CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence automaticky vyhodnotí rentgenové snímky, usnadní práci lékařům

Společnost Oxipit před nějakou dobou představila svou technologii ChestLink. Tato technologie je napojena na umělou inteligenci, která dokáže analyzovat rentgenové snímky. Usnadní tím práci radiologům, které bude kontaktovat v případě, že zaznamená abnormalitu.

Zdroj

V Evropské unii získal zelenou nový nástroj, který se pravděpodobně v medicíně velice rychle uchytí. Jedná se o umělou inteligenci, která dokáže číst a analyzovat rentgenové snímky hrudníky bez dohledu radiologa. Pro umělou inteligenci je to velký milník, ale dá se předpokládat, že bude i kontroverzním.

Jedná se o nástroj zvaný ChestLink, který snímá rentgenové snímky hrudníku a automaticky odesílá zprávy pacientům v případě, že jsou zcela v pořádku. Pokud ale ChestLink zaznamená nějakou abnormalitu nebo potencionální problém, předá tento snímek k posouzení radiologovi.

Zdroj

Tato technologie vychází z toho, že většina rentgenů nevykazuje žádný problém, takže automatizace procesu těchto skenů by mohla snížit pracovní zátěž radiologů. Nově se tak může tato technologie pyšnit certifikací CE, což je evropská alternativa k Food and Drug Administration (FDA) ve Spojených státech amerických.

Na rozdíl od Evropské unie se FDA domnívá, že AI ještě není připravena pro klinické použití. Veškeré programy umělé inteligence byly prý příliš nekonzistentní a často nefungovaly tak, jako při klinickém testování. Podle společnosti Oxipit, která stojí za ChestLink, nebyla však během klinického testování zaznamenána klinicky relevantní chyba. Společnost Oxipit však navrhuje, aby zpočátku stejně raději pracovala tato technologie pod dohledem, než začne pracovat autonomně. Ostré autonomní nasazení pak společnost očekává do roku 2023.

Diskuse ke článku Umělá inteligence automaticky vyhodnotí rentgenové snímky, usnadní práci lékařům

Sobota, 16 Duben 2022 - 12:47 | Jirka1 | Ano, je to zajímavé a už se to používá i jinde...
Pondělí, 11 Duben 2022 - 08:42 | Tomáš Černák | Uprimne receno bezneho felcara na radiologii...
Čtvrtek, 7 Duben 2022 - 14:56 | Peca | Tohle je vynikající, NN může být natrénovaná na...

Zobrazit diskusi