybí i zařízení s vestavěným čipem. Při použití navigace Google v mobilu ale hodinky automaticky zobrazují pokyny a vždy, když se blíží změna trasy či odbočka, zavibrují.

Hodinky Moto 360 Wear Android 41 0Hodinky Moto 360 Wear Android 34 0

Při takové pěší procházce centrem města se nám tato funkce potěšila. Telefon může zůstat v kapse a zobrazování už obstarají hodinky samotné. Funkce navigace je energeticky poměrně náročná a vezme si kolem 10 % baterie za hodinu. Naopak se tím šetří baterie v telefonu, neboť může být vypnutý jeho displej, jenž bývá nejvíce náročnou součástí na spotřebu.

Ovládání Android Wear v hodinkách - je to jiné, ale zvyknete si

Hodinky nejsou telefon. Není snadné si zvyknout, ale je to tak. Google se rozhodl, že s novým systémem uživatelům dá i nový způsob ovládání. Na Moto 360 hledejme pouze jedno hardwarové tlačítko pro zapnutí a rozsvícení displeje a vedle něj už jen dotykový displej.

C 2 Verge Super Wide

Pohyb po kartách probíhá tahy po displeji od jeho okrajů. Při zobrazení notifikace stačí třeba vytáhnout pole "nahoru" a zobrazit tak detail.

Aplikace v telefonu nastaví vzhled ciferníku hodinek i výchozí aplikace

Jelikož jsou ciferníky hodinek pouze pohyblivými obrázky na displeji, není problém je upravovat. K tomu slouží bezplatná aplikace od Motoroly s názvem Motorola Connect. Upravovat lze jakýkoliv z šestice základních skinů, a to z pohledu barev.

Android Wear 3Android Wear 4Android Wear 5

Pro správné fungování je nutná zmíněná aplikace Android Wear, v jejímž prostředí lze provézt základní nastavení jako je vypnutí a zapnutí tzv. ambient módu a především přiřazení akcí k jednotlivým hlasovým příkazům. 

Android Wear 2Android Wear 1Android Wear 6

Jak je to s bezdrátovým nabíjením a QI kompatibilitou?

Všimnout si lze z fotografií, že se na těle hodinek nenachází žádný konektor pro napájení či data. Vše je zkrátka přizpůsobené bezdrátové technologii s vestavěnou cívkou pro indukční napájení splňující standard QI. To je sice známé svou nižší energetickou efektivností, ale minimálně vizuálně vypadá opravdu skvěle.

Hodinky Moto 360 Wear Android 2 0

Nabíječka má podobu malé kolébky, do níž hodinky vložíte a do půl hodiny máte 320mAh akumulátor nabitý. Díky tomu, že kolébka sází na standardní microUSB konektor, jí můžete nosit stále u sebe a připojit kdykoliv a kdekoliv.

Qi Motorola 1 2Qi Motorola 1 1

Jak již padlo, napájení použité u Moto 360 sází na standard QI, díky čemuž není problém použít libovolnou QI nabíjecí podložku z konkurenčních zařízení (např. Nexus 5 či modely Lumia). V neposlední řadě je zde výhoda i v konstrukci, která je u hodinek díky absenci konektorů vodotěsná a splňuje certifikaci IP67. A abychom vlastně řekli pravdu, konektor pro data tu nakonec je - pětice vývodů pro vývojáře je ukrytá na spodní straně zařízení pod páskem a samolepkou FCC. 

Moto 360 na součástky: jak vypadají zevnitř?

Odborníci ze serveru iFixit se Moto 360 rozhodli podívat na zoubek. Postupné rozebírání se u tohoto zařízení ukázalo být poměrně složité, a doma jej tak budeme provádět jen těžko. Kvůli použití lepidla jsou nutné nahřívací pomůcky a malá velikost komponent si vyžádala jemnější nástroje.

Překvapením bylo při rozebírání především využití staršího hardwaru. Motorola jej totiž dříve detailně nespecifikovala a vypadá následovně:

  • 1,2 GHz SoC Texas Instruments OMAP 3 postavený na 45nm výrobním procesu
  • 512 MB RAM
  • 4GB úložiště
  • 320 x 290 LCD obrazovka
  • Bezdrátové QI nabíjení kompatibilní se standardem
  • Senzor srdečního tepu, akcelerometr, pedometr
  • Oficiálně 320mAh akumulátor (iFixit nalezl označenou na 300mAh, ale jedná se podle výrobce pouze o špatné popisky)
  • Krycí sklo Gorilla Glass 3
  • Výměnné pásky (v balení kožený), lze vyměnit za pásky s šířkou 22 mm. Pasuje zde třeba kovový z chytrých hodinek Pebble

 Závěrem

Pocity z Moto 360 se jen těžko shrnují. Z pohledu geeka se jedná o úžasnou technologickou hračku, která vypadá jako ze sci-fi filmů. Hlasové ovládání, chytré notifikace z Google Now a možnost úpravy designu ciferníků poměrně často ohromí vaše okolí i vás. První hodinky s kulatým displejem Motorola udělala podle mého nejlépe jak mohla a do budoucna se už může použit ze svých chyb.

Hodinky Moto 360 Wear Android 40 0Hodinky Moto 360 Wear Android 79 0

Škoda je třeba "uříznutého" displeje v dolní části, kam byl zabudován světelný senzor a sáhnutí po starším procesoru. Samotný Android Wear má z operačních systémů pro nositelná zařízení ve stylu hodinek pravděpodobně nejpřipravenější rozhraní, což je na druhou stranu vykoupeno překvapivě horší výdrží, kdy je systém zbytečně energeticky náročný. Do budoucna by to mohla vyřešit série aktualizací a pokud bychom se posunuli na hodnotu kolem 3 dnů, byla by to pozitivní změna. Bohužel bude mít asi časté nabíjení neblahý dopad na akumulátor, který (dle našeho názoru) jen stěží překoná životnost dvou let.

Hodinky Moto 360 Wear Android 77 0Hodinky Moto 360 Wear Android 13 0

Pochválit lze hodinky za mnohá technologická prvenství ve své oblasti. Že se jedná o první kulaté zařízení už asi pochopil každý. Dále se jedná o první nositelné zařízení s bezdrátovým nabíjením a v neposlední řadě jako první chytré hodinky na trhu dostaly světelný senzor pro optimalizaci jasu displeje. Paradoxem je, že dle pozorování právě automatická změna jasu displeje konzumuje nemalé množství energie a zkracuje životnost baterie řádově o hodiny.

My vám v nejbližší době přineseme sérii dalších článků, v nichž se podíváme na zoubek jednotlivým funkcím systému Android Wear a hodinek samotných. Stejně tak si ukážeme zajímavé aplikace a nástroje pro nový OS obecně. Časově omezeni nejsme, hodinky jsou naše a bude zajímavé sledovat, jak půjde vývoj Android Wear kupředu. Máte tip, co bychom neměli opomenout detailně vyzkoušet?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Revoluce na ruce: Kulaté chytré hodinky Moto 360 v praxi, co umí a stojí za to?

Sobota, 1 Listopad 2014 - 10:13 | Bolek | Díky za odpověď a budu čekat na další článek s...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 23:32 | Lukáš Voříšek | Díky za dotaz: Spotřeba, resp. výdrž je při...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 23:30 | Lukáš Voříšek | Pěkný den, díky za dotaz :) S problémem jsem se...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 22:22 | Zyklon | Jj, koukal jsem už na to. Představili to pár...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 11:15 | Mem | Nový Microsoft Band by to mohl umět http://cdr.cz...
Středa, 29 Říjen 2014 - 20:50 | BTJ | Spis orgazmus pro lednickove ovce:o)
Středa, 29 Říjen 2014 - 14:09 | Martynko | Ty jo, výdrž tedy nic moc, mám v hodinkách Casio...
Středa, 29 Říjen 2014 - 08:05 | Bolek | Zdravím, na XDA je relativně dost uživatelů,...
Středa, 29 Říjen 2014 - 01:21 | BTJ | Myslim, ze koncepty techto "hodinek"...
Středa, 29 Říjen 2014 - 01:19 | BTJ | Doprucil bych misto testu tohoto nesmyslu, jiny...

Zobrazit diskusi