CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Už žádné odzbrojení. Velká Británie podstatně navýší své zásoby jaderných zbraní

Může to souviset se zvyšujícím napětím okolo Číny. Stále častěji se stává že čínští vojáci „zabloudí“ na území Indie a dojde k přestřelce. Stále častěji Xi slibuje sjednocení Taiwanu a ostatních území okolo „Jihočínského moře“ (Měli bychom vymyslet lepší název, aby to nevypadalo, že jim tradičně patří.) Staví další lodě, každému okolo vyhrožují.
Teď se ukázalo že přecházejí na izolovanou ekonomiku, aby nebyli závislí na exportu do zahraničí. Na druhé straně každý uzavírá obranné pakty s každým (Indie s Japonskem, Taiwan s USA. Myslím že Austrálie se všemi).

Ne, nemyslím že by Británie provokovala, spíš ukazuje, že necouvne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pomocí jaderných zbraní? To je jako by jsi v hospodě hrozil sokům odjištěným granátem.

Navíc Británie v jaderné výměně tahá za hodně krátký konec. Zatímco její arzenál obry pouze značně potrápí, tak pouhý zlomek jejího vlastního arzenálu znamená konec Británie a jejího obyvatelstva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obě strany ukazují svaly a snaží se druhou odradit. Co byste navrhoval Vy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nerozšiřovat arzenál jaderných zbraní proti Rusku, které je už tak v jaderné defenzivě (proti Rusku které má paritu s USA, stojí navíc Francie, Anglie a sdílený jaderný program NATO), protože to zbytečně zvedá nervozitu na Ruské straně a nervózní jaderná supervelmoc v napjaté době není zrovna zdraví prospěšná věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti jsou nervní pořád, protože je přece ohrožuje každý na jejich hranici. A nejlepším řešením je tu hranici rozšířit a opět budou ohroženi. Podstata ruské imperiální politiky posledních 300 let nezávisle na režimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže si každý rozmyslí, zda se mu vyplatí na takovou zemi zaútočit - protože i když vyhraně, řádně ho to pocuchá.
Je to jako vít na zahradě/v domě vosí hnízdo - taky budete silně přemýšlet, zda vám vadí natolik, aby se vám vyplatilo ho likvidovat, protože sice vždycky vyhrajete, ale ne vždy bez úhony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže ono k té jaderné válce dojde a to už možná v tomto desetiletí. Není to o tom jestli, ale kdy.

A přestože nikdy nemělo lidstvo kapacity na své úplné vyhlazení, tak je fakt rozdíl, jestli na sebe velmoci naháží 2000 atomovek, nebo 10000. A RF už začala obnovovat produkční kapacity v Majaku, přestože se dohodlo se SSA na prodloužení New START do roku 2026. Z toho plyne, že zhruba za 5 let už budou nové atomovky sypat jak Baťa cvičky. Odhaduji, že do roku 2030 navýší své kapacity zhruba na pětinásobek. A na druhé straně to bude paritně podobné. Přitom pro Rusko je takovéhle zbrojení drahé, ale co jim zbývá, iniciativy tohoto zbrojení jdou z Ameriky, a pokud by Rusko nereagovalo, tak ho Američané vyhladí.

Anglie je prostě v tomto případě agresor, navíc jen z pofidérních historických důvodů (jde o pokračování Velké hry, které bylo přerušeno po dobu, kdy bylo Spojené království pro Sovětský svaz neškodný trpaslík) a nedělají to dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V proč by mělo? Útok ani z jedné straně nehrozí. Strach z něho možná ano, ale vlastně ani nevím, zda jde o negativum, protože v případě nějakého napětí je docela pravděpodobné, že se západ začne chovat zase alespoň trochu racionálně (tnz. místo gender^N a ekoideologie začně řešit vlastní efektivitu a funkcionalitu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je hodně naivní pohled. Útok samozřejmě hrozí, zejména v době Trumpů, Bidenů, johnsonů, Macronů, Babišů a podobných "expertů".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Slabé vůdce máme právě proto, že jsme řešení reálných problémů vyměnili za řešení nesmyslů, místo rozvoje civilizace budujeme nárokový socialismus. To prostě nemůže fungovat.
PS: Myslíte, že v době Stalinů (což byl naprosto objektivně vrah, a v závěru života i silně duševně nemocný a paranoidní), Chruščovů nebo Mao to bylo lepší? Jestli někdo použije jadernou zbraň, tak to hrozí možná z rukou teroristů, ne velmocí. V Rusku není nebezpečí Moskva, ale spíš to, že jim někdo bombu díky jejich povětnému bordelu ukradne....
Současné hlavy států bych nechal posoudit až s nějakým odstupem. Pěkný příklad je Trump, který sice působil naprosto šíleně, ale jak v ekonomice, tak v mezinárodních vztazích - a to hlavně na Blízkém východě byla jeho politika poměrně dost úspěšná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco tvůj miláček Puťka je politik na svém místě :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, co těm chudáčkům Rusům zbývá, než zbrojit. Kde že jsem to už slyšel? Snad se najde nějaký další Reagan, který jim tuhle jejich debilitu dá opět vyžrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si na omyle. Rusi su daleko za USA so 730 mld maju oni stvrte miesto so 65 mld. Aj Cina ma 240 mld. Aj India dava viac. Rusi nie su blbi a vedia ake su ich ekonomicke moznosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak by bylo dobre na svete kdyby byli lide kteri to tu ridi na vyssi dusevni urovni a ne jen moc a penize .. to jsou neskutecny penize co se lejou do zbrojeni a konretne jadernej arzenal je stejne jen vstupenka do elitniho klubu aby se s vami velmoci vubec bavili, koukejke na Kima jak sikovne arzenal vyuzil k diplomacii a jak dopadli ti co jad. arzenal nemeli, kaddafi, saddam a dalsi ;) Ovsem Velka Britanie je jen trpaslik kteryho uz dneska nikdo nebere moc vazne, byvala kolonialni velmoc, jeji hvezda pada. Proti Rusku, Cine a Indii a dalsim mensim zemim neni VB nic a tohohle spolku se boji i USA protoze moc dobre vedi ze tady uz vojenskou ani technologickou prevahu nemaji a stve je to ze uz nehraji prvni housle, ale moc toho s tim neudelaji a jsou to plody jejich zahranicni politiky z minulych desetileti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je tohle chování důsledkem evolučního nastavení lidí. V evoluční psychologii je to hezky rozebráno a při pohleddu jak individuálním, tak i civilizačním/společenským to dost jednoznačně funguje. Dominantní přetvává a šíří se, slabý zaniká (a zjevně to funguje i na kultury, ne jen na jedince).
Peníze a moc jsou jen forma vysoké možnosti přístupu ke zdrojům = vyšší schopnosti úspěsně přivést na svět více potomků. I pro ženy to je atraktivní ne proto, protože si to vyberou, ale protože je to evolucí zadrátováno v mozku (obecně fascinující věc, kolik optimalizací vzhledem k výběbu pernera člověk má, aniž by to tušil).
Představa, že se to někdy změní je utopie, miliony let vyvoje se nepřepíšou rozhodnítím nebo formálním vzděláním (nakonec to chování nemá se vzděláním ani inteligencí společného vůbec nic). Spíš je potřeba vzít v potaz realitu a s ní v rámci možností pracovat (teď na Covid opatřeních vidíme, jak se to přesně nemá dělat, kdo si přečetl byť jedinou knihu o evoluční psychologii mohle docela přesně odhadovat, jak se lidé zachovají).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jestli tohle je ten správný článek na tento server, ale když už je to tady tak nejhorší bude asi zase Rusko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.