CDR.cz - Vybráno z IT

Ukázalo nám už americké letectvo, jak vypadá nová stíhačka 6. generace?

Americké letectvo vydalo prohlášení, že testuje stíhačku 6. generace určenou k vybojování vzdušné nadvlády. Program zatím podléhá utajení, a tak se množí spekulace jak vlastně bude nová stíhačka vypadat.

Minulý týden proběhly světovými médii zprávy o tom, že americké letectvo úspěšně otestovalo technologický demonstrátor stíhacího letounu 6. generace. Bohužel letectvo neukázalo žádné snímky, jak ve skutečnosti nový stíhací letoun vypadá. Jen padla zmínka, že nový technologický demonstrátor spadá pod program NGAD (Next Generation Air Dominance). Půjde o letoun, který doplní a časem zřejmě i úplně nahradí stíhací letouny F-22 určené k vybojování vzdušné nadvlády.

 

logo a grafika k 73. výročí založení USAF - Zdroj: theaviationist

I když nejsou momentálně k dispozici žádné oficiální snímky nového letounu, tak uznávaný web the Aviationist věnující se vojenskému letectví zkompletoval několik snímků, které zveřejnilo mj. americké letectvo, a které mohou naznačovat, jak asi bude nový stíhací letoun amerického letectva vypadat. Upozorňujeme, že jde čistě o spekulace a americké letectvo ještě s největší pravděpodobností nedisponuje prototypem letounu, ale jedná se jen o demonstrátor určený k ověření některých technologií.

V logu grafiky určené k 73. výročí založení Letectva Spojených států amerických (USAF bylo založeno 18. září 1947) je znázorněn drak neznámého letounu. Podle the Aviationist to může znamenat narážku na nový letoun amerického letectva, tedy na NGAD stíhačku 6. generace. Drak nového letounu by tedy připomínal svým tvarem tak trochu hrot šípu.

 

umělecké ztvárnění letounu 6. generace od společnosti Lockheed Martin - Zdroj: theaviationist

Pokud zabrousíme do minulosti, tak společnost Northrop Grumman v minulosti zveřejnila promo video (viz. video výše) s futuristickými letouny nápadně podobnými z grafiky určené k 73. výročí založení letectva a společnost Lockheed Martin zase zveřejnila snímek jak by mohl vypadat stíhací letoun 6. generace. Stíhač od Lockheed Martin má taktéž šípovitý tvar.

 

záhadné letouny spatřené nad Kansasem a Texasem v roce 2014 - Zdroj: theaviationist

Americké letectvo taktéž neuvedlo žádné parametry technologického demonstrátoru. Takže nic bližšího o tomto letounu nevíme ani po technologické stránce. Na konec ještě zmiňme, že už v roce 2014 byly na americkém nebi nad Kansasem a Texasem pozorovány letouny, které měly šípovitý tvar tak trochu podobný letounům z grafiky 73. výročí založení letectva.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ukázalo nám už americké letectvo, jak vypadá nová stíhačka 6. generace?

Čtvrtek, 1 Říjen 2020 - 12:06 | disposable | Vyzerá to na nákladnú/prieskumnú loď Tel'tak...
Pátek, 25 Září 2020 - 21:13 | junk mail | Jasný UFO ;-)
Pátek, 25 Září 2020 - 12:09 | totojane | ne tak ty rozhodně nemyslím :)
Pátek, 25 Září 2020 - 11:38 | Michal Hak | tvary to ma pekny
Pátek, 25 Září 2020 - 11:37 | Michal Hak | myslis Goa'uldy?
Pátek, 25 Září 2020 - 10:51 | totojane | tak v tom připadě by mně zajimalo jaká generece...

Zobrazit diskusi