CDR.cz - Vybráno z IT

Textron představil robotický mini-tank určený pro americkou armádu

Společnost Textron představila na výstavě obranného a bezpečnostního průmyslu AUSA 2019 robotické bojové vozidlo Ripsaw M5, které bude moci podpořit hlavní bitevní tanky a bojová vozidla pěchoty na bojišti.

Americká armáda počítá s tím, že v příští dekádě začne zařazovat do své výzbroje bezosádková bojová vozidla. Půjde celkem o tři třídy robotických bojových vozidel (RCV). Budou to lehká vozidla (RCV-L) vyznačující se hmotností pod 10 tun, následně půjde o střední třídu (RCV-M) v rozmezí 10 až 20 tun a nakonec o těžkou třídu (RCV-H), která bude dosahovat hmotnosti 20 až 30 tun.

Řešení pro lehkou a střední třídu robotických bojových vozidel určených pro americkou armádu na letošní výstavě AUSA 2019 představila společnost Textron v podobě technologického demonstrátoru Ripsaw M5. Bezosádkové bojové vozidlo Ripsaw M5 má mít modulární konstrukci a může být osazeno různými zbraňovými věžemi. Od toho se bude odvíjet i jeho hmotnost.

Ripsaw M5 může být vybaven věží s 30 mm kanónem ATK XM813, kdy bude dosahovat hmotnosti kolem 10 tun. Dále může být vyzbrojen zbraňovým modulem CROWS-J na odpalování protitankových řízených střel Javelin nebo může se stanicí MICLIC čistit minová pole. V nejlehčí variantě pak může být vyzbrojen dálkově ovládaným kulometem.

Robotické bojové vozidlo od Textronu pojme dva menší drony, které mu rozšíří situační povědomí nebo pomohou splnit další úkoly. Jedná se o létající dron R80D SkyRider a malý pozemní bezosádkový dron s ramenem určeným k manipulaci s objekty. Ripsaw M5 je vybaven pro průzkum okolí senzorovým systémem TacFLIR 280 HD.

U stíhacích letounů se v poslední době razí trend tzv. loyal wingman strojů, což jsou autonomní/poloautonomní drony, které budou představovat robotické parťáky pro stíhačky. Totéž, ale v pozemní variantě potká i obrněná vozidla. Jeden hlavní bitevní tank by mohl představovat velitele pro několik robotických bojových vozidel, které by tanku s lidskou posádkou pomáhaly ve formě průzkumu nebo jako dodatečná palebná podpora. Do této koncepce bude spadat i Ripsaw M5.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Textron představil robotický mini-tank určený pro americkou armádu

Pondělí, 21 Říjen 2019 - 14:44 | JirkaH76 | uz aby to bylo, lidstvo je jako virova nakaza.
Pátek, 18 Říjen 2019 - 17:15 | DRK | Psal podobné ne stejné...
Čtvrtek, 17 Říjen 2019 - 23:13 | petr ib | Lebka se zkříženým šroubovákem a otevřeným klíčem...
Čtvrtek, 17 Říjen 2019 - 20:24 | Nalim | Skynet ma za chvili dvere otevrene
Čtvrtek, 17 Říjen 2019 - 11:18 | Gaunter | Podobné logo aké je na veži tohoto minitanku...
Čtvrtek, 17 Říjen 2019 - 09:40 | DRK | Ona je u těch robotických vozidel jedna zásadní...

Zobrazit diskusi