CDR.cz - Vybráno z IT

TransMaker vykouzlí z Galaxy S III nebo S4 tablet či netbook

TransMaker - úvodní foto
Zasuňte Galaxy smartphone od Samsungu do zad tabletu a využijte větší desetipalcový displej, nebo rovnou připojte i dokovací klávesnici pro režim notebooku. Migoal TransMaker přichází s velmi podobným konceptem, jaký dříve představil i Asus či Motorola.

Špičkové mobilní telefony už nabízí srovnatelně výkonný hardware jako tablety nebo levnější (a už trochu opomíjené) netbooky a k efektivnější práci s nimi chybí už jen pořádná hardwarová klávesnice a dostatečně velká dotyková obrazovka, na které nemusíme luštit titěrný text. Tento fakt pak podněcuje k nápadu všechna tato zařízení sloučit a to výsledné postavit na základní pohonné jednotce, kterou by byl právě váš smartphone - ostatní periferie už by byly jen přídavné (dokovací).

TransMaker - PadFone
D
ruhá verze Asus PadFone bez dokovací klávesnice

Tato myšlenka ale není ničím novým a už v minulosti s ní zkusilo experimentovat několik výrobců. Mezi ty nejpovedenější kousky patří například PadFone od Asusu, při jehož koupi dostaneme celý set (telefon + dokovací tablet + dokovací klávesnice) tvořící jakousi periferní skládačku, jejíž pohon obstarává smartphone s Androidem. Druhé a zároveň poslední verzi PadFonu byla ale odebrána podpora přídavné klávesnice. S obdobným doplňkem LapDock pro některé své telefony pak přišla v roce 2011 i Motorola. Rok na to byl ale jeho další vývoj ukončen.

TransMaker - img3

Velmi podobné zařízení nyní představuje i výrobce Migoal. Jeho hlavním rozdílem oproti těm výše zmíněným je ale podpora dvou posledních špičkových telefonů Samsungu, modelů Galaxy SIII a současné vlajkové lodi S4, jejíž recenzi vám přineslo i CDR. Nepotřebujeme tedy žádný speciální telefon výrobce a TransMaker je tedy opravu jen rozšiřujícím doplňkem, který předělá Galaxy telefon v dotykový tablet s velkou obrazovkou nebo malý notebook s hardwarovou klávesnicí a touchpadem.

TransMaker - img1

Jestliže připojíme k telefonu větši displej a rozšiřující výbavu, je logické, že se při narůstající spotřebě periférií zmenší výdrž baterie. Toho, že bychom pak telefon často dobíjeli se ale u TransMakeru bát nemusíme – jak dokovací tablet, tak i klávesnice obsahují vlastní dodatečný akumulátor. Pokud je spárujeme s telefonem, dostaneme kromě širší konektorové výbavy i pomyslný akumulátor s kapacitou 11 000 mAh, což je velmi slušné.

Aby toho nebylo málo, výrobce bude TransMaker nabízet dokonce i ve dvou variantách lišících se velikostí displeje. K dispozici bude tedy desetipalcová verze tabletu s HD rozlišením 1280 x 800 pixelů a větší jedenáctipalcová varianta, nabízející FullHD rozlišení 1920 x 1080 px. U větší varianty pak čekejme samozřejmě o něco vyšší cenu (tablet a dokovací klávesnice se budou prodávat zvlášť, nikoli jako set, jak tomu bylo například u PadFonu od Asusu).

TransMaker - img5TransMaker - img2
Desetipalcová a jedenáctipalcová verze TransMakeru
(všimněte si průhledu pro webkamerku telefonu na straně tabletu)

Konektorovou výbavu mají obě dokovací stanice stejnou – tablet nabídne MicroUSB konektor a kromě akumulátoru o kapacitě 5 000 mAh a dotykového displeje i dva reproduktory, každý s výkonem 2W. Základna s klávesnicí a touchpadem vlastní 6000mAh akumulátor a velké USB 2.0 pro nabíjení. Pohonnou jednotkou je tedy opravdu jen hardwarová výbava Galaxy telefonu a jeho Androidí prostředí je pouze zrcadleno na větší dotykový displej.

TransMaker - img4

Starší smartphone Galaxy SIII sklidil veliký úspěch i co se samotného prodeje týče a jeho nástupce Galaxy S4, který je na trhu zhruba čtyři měsíce, má už také velmi pěkné prodejní výsledky. Zájem o dnes představovanou dokovací stanici TransMaker by tedy mohl být veliký a to především kvůli tomu, že kombinuje tři zařízení v jedno a snižuje tak nutnost kupovat daší počítač, například notebook pro práci.

Transmaker TR10

  Tablet Klávesnice
Displej 10,1" LCD IPS, HD
1280 x 800 px
-
Ovládací prvky Multidotekový kapacitní displej QWERTY klávesnice
+ touchpad
Konektivita MicroUSB 2.0 USB 2.0
Akumulátor 5 000 mAh 6 000 mAh
Rozměry 26,4 x 18 x 1,1 cm 26,4 x 18 x 1,14 cm
Hmotnost 540 g 495 g

Transmaker TR11

  Tablet Klávesnice
Displej 11,6" LCD IPS, FullHD
1920 x 1080 px
-
Ovládací prvky Multidotekový kapacitní displej QWERTY klávesnice
+ touchpad
Konektivita MicroUSB 2.0 USB 2.0
Akumulátor 5 000 mAh 6 000 mAh
Rozměry 30,5 x 19,3 x 1,14 cm 30,5 x 19,3 x 1,1 cm
Hmotnost 630 g 765 g

Velikou neznámou je ale bohužel cena, která by jistě zajímala většinu z nás. Oproti PadFonu od Asusu (za zhruba 18 tisíc korun) bychom její hodnotu ale tipovali daleko nižší a to především kvůli tomu, že neobsahuje samotný telefon, ale jen přídavný tablet a základnu. Nechme se tedy překvapit, jakou cenovkou Migoal nakonec tento užitečný doplněk k telefonu ohodnotí.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TransMaker vykouzlí z Galaxy S III nebo S4 tablet či netbook

Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 13:46 | Wulfher | Kdyby to stálo do 1000Kč tak se nerozmýšlím a ke...
Středa, 28 Srpen 2013 - 18:01 | Archvile | Preboha prečo komentuješ niečo o čom nemáš ani...
Středa, 28 Srpen 2013 - 13:31 | BTJ | Fuj, to vypada hnusne, navic si nedovedu...

Zobrazit diskusi