CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Ublížení na zdraví vs. povolená sebeobrana: Hranice je tenká, znáte rozdíl?

Opravte prosím definici přiměřenosti obrany, máte to napsané zavádějícím způsobem. Projděte si text příslušných zákonů, když už píšete články tohoto typu.

I na wikipedii se píše toto:
Obrana nesmí být v hrubém nepoměru ke způsobu daného útoku. Může sice být důraznější než útok, někdy i musí, aby byla skutečně účinná (může být tedy nepřiměřená, dokonce z definice i zjevně nepřiměřená), nikoli však jej řádově přesahující (tedy zcela zjevně nepřiměřená)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.
Začíná mě současný stav CDR serveru znepokojovat. Tohle už není nepřesnost, tohle je průser. CDR sleduji strašně dlouho pro odstup a vyváženost informací, takto se začíná řadit mezi s*ačkoidní weby. Článek zde uvedený obsahuje nebezpečné bláboly, už dlouhou dobu platí, že zákonodárce přepracoval definici nutné obrany že nesmí být "zcela zjevně nepřiměřená", tím pádem lze v principu použít větší sílu na odvrácení nebezpečí které hrozí (laicky řečeno: když by se na mě jako 50tikilovou slečnu rozeběhl metrákovej chlap s nožem a chtěl mě ublížit, tak bych ho zastavoval úplně bez problému střelnou zbraní pokud možno tak abych ho neohrozil na životě resp. bych ho zastřelil pokud by tasil střelnou zbraň. A to vše v rámci zákona).
Ach CDR CDR :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě z klávesnic opic přepisujících bláboly na CDR nevypadne to nejdůležitějí a to je že důkazní břemeno přiměřenosti obrany je na straně obránce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Krajni nouze - branite zajem chraneny zakonem. Napr. znicite nekomu baseballovou palku, protoze chtel rozbit auto. Pokud by chtel naopak rozbit treba pinpongovy micek, tak se zjevne nejenadlo o krajni nouzi a vy jste znicenim palky zpusobili skodu vetsi a uz nejste vyjmuti z trestniho stihani.

Nutna obrana - je zvlastni pripad krajni nouze, kde v podstate chranite zivot, ale pozor muze velmi lehko prejit v utok, tj. po celou dobu nutne obrany musi utok trvat (utocnik upusti od utoku, "koupi to zezdadu" a jdete sedet). Priklad neprimerene obrany jsou napr. 50kg utocnik s holima rukama, ktereho uboda 120kg vysportovany obrance. Kdyz naopak bude na 50kg obrance utocit 150kg utocnik holima rukama, tak bude snadne obhajit obranu vsemi prostredky.

Ted nevim zda je to v zakone nebo je na to judiktat, ale prihlizi se k tomu, ze jednate ve stresove situaci a jednani nemusi nutne byt uplne v rezii rozumu. Tzn. ze napr. neodhadnete, ze utok uz skoncil. Nicmene to, ze za nim za 5 minut se vratite a dorazite utocnika uz je vec jina.

Take je potreba nezapominat na to, ze pokud je napr. utocnik sam a vy ho zranite, tak je potreba poskytnout prvni pomoc, pokud to moznosti dovoluji. Opet snadno prejde nutna obrana v neposkytnuti prvni pomoci.

Je potreba brat to co jsem napsal s rezervami a kazdy pripad je unikatni. Obzvlaste v ceskem soudnictvi. Resp. se nutna obrana a krajni nouze vubec k soudu dostat nema. Jedna se o cin, ktery neni trestnym cinem. Takze to ma uzavrit policie, ze se vlastne nic nestalo.

Uz druhy clanek na stejne tema a stejny blabol. Autor by si mel napred nastudovat oc se vlastne jedna. Presne takto zacinaji zakazy zbrani (predmet, ktery cini utok ucinnejsim). Prekrucovanim. Nasleduje, ze vlastne zadne zbrane normalni clovek nepotrebuje, mame preci policii. Jenze pak zbrane nemaji pouze zakona dbali obcane a ti co zakon nedodrzuji ho nedodrzi ani v pripade zbrani. No a policie pak rekne, ze zde neni k chraneni jednotlivcu, ale k obecne ochrane (opravdu kazdy nemuze mit u sebe policajta co ho bude hlidat kdyby nahodou nekdo chtel zautocit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní rozdíl mezi "Nutnou obranou" a "Krajní nouzí" je, že v případě Krajní nouze se máte čas na obranu připravit - proto se musíte bránit přiměřeně - nezpůsobit škodu zjevně nětší než by vznikla bez vašeho přičinění. Zatímco v případě Nutné obrany reagujete bezprostředně, instihnktivně na aktuální hrozbu většinou ohrožující život, nebo zdraví chráněného subjektu (vás, ale i druhé osoby) pak se míra obrany posuzuje více ve váš prospěch (pokud na vás vytáhne nůž, nebo vás už zranil, múžete zareagovat nepřiměřeně - třeba použitím zbraně), ale je důležité vnímat, kdy se nutná obrana změní v krajní nouzi což se může stát i při útoku (pokud se útočník dá na útěk, odhodí zbraň, nemůžete do něj nasypat celý zásobník a tvrdit, že i ta 12 střela byla vypálena v nutné obraně [dobře feťák na tripu pravděpodobně nebude první tři vnímat, ale nemúžete stát nad ním a přehazovat zásobníky...]). Je důležité si také uvědomit, že v okamžiku, kdy je po útoku je nutné poskytnout první pomoc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Téma je složité. Vypadá to, že stále platí: Přistiženého zloděje u sebe doma nechat pokračovat v loupeži a zavolat policii a do jejího příjezdu jít k sousedovi na kafe. Pokud by jste zloděje při vyhánění nebo případné potyčce poranili či se při útěku poraní sám, uvede, že byl Vámi brutálně napaden. Je to slovo proti slovu a dlouhý složitý spor. Zloděj udání na napadení stáhne pokud i vy jemu žalobou přestanete komplikovat život. Poraněného zloděje je lepší dobít s pozdější argumentací na instinktivní reakci nebo panické jednání, ale kdo na to má žaludek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.