CDR.cz - Vybráno z IT

Videohra místo učebnice? Attentat 1942 přiblíží dobu okupace interaktivní formou

Attentat 1942 2
Když jsme byli malí, maminky nám maskovaly brokolici v bramborové kaši. Je možné, že se dožijeme budoucnosti, kdy budou maminky schovávat učební materiál do videoher. Jak moc jsme jí blízko, ukáže Attentat 1942.

Můžeme jenom předpokládat, že když Jan Amos Komenský sepisoval učebnici Škola hrou, netušil, jak moc se budoucnost bude snažit jeho slova brát doslovně. Snahy o spojení videoher a výuky nejsou nijak nové – ohlédnout se stačí za Valiant Hearts: The Great War, které hráči místy podsouvalo učebnicové články o první světové válce nebo Depression Quest prozkoumávající život člověka trpícího depresí.

Celkově se toto odvětví nazývá edutainment, neboli kombinace výuky a zábavy, a v oblasti videoher se zatím potýká s několika problémy. Tím největším je obtížnost skloubit tyto dvě zdánlivě nespojitelné oblasti. Příklad Valiant Hearts byl totiž špatným, jelikož se jedná o titul, který jednoznačně upřednostňuje zábavu před výukou a kohokoliv, kdo o ni nemá zájem, do ní nenutí. Depression Quest má opačný problém a upoutat dokáže jen velmi omezené publikum.

Několik výzkumů již naznačilo, že hraní videoher může mít kladný dopad na fungování mozku, ovšem zatím se nepovedlo učebnici nahradit videohrou. Nejdále se zatím dostal Minecraft s podtitulem Education Edition, jenž učí žáky spolupráci a zároveň jim může posloužit třeba i v chápání základů ekonomiky.

Česká hra Attentat 1942 se pokusí být prvním kouskem, který knihy nahradí. Za hrou stojí lidé z Univerzity Karlovy a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, podpořilo ji dokonce i Ministerstvo kultury. Název prozrazuje její zaměření, tedy Československo za doby protektorátu. 

Titul má být prvním zářezem do dva roky starého projektu Československo 38-89. Jedná se přitom o vylepšenou verzi původní hry, kterou je na vybraných místech již možné sehnat. Celosvětová verze by oslovila široké publikum a získané finanční prostředky by mohly být využity pro vývoj dalších pokračování ze slibované éry Československa v letech 1938 az 1989. 

Attentat 1942 4

Jelikož nová verze bere v úvahu světové publikum, tak kromě vylepšených animací, nových miniher a herních mechanik se hra dočká nových jazyků. Hra bude vycházet v angličtině, němčině, ruštině a samozřejmě češtině a již nyní upoutala pozornost zahraničních médií.

Cílém hráče bude zjistit, co se stalo s jeho dědečkem, který byl z neznámých důvodů zatčen gestapem krátce po atentátu na říššského protektora Reinharda Heydricha. Jeho příběh bude odkrývat pomocí rozhovorů s pamětníky a hraním různých miniher.

Tvůrci titul nedávno umístili na Steam Greenlight, kde se rozhodne, zda se titul do služby dostane, k čemuž můžete přispět i vy.Československo 38-89: Atentát získalo prestižní ocenění v soutěži Games Learning Society Showcase 2015, jež se zabývá vdělávacími tituly, Attentat 1942 má tedy nastavenou vysokou laťku.

Attentat 1942 1Attentat 1942 9

Pokud vše proběhne podle plánu, můžeme se hry dočkat v druhé polovině letošního roku na Windows a Mac. Majitelé Československo 38-89: Atentát obdrží novou verzi zdarma.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Videohra místo učebnice? Attentat 1942 přiblíží dobu okupace interaktivní formou

Pátek, 31 Březen 2017 - 19:34 | HKMaly | Na druhou stranu, pro zajemce o prask prask...
Pátek, 31 Březen 2017 - 13:24 | petr22 | To by musela byt propadak kazda adventura. Ona...
Pátek, 31 Březen 2017 - 07:29 | Gaunter | Ako interaktívne video alebo učebná pomôcka je to...

Zobrazit diskusi