CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k USA začaly stavět novou jadernou raketonosnou ponorku. Ponese balistické střely

Mno s ohledem na to, že design ještě není hotov a s konstrukcí se má začít až v roce 2021, tak bych tohle nazval jen takovým položením šutráku na místě nové české dálnice.

Pořádně se na ní začne dělat zhruba za dva roku, pokud si tedy politici nenavymýšlejí koniny jak mají poslední dobou ve zvyku u každého většího zbrojního programu, což by Columbie mohlo sakra posunout. Můj osobní odhad je, že budou rádi, když první Columbie vstoupí do služby v roce 2035.

K Tridentům bych pak poznamenal, že sice mohou teoreticky nést 8 hlavic W88, ale v takovém případě příliš daleko nedoletí (zhruba 4000km). Taktéž smlouvy je reálně omezují na 4 kousky. Ostatně ty smlouvy jsou důvod, proč Columbie bude mít při stejné velikosti méně raketnic než Ohio. Už dnes v průměru vozí 16-18 raket z 24 možných (respektive 22, dvě sila byly ze smluvních důvodů zapečetěna).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy titulek fakt na úrovni - co by proboha měla raketonosná ponorka nosit jiného než balistické střely???

K projektu - popravdě to je lehce zvláštní. Pokud u Columbie opravdu s ohledem na dohody omezí proti Ohiu počet sil z 24 na 16, tak proč by měl růst výtlak ponorky? Přímo si to říká naopak o zmenšení, což má své výhody, ale opak je pravdou - divné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.