CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Umělá slinivka břišní v kombinaci s telefonem možná ulehčí život cukrovkářům

Tak pro lidi s touto nemocí určitě by byl takový přístroj velkým usnadněním života, ale to okolo se mi moc nepozdává. I spousta účelově zdravotnicky vyrobených zařízení má problémy se zabezpečením proti zneužití ze strany napadení po síti, a TOHLE se má ovládat pomocí obyčejného smartphonu a přes Bluetooth?!? Jako jakkoli beru Bluetooth pro určité použití za šikovné, tak svěřit tomuto rozhraní řízení přístroje uvnitř těla, který nemám šanci ovlivnit, když se něco semele...Stejně tak smartphone, jakkoli mám rád Android, musím prostě uznat, že v zabezpečení jsou mezery. A ani Apple není bez poskrvnky, byť ten je na tom samozřejmě lépe. A této kombinaci svěřit život? Do toho bych asi nešel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis článku je velmi zavádějící, nejde o umělou slinivku. Jde pouze o inzulinovou pumpu komunikující s telefonem a glukometrem. Od umělé slinivky je to na hony vzdáleno.

Zjednodušeně řečeno - diabetes I. typu je způsoben tím, že autoimunitní systém zničí Langerhansovy ostrůvky, které produkují inzulín. Ano, tyto ostrůvky jsou ve slinivce, ale jsou odlišné od tkáně slinivky a i proto se právě na ně zaměří autoimunitní systém při napadení organismu infekcí, považujě tyto buňky také za "nepřátelské" a začne je ničit.

Osobně si myslím, že takto navržený způsob řízení produkce inzulinu je velmi nebezpečný a obávám se, že vyznění článku možná vzniklo i nesprávným zpopularizováním. Uvědomte si, že u zdravého člověka se produkce inzulinu řídí prakticky nepřetržitě (byť jistá hystereze zde je), takže pokud by toto mělo fungovat stejně, nesměl by telefon přerušit komunikaci s pumpou. Vidím to spíše tak, že pumpa má základní algoritmy v sobě a komunikuje s glukometrem, telefon je využíván jako kontrolní mechanismus.

Před pár lety nám onemocněla dcerka po banální angíně, byť ani my, ani naši rodiče touto nemocí netrpíme. A proto jsem poučený laik.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je smutné, přeji, aby se jí vedlo co nejlépe. Právě pro takové záležitosti je dobře, že lékařská věda přichází stále s něčím novým, aby usnadnila život.

Bohužel mám také zkušenosti v rodině s nemocemi, u mne mamka a s fatální nemocí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu moc hrubek a informace 0. Tohle komerčně vyrábí firma Medtronic. https://www.medtronicdiabetes.com/products/minimed-670g-insulin-pump-system

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Informacie su, len treba hladat na lokalizovanych strankach ;-)
https://www.medtronic-diabetes.cz/co-predstavuje-lecba-inzulinovou-pumpou
pre slovenskych pacientov stranka ina:
https://www.medtronic-diabetes.sk/co-je-liecba-pomocou-inzulinovej-pumpy
https://www.medtronic-diabetes.sk/minimed-system/minimed-640g-inzulinova...

P.S. Moja dcerka ju ma uz skoro rok a max spokojnost ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdraví člověk? Ale fuj...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je na pozdravu fuj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako diabetik se zkušenostma a vzděláním v oboru regulace, bohužel musím spolehlivě prohlásit, že pumpa, která dodává inzulín podkožně + kontinuální měření glukózy v v intersticiální tekutině určitě je nezanedbatelný pokrok, nikdy se ale z více důvodů nepřiblíží skutečné slinivce. Bylo by nutné dodávat inzulín rovnou do krevního oběhu a v něm měřit glykemii i hladinu inzulínu, to by byl úplně jiný level. Nebo nějaký jiný princip, který mě teď nenapadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.