CDR.cz - Vybráno z IT

Transformers pod mořem: Kříženec humanoida s ponorkou se postará o ropovody

Startup HMI, který je složen i z vývojářů NASA, vyvinul křížence mezi humanoidem, ponorkou a Transformers. Bude se nově starat o ropovody a plynovody.

Americká NASA využívá pro výcvik svých astronautů speciální bazén v Houstonu, který dokáže v našich podmínkách nejlépe simulovat nulovou gravitaci. Právě tento bazén využívá mimo astronautů také přístroje Aquanaut – zjednodušeně popsáno křížence mezi ponorkou, humanoidem a transformérem.

Tato humanoidní ponorka pochází z dílny startupu Houston Mechatronics Inc. (HMI), který chce svými technologiemi způsobit revoluci v podmořské robotice. Robotické ponorky se obvykle vyvíjejí ve dvou typech – první je na delší plavbu a mají tvar torpéda. Druhý typ je spíše výzkumný vyzbrojený různými senzory a manipulačními nástroji.

HMI chce zkombinovat oba tyto typy, a proto jejich ponorka může být sbalena v rychlé podmořské plavidlo a v momentě se rozbalí na humanoidního robota. Jeho cílem je hlavně obsluha a servis podmořských ropných a plynových zařízeních.

Ropovody a plynovody se obvykle nacházejí v extrémních podmínkách, což pro vývojáře z HMI není žádný problém, protože nemalá část vývojářů HMI je z řad zaměstnanců NASA. Podle spoluzakladatele HMI, Nica Radforda, který sám pracoval v NASA, tvrdí, že vyvíjet podmořské roboty je daleko těžší než roboty do vesmíru.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Transformers pod mořem: Kříženec humanoida s ponorkou se postará o ropovody

Pondělí, 5 Srpen 2019 - 22:17 | petr ib | Humanoid pod vodou má dvě ruce, hlavu, trup v...
Středa, 31 Červenec 2019 - 11:15 | DRK | hmanoid má dvě ruce, dvě nohy, trup a hlavu (a to...

Zobrazit diskusi