CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Ubrání USA své letadlové lodě vůči čínské hrozbě? F/A-18 projde modernizací

Čistě logicky jsou ty čínské rakety čistě obranná zbraň. Takže přesnější nadpis by byl, uchrání si USA svou hrozbu v podobě letadlových lodí. :0))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestaňte jednou pro vždy neustále opakovat a přiživovat nesmysl o balistické střele ničící svazy letadlových lodí. Nota bene v kontextu tohoto článku, které je směsicí nesourodých útržků informací. Pravděpodobně si dost dobře neuvědomujete pohyb rychlého a dobře bráněného cíle v prostoru, který každou 1 minutu změní pozici v prostou o několik kilometrů. Schopnost hlavice manévrovat ve vysoké rychlosti si vybírá krutou daň na vlastní konstrukci a do cesty se staví i fyzikální zákony. Rychlý manévrující cíl se velmi špatně sestřeluje, ale také velmi omezuje vlastní bojové možnosti, zejména efektivitu a účinnost.

Problém se zničením tkví v zaměření manévrující bojové hlavice v terminální fázi, nikoliv vlastní střelu, kterou lze spolehlivě zničit do výzbroje zavedeným, s průběžným vylepšením, komplexem Aegis, který mj. využívá střely Standard SM-2 a SM-3. Do výzbroje zavedené střely určené k ničení balistických střel v 1. a 2. fázi letu a satelitů v kosmickém prostoru. Starřší střely SM-2 lze ještě využít při vstupu hlavice do atmosféry, ale nejsou přímo určené pro likvidací cílů schopných provádět změny během aktivního (terminálního) navedení hlavice na cíl - aktivní navedení hlavice pomocí vlastních a podpůrných prostředků - ani blok 3IIA komplexu Aegis Ashore (PAAV) by neuspěla a proto se do výzbroje zařazují modifikace střel rodiny Patriot PAC-3 (blok 104F), respektive testované PAC-4, schopné ničit manévrující cíle do rychlosti Mach14 (podmínkou jsou bloky BMD 5.x na nejnovějších torpédoborcích), nebo Mach8 (BMD blok 3 - 4.x - pro nejmodernější modifikaci SM-3 tzn blok 3IB a 3IIA potřebujete min 3.6.1, kterými jsou vybavené i starší torpédoborce třídy AB). S komplexem Aegis (BMD 5.1) můžete střílet testovací verze SM-6 (blok 6A) a další pokročilé střely, včetně HE laserových prostředků.

A mimochodem, modernizace F/A-18 SuperHornet se týká trochu něčeho jiného, i když se počítá i s možnosti vypouštění střel AMRAAM (moderní varianta vyřazeného konceptu F-14 s AIM-54) pro přímé ničení nosičů střel DF-21D, modifikaci H-6N na velmi dlouhou vzdálenost.

* Oprava, samozřejmě 104F a nikoliv 100F

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.