CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Umělá inteligence vzala svět útokem: Google a Microsoft budou mít vyšší náklady

Zdar,
měl bych dotaz. Proč tu říkáte o chatgpt, že je to umělá inteligence? Ono totiž když se podíváte na anglicky psaný web, ať už wikipedii nebo různé odbornější weby, tak pojmenování toho, co chatgpt je, nejsou úplně stejná, ale jsou podobná jako například third-party language models nebo large language models, optimizing language models atp.

Ten nástroj nemá žádnou inteligenci. Dělá jen to, že sbírá po webu data, čte je a třídí a jistě poměrně složitým algorismem se na základě sesbíraných dat snaží určit odpověď na otázku. Nedokáže se to nijak učit ve smyslu vyvozování vlastních závěrů, je to jen o sbírání dat.

Kámoš tomu položil dvě otázky:
Proč Babiš prohrál volby? Odpověď jako by vypadla z českého sebraného mainstreamu a směřovala k parlamentním volbám, protože ten stroj ještě nikdo daty k prezidentských volbám nenakrmil. Chatgpt tam rozebralo Babišovu prohru, až na to, že Babiš ty volby vyhrál. Žádná jiná politická strana nedostala tolik hlasů. Že se potom ostatní spojili a Babiš tak neměl šanci získat koaličního partnera a musel jít do opozice, je druhá věc, ale nic z toho chatgpt nedokázalo zmínit, protože to prostě neumí víc než přetlumočit pár vybraných odpovědí.

Podobně tomu položil otázku o Janu Nepomuckém s tím, že chce pravdu a chatgpt mu převyprávělo známou legendu, protože o té populární legendě se píše mnohem častěji než o skutečnosti. Prostě chatgpt dokáže převyprávět sebrané články svými slovy.

Proto se jedná o jazykový model, navíc schopný pracovat obecně v různých jazycích. Takže je to dobré a jazykové vyhledávače typu Google nebo Bing to musí zajímat a to i ve vztahu k šetření nákladů, když tam zadáte dotaz a ono vám to najde to, co hledáte rychleji, tak to bude finanční prostředky vynaložené na vyhledávání naopak šetřit. Ale holt je tam nějaká vstupní investice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, žádná umělá inteligence nemůže mít vlastní inteligenci. Nicméně pojmenovávám to tak, jak to pojmenovávají tvůrci. Stejně tak bych nemohl nazývat například popeláře "odpadovým orgánem," jelikož by to bylo prostě divné :D.

Ano, máte pravdu, informace to neumí sdělovat úplně přesně, opakuje se, někdy to i dokonce lže a potom se opraví. Umělá inteligence se tomu říká pravděpodobně proto, že se jako umělá inteligence projevuje. Má to ale zkrátka své mouchy.

Nový Bing je taková slabší verze ChatGPT, tlumočí to více chaoticky a automaticky to uživatele tlačí do vyhledávání. To už bych si mohl vyhledávat sám a nepotřebuji k tomu "nový Bing" :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.