CDR.cz - Vybráno z IT

USA do roku 2020 zformuje vesmírnou armádní složku, schválil ji kongres i Trump

V USA se do roku 2020 má zformovat nový, šestý, útvar ozbrojených složek. Bude chránit vesmírný prostor, americké navigační systémy a satelity.

Spojené státy americké budou mít výhledově první ozbrojenou vesmírnou složku své armády. Jedná se o první ozbrojenou složku tohoto typu na světě. Viceprezident USA Mike Pence prohlásil, že do roku 2020 bude již vytvořena vlastní organizační struktura vesmírných ozbrojených sil. USA tak chce získat převahu ve vesmíru dříve než ostatní státy, zejména Rusko a Čína. 

Založit novou složku ozbrojených sil není jen tak, proto i tento návrh musel nejprve schválit kongres. V současné době je již schválen i Donaldem Trumpem. Americký prezident plánuje pro svůj nový vesmírný sbor vytvoření speciálního ministerstva, pod které by zahrnul vše týkající se obrany vesmírného prostoru. 

Vzniká tak šestá složka ozbrojených sil USA. Mezi současné složky patří pozemní ozbrojené síly, letectvo, námořnictvo, pobřežní hlídka a námořní pěchota. Jedním z úkolů nové ozbrojené složky bude bezpochyby chránit americké satelity a navigační systémy. Jedním z podnětů pro vznik mohla být čínská provokace z roku 2007, kdy byl Čínou sestřelen jeden z jejich vlastních satelitů.

Rusko nezaostává nad svými konkurenty a vyvíjí speciální laser na sestřelování vesmírného odpadu, který by mohl ohrozit ruské satelity a kosmické lodě. Ovšem v případě potřeby je jasné, že nemusí být použit pouze na likvidaci odpadu.

Jisté námitky k vytvoření vesmírných složek měl dokonce i Ministr obrany Jim Mattis hlavně pro obrovskou finanční zátěž, protože Pence vyzval všechny kongresmany, aby v budoucích pěti letech uvolnili na tento kosmický program 176 miliard korun. Komplikace by mohla být v tom, že rozpočet na příští rok byl schválen již 1. srpna a nedá se měnit, alespoň ne o 176 miliard korun. 

Nyní nezbývá než čekat, zda tato americká akce nevyvolá ruskou reakci. Zda se z vývoje laseru na odstřel nebezpečných vesmírných těles a odpadu nevyvine budování dalších kosmických ozbrojených sil. 

Diskuse ke článku USA do roku 2020 zformuje vesmírnou armádní složku, schválil ji kongres i Trump

Středa, 30 Leden 2019 - 11:32 | copperx | přesně tak :) ale halvně že se napiše že usa byly...
Neděle, 19 Srpen 2018 - 17:09 | Pety | Kosmické síly má i Čína. Takže USA s velkou...
Neděle, 19 Srpen 2018 - 16:17 | Nick | "první ozbrojenou vesmírnou složku"...
Neděle, 19 Srpen 2018 - 15:38 | DRK | Nebyl svého času označen vesmír jako místo kreté...

Zobrazit diskusi