CDR.cz - Vybráno z IT

Utajovaný projekt YIELDJet pro velkoobjemový tisk OLED panelů odhalen

Kateeva-yield-jet-system
Americká společnost Kateeva oficiálně odhalila systém YIELDJet, který je určen pro výrobu OLED (Organic Light-Emitting Diode) panelů pomocí speciální technologie tisku.

Kateeva pracovala v utajení na vylepšení technologie tisku OLED displejů od zahájení její činnosti v roce 2009. Zmíněný projekt byl původně navržen na MIT.

Podle zveřejněné tiskové zprávy YIELDJet je inkoustový tiskový systém, s jehož pomocí je možné masově tisknout OLED displeje. Platforma YIELDJet je určena pro tisk displejů SMOLED i PLED. Firma tvrdí, že jejich systém výrazně zvýší výnosy a sníží výrobní náklady. Toho bylo dosaženo díky třem technickým objevům. YIELDJet využívá procesní komoru s čistým dusíkem, která zdvojnásobuje životnost produktů. Za druhé YIELDJet snižuje počet použitých částic až desetkrát díky speciálním mechanickým konstrukčním prvkům. A v neposlední řadě by měl YIELDJet nabízet jednotnou vrstvu s mnohem širším teplotním rozsahem pro zpracování. To velmi zlepší procesní spolehlivost.

Kateeva-yield-jet-closeup

Jak se vyrábí OLED panel tiskem?

OLED materiál se nanese speciální tiskovou technikou na podklad, čímž vznikne elektroluminescenční vrstva. Tiskem se nanáší zvlášť červený, zelený a modrý segment. Výrobní proces panelu, který je známý pod pojmenováním RGB all-printing, je velice jednoduchý, jelikož k jeho realizaci není potřeba vysokých teplot ani vakua. Elektroluminiscentní materiál je možné nanést jen na konkrétní plochu, čímž se výrazně snižuje množství odpadu a zároveň se zkracuje doba výroby.

panasonic-56inch-4k2k-oled

Mezi jeho další výhodu patří škálovatelnost, panely je možné vyrábět v různých velikostech. Dá se říct, že tyto panely kombinují vlastnosti LCD panelů i plazem. Jsou tenké, mají nízkou hmotnost i spotřebu energie. OLED panely disponují vysokou kvalitou obrazu, živými barvami a rychlou odezvou. Tato technologie má díky svým kladným vlastnostem do budoucna našlápnuto na úspěch.

Prozatím největší takto vyrobený panel byl vyprodukován společností Panasonic. Jedná se o 56" zobrazovač s 4k2k rozlišením (3840 x 2160 pixelů). Maximální jas je 500 cd/m2 a kontrast je 3 000 000:1.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Utajovaný projekt YIELDJet pro velkoobjemový tisk OLED panelů odhalen

Pátek, 22 Listopad 2013 - 21:03 | NemamRad Registracie | Sakra, vždy som rozmýšľal, "čo je to",...
Pátek, 22 Listopad 2013 - 15:10 | Thomas Needle | Jakmile se odhalují technologie a ne výsledné...
Pátek, 22 Listopad 2013 - 14:52 | HKMaly | Specialne ten nadpis "Utajovaný projekt...
Pátek, 22 Listopad 2013 - 14:02 | BTJ | Taky se bojim, ze se to nezacne levne a masove...
Pátek, 22 Listopad 2013 - 10:29 | NemamRad Registracie | No, to sa číta super. V tom bude dáky háčik....

Zobrazit diskusi