CDR.cz - Vybráno z IT

Univerzita Karlova zakládá herní vývojářské studio, zapojí studenty i učitele

Attentat 1942 9
Výmluva, že potřebujete nový počítač k „věcem do školy“ se stává více a více legitimním argumentem. Platí to pro některé studenty Univerzity Karlovy, která před několika dny založila vlastní studio pro tvorbu videoher, kde se budou moci studenti uplatnit.

Charles University Innovations Prague s.r.o. je dceřinou společností Univerzity Karlovy, jež (jak název napovídá) byla založena k přenosu získaných vědomostí na akademické půdě k inovativním projektům v reálném světě.

Společnost založila svou první tzv. „spin-off společnost“, Charles Games s.r.o. Jde o právnickou osobu, do které výzkumná instituce (v tomto případě univerzita) kromě základního vkladu „vloží“ i duševní vlastnictví, ke kterému přišli výzkumníci dané instituce. Záměrem společnosti je získané znalosti proměnit v zisk na trhu (protože zřídkakdy je akademik také obratný podnikatel). Definic je více, tato pro tento případ sedne nejvíce.

Attentat 1942 2

Společnost bude prostřednictvím studentů magisterského oboru Vývoj počítačových her na Matematicko-fyzikální fakultě spolu se studenty a pedagogy Filozofické fakulty UK vyvíjet vlastní tituly. Mezi její repertoár se zařadí i výukové hry Attentat 1942 a nyní vyvíjené pokračování Svoboda 1945.

Jednatel i někteří členové dozorčí rady jsou výzkumníky, kteří se odborně zabývají umělou inteligencí i využitím videoher v oblasti vzdělávání, komercializace tedy vypadá slibně. Zisky z prvních let fungování poputují zpět do společnosti.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Univerzita Karlova zakládá herní vývojářské studio, zapojí studenty i učitele

Žádné komentáře.