CDR.cz - Vybráno z IT

Transmisivní koberce vás roztančí či dovedou do kýženého cíle

philips-led-carpet
Firmy Philips a Desso začali pracovat na inovativním způsobu navigace, který by mohl nahradit klasické světelné tabule nebo podlahové fotoluminiscenční značky pro označení únikových cest.

Nizozemská společnost Philips se nezaměřuje pouze na výrobu televizí, domácích spotřebičů, žárovek a podobných produktů. Philips se nyní spojil s výrobcem koberců Desso, aby společně začali pracovat na unikátním projektu chlupatého koberce, který je schopen propustit světlo. Nová technologie by měla rozšířit možnosti integrace LED osvětlení na nejrůznější veřejně přístupná místa, jako jsou kanceláře, hotely, letiště, kina nebo obchodní centra. Toto řešení by mohlo změnit způsob, jakým jsou lidem sdělovány důležité informace úspornou a intuitivní formou.

desso carpet

Světlo emitující koberce nabízí mnoho výhod. Mohou zobrazovat obrázky, symboly, zprávy nebo jakékoliv jiné znaky v různých barvách. Informace by se navíc mohly objevovat jen v konkrétní chvíli, například před začátkem filmu v kině. Koberec je pružný a hodí se i pro vysoce frekventované plochy. Zde se nabízí možnost použití koberců jako vodících linií k bezpečnostním východům uvnitř budov nebo pro zútulnění místností či větších ploch po designové stránce. Jak by asi vypadal nějaký bar s kobercovou diskotékou?

philips-led-carpet-cinema
philips carpet airport

"Tyto transmisivní koberce byly navrženy tak, aby se přímo spojily se smyslovým vnímáním člověka, jehož oči automaticky hledají světlo. Tato technologie využívá ve svůj prospěch tendence lidí, kteří jsou zvyklí se při pohybu v prostoru řídit nápisy na podlaze. Informace, směr, inspirace a bezpečnostní pokyny jsou zprostředkovány prostřednictvím koberce, po němž se člověk pohybuje," řekl Ed Huibers, marketingový a obchodní ředitel společnosti Philips Lighting.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Transmisivní koberce vás roztančí či dovedou do kýženého cíle

Čtvrtek, 21 Listopad 2013 - 16:15 | HKMaly | Napad dobry, ale ... uz vidim ty reklamy.
Čtvrtek, 21 Listopad 2013 - 12:51 | Tomáš Bohuněk | Výhoda těch tabulí je, že jsou "nad hlavami...
Čtvrtek, 21 Listopad 2013 - 11:27 | disposable | Suhlasim. Kvoli tomu by som si domov aj koberce...
Čtvrtek, 21 Listopad 2013 - 08:09 | John Douberro | To by se mi líbilo doma :) P.S. Koberec není...
Čtvrtek, 21 Listopad 2013 - 07:43 | Miroslav Jasso | Podle mě parádní věc třeba do kina nebo do...

Zobrazit diskusi