CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence napojená na mozek již dokáže převést myšlenky v mluvené věty

Vědci z kolumbijské univerzity přišli na způsob jak skloubit umělou inteligenci, neuronové záznamy z mozku a hlasový syntetizátor. Výsledkem je systém, který umožní lidem mluvit jen díky tomu, že na danou větu pomyslí.

Výzkumníci z oblasti neurologie vytvořili systém umělé inteligence, která dokáže převést myšleny z impulsů v mozku na rozeznatelnou a smysluplnou řeč. Prvotním cílem vědců bylo zachytit mozkovou aktivitu a synchronizovat ji se srozumitelnými slovy. Celý tento projekt má na starosti Nima Mesgarami, vědecký pracovník na kolumbijské univerzitě, která se specializuje na mozkové vlny a chování mozku.

Umělá inteligence v kombinaci s hlasovým syntetizátorem může změnit život těžce postiženým lidem, kteří nejsou schopni mluvit. Tito lidé budou moci na své okolí promluvit ne jen prostřednictvím počítače, ale reálným hlasem.

Celý princip je založen na BCI čipu, který je schopen zachytit a zpracovat slova, nad kterými přemýšlíme nebo si je jen mluvení aktivně představujeme. Mozek totiž při takovýchto úvahách vyvolává jemné a dobře rozpoznatelné signály. Ty lze pak snadno transformovat na verbální projev.

Zprvu se vědcům nedařilo docílit uspokojivého výsledku. Pak vyzkoušeli elektronický syntetizátor zvuku a řeči – vocoder – který využívá například i Apple Siri nebo Amazon Alexa. Díky tomu začali získávat ze svého výzkumu použitelné výstupy, které se následně vyčistí od různých šumů. Celý systém prozatím dokáže říct pouze jednoduché věty a na jeho reálné uplatnění ve světě si budeme muset ještě pár let počkat.

Diskuse ke článku Umělá inteligence napojená na mozek již dokáže převést myšlenky v mluvené věty

Žádné komentáře.