CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence nahradí část programátorů, zastane jejich roli s 90% přesností

Společnost Mendix vyvinula službu Mendix Assist, která by měla programátorům našeptávat a doporučovat další krok při vývoje aplikací, a to s 90% přesností. Stačí to ale?

Každý, kdo alespoň trochu proniknul do světa obchodu, ví, že množství softwaru potřebného k udržení obchodu roste. Zatímco požadavky a nároky rostou téměř exponencionálně, počet programátorů schopných tyto požadavky uspokojit neroste tak strmou křivkou. Řešení pak může být low-code platforma s jistou podporou umělé inteligence, jaká by pak dokázala vytvářet různé aplikace na zakázku.

Podle ředitele low-code platformy Mendix, Johana den Haana, bude do roku 2020 pětkrát více pracovních pozic pro programátory a vývojáře, než celkový počet programátorů dostupných na pracovním trhu. Všechny tyto společnosti chtějí přirozeně přežít v dnešním digitálním světě, ale nemají dostatek programátorů, který by jim to umožnil.

Společnost Mendix nabízí všem, kteří nemají profesionální znalosti a programovací zkušenosti, možnost vytvořit vlastní aplikace. Neznamená to však, že by každý „neználek“ mohl vyvíjet robustní software. I pro tuto práci bude potřeba zvládnout pokročilé základy vývoje a práce s touto platformou.

Služba se nazývá Mendix Assist, a jedná se údajně o první platformu svého typu. Jak lze očekávat, je postavena na analýzách strojového učení z více jak 5 milionů aplikací z 15 různých průmyslových odvětví.

Pomoc programátorům spočívá v tom, že při samotném vývoji aplikace navrhne Mandix Assist další krok, a to údajně v reálném čase a s 90% přesností. Dokáže také předcházet budoucím problémům při debugování tím, že již při vývoji nabízí různé výkonnostní a údržbové návrhy a doporučení. Podle tiskové zprávy může tato služba zefektivnit práci vývojářů a snížit časové náklady stejně jako budoucí chybové hlášky až 100x.

Den Haan prohlásil: "Můžeme použít osvědčené postupy našich zkušených uživatelů jako jakéhosi virtuálního trenéra pro ostatní uživatele." Celá platforma stojí na umělé inteligenci a díky tomu se do budoucna bude zlepšovat a bude stále chytřejší.

V příštích několika letech jistě tento, a podobné projekty, zaznamenají rozkvět. Je zde velký potenciál, protože dokáží ušetřit drahocenný čas programátorů a tím i finance. Nejedná se však o žádného „softwarového robota“, kterému zadáte zakázku, a on ji zvládne splnit za celý tým. Jde spíše o jakýsi „našeptávač“, který usměrní a na základě svých zkušeností pomůže předcházet zbytečným chybám. Problém s malým množstvím programátorů tedy není vyřešen, pouze se zefektivnila organizace jejich času.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Umělá inteligence nahradí část programátorů, zastane jejich roli s 90% přesností

Žádné komentáře.