CDR.cz - Vybráno z IT

TikTok mění svůj algoritmus pro uživatele v Evropě. Opět kvůli Evropské Unii

Zdroj: Shutterstock

TikTok je také známý svým výkonným algoritmem, který doporučuje uživatelům obsah na základě jejich osobních zájmů, aktivit a preferencí. Tento algoritmus je klíčovým faktorem pro úspěch a návykovost TikToku, protože dokáže přizpůsobit obsah každému uživateli a udržet ho zapojeného. Ostatně to samé činí i další giganti jako Meta.

Avšak tento algoritmus také vyvolává obavy o ochranu soukromí, transparentnost a regulaci. Někteří kritici tvrdí, že TikTok sbírá a analyzuje příliš mnoho osobních dat uživatelů, aniž by jim poskytl dostatečnou kontrolu nebo vysvětlení. Jiní poukazují na to, že TikTok může ovlivňovat veřejné mínění, šířit dezinformace a podporovat extrémní nebo škodlivý obsah.

V reakci na tyto obavy Evropská unie přijala novou legislativu nazvanou Digitální služby (DSA), která má za cíl zajistit větší odpovědnost a transparentnost online platforem. DSA stanovuje řadu povinností pro poskytovatele velmi velkých online platforem, jako je TikTok, včetně toho, že musí umožnit uživatelům vypnout personalizaci obsahu, když prohlížejí doporučení obsahu. To znamená, že musí nabídnout možnost, která prezentuje jejich obsah uživatelům způsobem, který nepoužívá jejich osobní data.

Zdroj: Shutterstock

TikTok nato oznámil, že se chystá splnit tyto požadavky do konce srpna 2023 a že uživatelé v Evropě budou brzy moci vypnout personalizovaný algoritmus za svou stránku, pro vás (FYP). Pokud tak učiní, jejich FYP bude naplněna populárními videi z místa, kde žijí, a z celého světa místo obsahu přizpůsobeného jim. Když budou hledat jakékoli téma, výsledky budou také obsahovat populární videa v jejich regionu a obsah v preferovaném jazyce. Stále budou moci jít do svých kanálů Sledující a Přátelé, aby byly vidět příspěvky od sledovaných lidí, ale u obou dvou sekcí bude zároveň ukázána chronologická časová osa.

Jako další zavede otevřenější reporty u obsahu, který porušuje pravidla platformy. Pokud se tedy rozhodne, že daný obsah neporušuje její obecné pokyny po kontrole, nový specializovaný tým moderátorů se na to podívá, aby zjistil, zda porušuje zákony v regionu. TikTok pak může omezit přístup k nahlášenému videu pouze v dané zemi nebo regionu. Uživatelům v Evropě proto bude ukazovat více podrobností o svých rozhodnutích co se týče správy obsahu; například proč příspěvky s fakenews nejsou vhodné pro doporučení. 

Diskuse ke článku TikTok mění svůj algoritmus pro uživatele v Evropě. Opět kvůli Evropské Unii

Žádné komentáře.