CDR.cz - Vybráno z IT

Testy výkonu a závěr

tronsmart_mk908_minipc (9)
Noste výkonný počítač doslova v kapse, nebo s jeho pomocí oživte funkce televizoru a projektoru. Miniaturní zařízení svým výkonem poráží i Samsung Galaxy S3! Vyplatí se nákup minipočítače za 2 000 Kč?

Kapitoly článků

Při běžné práci v operačním systému Android nás mile překvapila rychlost zařízení, kdy prakticky nedocházelo k zásekům. Plynulost aplikací a případných her je nepochybně způsobena použitým výkonným procesorem, který se zkrátka musel projevit. Velkou roli pak hraje i vyšší vyladěnost operačního systému Android. Před rokem u minipočítačů často docházelo k pádům aplikací i systému samotného. Je vidět, že výrobci za dobu vývoje stihli se situací pohnout a dnes se již dá opravdu mluvit o velmi dobré náhradě za multimediální centrum či počítač.

Ideální společník k projektoru

Naše testování tentokrát místo na televizoru probíhalo na FullHD projektoru Benq W1070. Pokud jste přemýšleli, zda se minipočítače pro oživení domácího projektoru hodí, tak vězte, že velmi dobře. Když už totiž dojde na ovládání Androidu za pomoci myši a klávesnice, chce to na menší obrazovce nácvik, než se dá hovořit o komfortním užívání.

tronsmart_mk908_minipc (21)

Při ovládání Androidu na velké ploše je vše tak nějak přirozenější. Navíc, při neustálém připojení k projektoru, který může být zavěšený u stropu, se jedná o elegantní řešení jak se zbavit dlouhé kabeláže. Zařízení stačí přichytit vedle projektoru a už o něm prakticky nemusíte vědět.

tronsmart_mk908_minipc (14)

Horší situace je však se zvukovým výstupem, který je spolu s obrazem řešen HDMI kabelem. Nemalý počet projektorů na takovou situaci myslí a nabízí alternativní zvukové výstupy přímo na svém těle. Problém řeší také dokoupení levné zvukové karty do USB, kterou lze na internetové aukci eBay zakoupit již od 20 Kč, přestože se asi nebude jednat o kdovíjaký zázrak (ano „dvacet korun“ opravdu se nám neztratila žádná nula). Dobré je při jejím výběru dát na rady uživatelů z diskuzních fór, aby se nestalo, že nebude fungovat.

tronsmart_mk908 (2)

Rozepisovat rozsáhleji prostředí operačního systému Android by nemělo smysl. Z předinstalovaných aplikací musíme vypíchnout předinstalovaný prohlížeč Google Chrome, YouTube aplikaci, prohlížeč souborů Explorer, eHomeMedia Center, nebo již zmiňovaný WiFi display. Při přehrávání flashového obsahu je lepší sáhnout po základním Androidím prohlížeči, který má lepší podporu Flashe, než zmíněný Chrome.

Výkon a benchmarky - zvládne opravdu porazit Nexus 7? Ano, dokonce i Galaxy S3!

Je obdivuhodné, jak levná zařízení dokáží čínští výrobci dodat na trh. Použitý čip RK3188 je po stránce výkonu milým překvapením. Silná je podle testů především procesorová část, grafická patří do průměru.

MK908_android (13) MK908_android (4)

V testu AnTuTu Benchmark si počítač odnesl skóre 17971 bodů, čímž se v tabulce zařadil těsně nad Samsung Galaxy S3 a těsně pod Google Nexus 10. V benchmarku Vellamo simulujícím nejen prohlížení webu s HTML5 prvky získal PC výsledky lepší, než tablet Sony Xperia Z či druhá generace Nexus 7. V HTML části se jednalo o 2062 bodů, v testu „Metal“ pak získal 533 bodů.

vellamo_html5MK908_android (21)

Závěr:

Minipočítače se dostávají do fáze, kdy jejich masovějšímu nasazení prakticky nic nebrání. V miniaturním těle za pár korun uživatel dostane výkonný hardware, který bohatě stačí nejen pro běžné úkony. Bez větších problém si poradí s hraním her, přehráváním multimediálního obsahu i flashovými prvky na webu.

tronsmart_mk908_minipc (8) tronsmart_mk908_minipc (19)

Pokud tedy hledáte levné zařízení k televizoru či projektoru, které snadno rozšíříte o spoustu programů a funkcí, můžeme minipočítač Tronsmart MK908 s klidným svědomím doporučit.

Hodnocení:


Klady
+ Android ve verzi 4.2 Jelly Bean
+ Možnost přehrání Linuxem
+ Bezproblémové přehrávání Full HD a dalšího náročného obsahu
+ Plynulý běh prostředí
+ Dostupnost aplikací
+ Bluetooth

Zápory
- V balení chybí USB LAN adaptér
- mini HDMI kabel (v balení je redukce na plnohodnotné HDMI), PC nelze do TV připojit přímo, jako u rodiny MK802

Poděkování:

Za zapůjčení produktu pro účely testování děkujeme oficiálnímu dodavateli pro Českou republiku:
KV-mobil logo
mk908

MK908

 

Kapitoly článků

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme minipočítač Tronsmart MK908 s čtyřjádrem a 2GB RAM, hodí se i k projektoru?

Středa, 29 Leden 2014 - 18:06 | xsahr | Zdravím. Já bych měl malý dotaz. Snad mi někdo...
Čtvrtek, 7 Listopad 2013 - 00:43 | John Doe | Já vím právě z toho jsem unešen. Stará x86-64...
Středa, 6 Listopad 2013 - 22:19 | Chroustostroj | Kdo si tohle koupí na přehrávání videa a bude...
Úterý, 5 Listopad 2013 - 17:00 | Tomáš Vála | No jo, jenomže u těchto moderních SoC s VPU je...
Úterý, 5 Listopad 2013 - 16:38 | John Doe | "Bezproblémové přehrávání Full HD a dalšího...
Úterý, 5 Listopad 2013 - 12:07 | Lubomír Vlček | Tyhle krabičky mají obecně s DTS zvukem problém....
Pondělí, 4 Listopad 2013 - 20:14 | Tomáš Vála | DTS SW custom kodek pro MX Player. Nějak to i...
Pondělí, 4 Listopad 2013 - 19:40 | Tomáš Vála | K čemu bude dobrý FW z jiného (taky RK3188)...
Pondělí, 4 Listopad 2013 - 19:27 | Tomáš Vála | Velmi pochybuji. Je to postavené na Androidu,...
Pondělí, 4 Listopad 2013 - 18:56 | Cichas | Moje obligatni otazka: je pritomna podpora pro...

Zobrazit diskusi