CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k USA vyvíjí nový bombardér. Půjde o dron schopný nést jaderné zbraně

Super ... az to nekdo hackne ... .

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

...a piloti nebudou mit co žrat...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

droni, a pozemní vojcli nebudoiu mít co žrát...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne drahe.

Chtelo by to co nejlacinejsi dron rizeny treba Arduinem, ale postaveny tak, aby jeho radarovy odraz byl co nejvetsi. Pak by stacilo jich vyrobit par stovek nebo jeste lepe tisic, a v dostatecnem mnozstvi poslat nad uzemi nepritele. Jakykoliv zpusob sestreleni takoveho dronu by byl vyrazne drazsi nez samotny dron - navic behem nekolika dnu by dosly zasoby raket zeme-vzduch. Ony ty protiletadlove komplety sice vypadaji nebezpecne, ale po vystreleni svych 4-8 raket (kazda v hodne nekolika tisic USD) jsou uz k nicemu.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

no proti těmto dronům se dá bojovat silnou rušičkou a nebo na proti vzdušné střely vyvinout EMP hlavice. Proti každé zbrani se velmi rychle vyvine protizbraň a často levnější než ta původní. Mě naprosto fascinuje jak v amerických dokumentech prezentují neviditelné letouny jako něco co radar nemůže na dostatečně efektivní vzdálenost pro PVO odhalit a naprosto ignorují existenci Věry a nebo starší Tamary. Celé je to o jediném, vychválit tyto stroje tak že americký daňový poplatník skousne to že stojí jako komletně vybavená poliklinika.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Asi na té stealth technologii něco bude, když se to velmi intenzivně snaží napodobovat Rusové i Čína, zatím, jak se zdá, nepříliš úspěšně. Proč by do vývoje svého stealth letadla oba tyhle další státy cpaly miliardy dolarů, kdyby ta technologie nebyla účinná?
Navíc, ty informace, které ty tady prezentuješ, vědí Američani nepochybně také a nepochybně je vědí řádově lépe a přesněji než je víš ty.... a přesto staví stále nová stealth letadala. Asi pro to mají nějaký důvod, nejspíš vědí o té technologii něco, co my dva né. ;-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Asi na těch našich radarech něco bude když se USA postarali že se už nesmí vyrábět a hlavně prodávat ven. Čína o ně měla eminentní zájem a nabízela velmi dobrou cenu a tak nám tento ničím zajímavý radar zatrhli jim prodat. Tyto radary jsou pasivní a tak se velmi obtížně lokalizují a tedy i ještě obtížněji ničí. Taktika posádek stealth letadel spočívá v tom že znají pozici radarů a proplétají se mezi nimi beztoho aby byly zaznamenány. Jak si ale mají poradit s radary o kterých nevědí kde se nachází a zda nevletí do jeho dosahu. Věra se vejde do kufru osobního automobilu a může být postavena mezi stromy a tak je ze vzduchu neviditelná a díky pasivnímu režimu nelokalizovatelná. Posádka Věry může sledovat takovéto letadla a navádět na ně celou PVO aniž by to posádky tušily. Náhle je z lovce lovná zvěř.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Holt Rusové i Číňani jsou úplně blbí, když cpou miliardy dolarů do vývoje napodobenin americké stealth technologie a Američani jsou blbí nemlich tak stejně, když cpou miliardy dolarů do dalšího rozvoje této technologie.
Měl bys jim to všem říct, že jsou to jsou úplní blbci, kteří utápějí neskutečné sumy peněz v něčem co je úplně k ničemu.
Třeba se vědci a technici všech tří zemí svorně plácnou do čela a vykřiknou "No jó. Vždyť tohle nás vůbec nenapadlo. Ještě, že byl Rafan tak hodnej a řekl nám to. " :DD
A od té chvíle začnou vyrábět letadla zásadně a jen nestealth - s co možná největším radarovým odrazem - tzv. technologii overt. :DD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vy se v radarech moc nevyznáte že? Věra není radar který dokáže fungovat jako třeba Dopplerův radar. Nehodí se k navádění rakety na cíl, protože není zdaleka tak přesná. Vysoká přesnost zaměření cíle se provádí triangulací více Věr. Věra byla původně navržena jako nezjistitelný obranný radar, to že vidí i údajně neviditelné letouny bylo překvapení a příjemný bonus pro jejich majitele a nepříjemný pro USA. Aféra v době války v perském zálivu, kdy naše obsluhy Tamar sledovaly ( a pochlubily se ) průlet neviditelných bombardérů nad Evropou, které se přesouvaly z USA, je dostatečně profláknut. Proto se ale Věra nehodí jako zbrojní radar do letadel a nebo jako navigační radar pro pozemní zbrojní systémy, není to útočný radar. Genialita Věry spočívá v tom že jste viděn a nevíte o tom, Věra vás nesestřelí ale navede na vás ty kteří to už pak udělají. Snad už to teď konečně pochopíte.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já snad někde tvrdím, že je "Věra" radar? Já snad někde vůbec říkám něco o radarech? Na to jsi přece expert ty, né já.
Já ti jen doporučuji - běž vědcům a technikům všech těch tří výše jmenovaných zemí říct, že jsou ouplně blbí a že utápějí miliardy v něčem, co je úplně k ničemu. Třeba se všichni svorně plácnou do čela a od té chvíle místo stealth začnou tvořit zásadně a pouze technologii overt. :DD

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou a polopatě. Stealth technologie není o ničem a má své opodstatnění. Modelová situace - Obsluha Věry hlásí narušitele ve čtverci XY ale radary pozemní protivzdušné obrany nic v tom čtverci nevidí a tedy nemohou poslat raketu k zničení narušitele a tak je povolána eskadra stíhačů do prostoru kde narušitel právě je když jí navedou dostatečně blízko, tak už palubní radary těchto stíhačů je už uvidí a zahájí palbu. Ale abych byl naprosto objektivní existuje režim letu kdy vás Věra nevidí a to je letět na slepo. Nesmíte aktivovat radar, nesmíte aktivovat datovou linku s ostatními letouny a ani se základnou, nemáte tedy nové informace o bojišti a vycházíte jen z toho co nahrajete do systému před vstupem do nebezpečné oblasti. Pokud nebudete mít v cílové oblasti rezidenta který vám laserem označí cíl nic netrefíte. Slabina tohoto je že obrana může mít aktivováno třeba 10 laserů které budou označovat falešné cíle a tak posádku i navádění totálně poplete. Ostatně na net před cca 5 roky prosákla informace, že rusové vyvinuli radar co nevidí letící stealth letoun, ale vidí vzdušné turbulence, které se tvoří za ním, To pro navigaci rakety stačí, zvláště když navigační systém bude vypočítávat opravu vůči té turbulenci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tohle všechno ale neříkej mě. Já nejsem ani ruský, ani čínský, ani americký vědec vyvíjející technologii stealth, ani nerozhoduji o přidělování peněz na vývoj těchto technologií. Já ti jen mohu doporučit - Své poznatky o tom, že je stealth úplně k ničemu sděl vědcům těch tří výše uvedených zemí. Třeba to ocení, že se od tebe dozvěděli něco o čem neměli ani ánung, vyhodí veškerý výzkum technologie stealth do koše a přeorientují se na vývoj technologie overt. Už k tomu fakt nemám co víc říct. :DD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemusím jim nic říkat oni to moc dobře vědí a lépe než já. Proč stealth vyvíjí? Proč armáda obléká vojáky do maskáčů? Maskáče neudělají vojáka neviditelným ale přece jen jeho odhalení o něco protivníku ztíží. Zbrojařské firmy význam stealth přeceňují, s čim by už asi tak měli přijít aby donutily státy utrácet za nové technologie a nahrazovat letecký park. Jak už jsem naznačil stealth je útočná technologie, nikoli obraná. Nad svým územím stealth nepotřebuji nepřátelské stroje mají své radary a datové linky ze strachu před odhalením vypnuté a tak o mě nemají tušení, já svůj radar zapnutý mám i když má vůči stealth omezení na vzdálenost. Pokud takovou letku objevím, budu je sestřelovat jak husy nad rybníkem. Kdybych to měl přirovnat byl by to souboj jednookého se slepým.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

V některých věcech nemáte tak úplně pravdu. I "vypnutý" stealth letou může stále pasivně přijímat aktuální informace o bojišti např. z AWACSu či jiných prostředků.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

V některých věcech nemáte tak úplně pravdu. I "vypnutý" stealth letou může stále pasivně přijímat aktuální informace o bojišti např. z AWACSu či jiných prostředků.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Žádný datový přenos nefunguje jen jednosměrně. Vždy musí být kontrola že data došla v pořádku a není třeba je odvysílat znova. Pokud dostanete zkreslená a nebo díky výpadkům nepoužitelná data může to mít fatální následky. I když data dostanete stejně nejste sto vést jen s těmito údaji obranné manévry a natož střílet. Tyto stroje dosud nemusely čelit správně organizované PVO, která vykrývá z pohledu Stealth slepá místa stacionárních radarů létajícími a případně letkami hlídkujících stíhačů. Naopak správně rozmístěné radary mohou dostat protivníka tam kde ho chci mít, přeloženo nechám slabá místa kudy se dá proniknout clonou radarů. Pokud je protivník aspoň přibližně stejně zdatný stává se taktika jakousi hrou v šachy kdy oba soupeři znají přednosti i slabiny jednotlivých figur.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DVB-T nebo S podle vás není datový přenos? Otázka bezpečnosti přenosu je snad jen otázkou dostatečné úrovně šifrování a opravných algoritmů či opakovaných přenosů. Lepší dostat nějakou informaci než žádnou. Na to, aby tato informace dorazila na místo určení nezkreslená a nepodvržená na to technologie už dávno existují.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano a proto že data nejsou kompletní, míváte občas v obraze artefakty a o to jde. Televize si neumí vyžádat chybějící data. Ono by to bylo ale stejně houby platné protože jede v reálném čase. Ale fakt že data mohou mít výpadky (chcete li paketů) dat je na tomto evidentní a to vás nikdo neruší, jako že nad bojištěm pojedou rušičky jak zběsilé.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak vy, ale já v obraze artefakty žádné artefakty nemám :-) Algoritmy na zajištění integrity dat, opravné kódy apod jsou dostatečně vyspělé aby si s něčím podobným dokázaly poradit. Kromě toho není problém danou informaci odesílát neustále dokola a i chvilkový výpadek pak není problém. Potřebné množství dat na bojišti např. z AWACSu je IMHO velmi malé v řádech kilobajtů (poloha, rychlost pár cílů), takovou informaci můžete vysílat opakovaně klidně tisíckrát za sekundu a to problém dále zjednodušuje.
Rušit příjem něčeho o čem nevíte na jaké frekvenci vysílá případně a kde letí přijímač je dosti složité, ale to předpokládám víte :-) Taktéž rušit příjem úzce směrové antény, která směřuje směrem do kosmu na konkrétní satelit také nebude jen tak :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jenze kdyby mel kazdy z tech dronu nest atomovku, tak by se to trochu prodrazilo.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jak to bylo v South Parku? Berou nam praci! A v cem konkretne vam ti imigranti jeste vadi? Eeeee... berou nam praci!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

hm, ohledne toho ze tam nebude sedet clovek - ono je to vlastne to same co mezikontinentalni balisticka strela. taky tam nesedi clovek, taky dokaze samostatne reagovat na protileteckou obranu, a taky nese jaderne zbrane.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak dostat na území nepřítele nějakou rachejtli, je raketa s tuhým palivem. Taková věc totiž může ležet ve skladu desítky let, není tomu třeba dělat předstartovní přípravu, jako třeba plnit to tekutým palivem, hoří pár minut a pak už to letí samo a je to téměř nezachytitelné.
Jinými slovy, titulek o jaderných zbraních tam je jen proto, aby si lidi článek přečetli. Možnost nést jaderné zbraně má prakticky jakékoli dnešní letadlo. I kdyby měl pilot vyhodit z kokpitu blbej kufřík s kuličkou plutonia. Tohle letadlo je určené především pro klasické bombardování a dá se předpokládat, že bude sloužit k nasazení a vyzvednutí malých dronů.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ta "kulicka" je kapku vetsi. Soucasne drony treba dost mozna jaderne zbrane nest nemuzou protoze je proste neunesou. Ale jinak ano, kdyz se do letadla vejde americky pilot, tak atomovka taky. (Pro japonce to neplati, vazi mene. :-) )

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To potrebne kriticke mnozstvi je tusim kolem 6 kg. A kufrikove atomovky Rusove pry maji. Dokonce se jim pry nejake ztratily.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Superkritické množství se liší podle kvality materiálu, množství neutronů v "startovním plynu" a zejména v míře odrazivosti obalu aktivního jádra. Jinak řečeno, když se obalu během komprese podaří zachytit 99% neutronů, tak bude stačit na jadernou explozi mnohem méně než 6kg weapon-grade plutonia.

Uranu je třeba skoro 50kg, pro představu. A to je jen o jedno atomové číslo níže (238) proti Plutoniu (239).

Ve světle téhle informace je třeba vidět pokusy KLDR. Byly-li to fakt jaderné exploze, pak mají docela dost náskok v stínícím materiálu - tak malé exploze USAci nedokázali zatím udělat. Možná jen proto, že to nezkusili, ale také možná proto, že neví, jak to udělat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale jděte, dokázali mnohem menší už před 50 lety: http://en.wikipedia.org/wiki/Davy_Crockett_%28nuclear_device%29

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Uran 238???
Co s tím má mít společného?
Pro výrobu uranových bomb se používá uran 235.
Uran 238 (ochuzený uran) je sám o sobě pro jednofázovou bombu nepoužitelný.

Použitelné by ale bylo plutonium 238, kterého je třeba zhruba stejně, jako Pu239.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by fajn vyvrátit jeden letitý blud.Pokuď letadlo kategorie Stealth aktivně nevysílá (což se děje buď velice málo,nebo vůbec)Tamara a spol. ho nezaměří...
Více zde:
http://www.valka.cz/clanek_10600.html

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To jste neuvedl nic nového, uvádím to výše. Problém je že když mám otevřené oči tak mě vidí když je zavřu tak mě vidí až na poloviční až třetinové vzdálenosti na kterou vidí normálně, ale já nevidím prakticky vůbec nic. Pilot co letí v letadle a nemá možnost kontrolovat prostor kolem sebe letí stylem jako by jste si zatemnil okna v autě a jel podle velice sofistikované navigace. Máte pod kontrolou stroj v kterém sedíte ale né ty okolo vás. Vy vlastně ani netušíte zda tam nějaké jsou nebo ne. Je to jako by jste letěl do prostoru bez radaru kde létají letadla s radarem, který sice díky technologii vašeho stroje vidí podstatně hůře ale přesto sice omezeně ale přece vidí. Nezdá se vám že ten s tím zapnutým radarem je na tom lépe? On může mířit a tedy i střílet, vy ale ne. Víte co říkali piloti už za 1 světové? dostane vás ten kterého jste neviděli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel Vám na Vaše kvalifikované komentře bude řečeno, že jste blbej, protože "když to tak dělají USA, tak to přeci musí být super a nejlepší" :*)

Zkuste ty individua upozornit, že už za WW2 tu byl neviditelný stíhač (Moskyto - bylo ze dřeva) a jeho operační nasazení bylo přakvapivě účinné (měl nejméne ztrát ze všech). Tedy že nízký radarový odraz není žádná novinka a Rusům jde stejně dobře, jako Amíkům.

Problém je, že Stealth sám o sobě není spasitelný. O tom se nedávno přesvědčili F22 Raptory, když je Němčouři s Eurofightery vyklepli. Hošíci si mysleli, že jsou neviditelní. Němci přepli na infra a na 30+ km je viděli a moment překvapení a zděšení z toho "oni nás vidí" udělal své.
Simulované souboje Raptory prohrály.

...

Dobrou ukázkou, kam zbrojení pouze pro maximální zisk vede, je kauza F35.

<b>F-35 fiasko</b> - tak černé předpovědi odborníků o tom, že nelze postavit letadlo, které by dobře sloužilo mnoha účelům, se naplňují:
http://www.youtube.com/watch?v=47F_gngVea0
Zdáse, že by se Američané neměli zbavovat svých starých letadel, protože s F-35 přijdou o vzdušnou nedvládu velmi, velmi rychle.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na 30 Km Infra? :))) Ale jdi ty brepto. Pokuď, opakuji pokuď se podaří identifikovat IF zdroj,tedy v podstatě výstup z trysek a tím pádem jenom za zadní polosféry ...Která IF raketa má dosah 20,30,50KM? Že žádná? Smůla.V tom případě je protivník Raptotu létající mrtvola:)
Ono to bylo trochu jinak.
http://www.armadninoviny.cz/zabijak-stihacek-f-22a-raptor3f-eurofighter-...
A F35? Možná někdo nezaznamenal že F35 jsou v podstatě dva typy.Vývoj trvá dlouho a je bolestivý,ale zájemců na koupi je i tak dost.Většinou F35 bude nahrazovat F16 a F15/F18 a/b.atd.
A mimochodem,F15 ještě neřekla poslední slovo F15SE vypadá hodně hodně dobře:)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

F-35 je tak děsně blbé letadlo, že izraelská armáda navýšila počet těchto letadel, které si u Američanů objednala. :)
Izraelská armáda je přece všeobecně známá svou neefektivností a neschopností posoudit přínos konkrétní zbraně pro zvýšení bojové připravenosti. Viď koumáku. :)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

F-35 je tak děsně blbé letadlo, že izraelská armáda navýšila počet těchto letadel, které si u Američanů objednala. :)
Izraelská armáda je přece všeobecně známá svou neefektivností a neschopností posoudit přínos konkrétní zbraně pro zvýšení bojové připravenosti. Viď koumáku. :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

F-35 je tak děsně blbé letadlo, že izraelská armáda navýšila počet těchto letadel, které si u Američanů objednala. :)
Izraelská armáda je přece všeobecně známá svou neefektivností a neschopností posoudit přínos konkrétní zbraně pro zvýšení bojové připravenosti. Viď koumáku. :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

F-35 je tak děsně blbé letadlo, že izraelská armáda navýšila počet těchto letadel, které si u Američanů objednala. :)
Izraelská armáda je přece všeobecně známá svou neefektivností a neschopností posoudit přínos konkrétní zbraně pro zvýšení bojové připravenosti. Viď koumáku. :)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.