CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Umělá inteligence automaticky vyhodnotí rentgenové snímky, usnadní práci lékařům

Tohle je vynikající, NN může být natrénovaná na gigantickém datasetu, hravě překonat nejlepší lékaře na světě a hlavně varovat dlouho před tím než se nemoc stane neléčitelnou.

Osobně čekám za našich životů největší revoluci v lékařství založenou právě na tomto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno bezneho felcara na radiologii prekona pepik z ulice po pul dennim skoleni. Vyjma toho, ze jsou jako typicti felcari dost hloupi, tak je tam absolutni nezajem o pacienta, ktereho ani nevidi. Takze mne napriklad "prehledli" mnohocetnou zlomeninu zeber a jindy zase praskle pouzdro ramenniho kloubu.

Jen moje hypochondricka natura je donutila po par tydnech udelat rentgen znovu a tentokrate se na nej vice zamerit (protoze jsem chtel snimky do ruky).
A to se jednalo o okresni nemocnici.

Neschopnost zubaru cist v rentgenu zubu je pak legendarni (tady jsem si to na zubarce nevynutil vcas a dusledkem jsem kvuli mezizubnimu kazu prisel o zub).

Tedy uz kdyby byla automaticka moznost, ze rentgen dostane pred posouzenim do ruky pacient aby felcara upozornil na problematicka mista by byl pokrok. Jakakoliv, byt netrenovana detekce pocitacem by pak byl pokrok revolucni a zamezilo by to tisicum zmrzaceni rocne, ktereho se nase felcarstvo dopousti.

Ps: jsou vyjimky, ale drtiva vetsina felcaru jsou pacientum horsi doktori, nez by byli pacienti sami sobe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to zajímavé a už se to používá i jinde než na rentgenové snímky. Například v gastroenterologii je možné nové endoskopy vybavit rozšířením, které pak do endoskopického obrazu online označuje pro AI podezřelé nálezy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.