CDR.cz - Vybráno z IT

TouchPal keyboard – alternativní softwarová klávesnice pro Windows 8

Windows-8-Virtual-Keyboard-perex
Softwarová klávesnice TouchPal hlásí (zatím neoficiálně) migraci na novou platformu. Jejím dosavadním funkčním domovem byly operační systémy Android a iOS, cestičku si však aktuálně našla i na operační systém Windows 8. A je samozřejmě zdarma.

Na Windows Store ji však ještě nenaleznete. Instalační soubory je možné stáhnout pouze z oficiálních stránek projektu. Důležité je zdůraznit, že náš článek trochu předbíhá dobu – instalační verze TouchPalu je zatím ve fázi neoficiální testovací bety. Avšak relativně funguje docela dobře, i když o bugy nouze samozřejmě není. Pokud jste zvědaví, rádi si za-experimentujete a jste vlastníky zařízení s dotykovým displejem a operačním systémem Windows 8, určitě si klávesnici stáhněte a vyzkoušejte.

screen_touch_key
Hatláma – patláma!

Instalační proces je ale trochu divoký. Nenechte se odradit absencí angličtiny, nainstalovaná klávesnice podporuje anglické prostředí i anglický predikční slovník, který si navolíte v průběhu instalačního průvodce.

install_touch_key

Dobré je, že TouchPal již v této rané fázi podporuje několik svých pokročilých funkcí, jako přepínání mezi standardním zobrazením klávesnice a režimem split-screen, který se dá pěkně pohodlně aktivovat pomocí přidruženého gesta (viz video níže). Potěšila i přítomnost podpory zadávání psaného textu ve formě přejíždění po patřičných písmenech na klávesnici, tedy to, co můžeme znát z mobilní verze nebo jiných konkurenčních softwarových klávesnic pro smartphony ala Swype či SlideIT.

Aktuální verze TouchPalu je kompatibilní s x86/x64 Windows 8 počítači a tablety. Do budoucna se samozřejmě počítá i s rozšířením na Windows RT. A pokud budeme dále odvozovat na základě úspěšné mobilní verze, můžeme se do budoucna určitě těšit i na českou lokalizaci programového prostředí, tak i predikčního slovníku. Zatím je práce určitě na dobré cestě. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TouchPal keyboard – alternativní softwarová klávesnice pro Windows 8

Žádné komentáře.