CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k V Japonsku chtějí čerpat od roku 2025 solární energii z vesmíru

Ano, prenos MW pomoci mikrovln z vesmiru bude jiste naprosto ekologicky. Ba primo zdravi prospesny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš to ironicky? Trochu to tak vyznívá. Co je na tom špatně?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jestli ti to není jasné, tak si strč ruku so mikrovlnky a zapni jí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a nebo ... ale to rozhodne nezkousej ... zapni telefon a dej si ho k hlave

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou ty vlny nebezpečné se mluví celou dobu od vynálezu rádiových vln. Pak se to samé říkalo o GSM signálu, to samé o wifi, to samé o 5G. To samé bude s přenosem energie z vesmíru. Bude to v pohodě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je tu problém měřítka. Výkon GSM signálu je někde jinde než výkon vojenského radaru (u kterých se traduje že na nich vojáci pekli kuřata) nebo mikrovlnky ("pouhých" 700 W), tenhle přenos bude min. o čtyři řády výkonnější než to co pouští magnetron v běžné mikrovlnce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hele jako, nejdřív nám tady napiš jak dopadla tvoje ruka po 10 minutách grilování v mikrovlnce, můžeš přidat i fotky, plus tvůj názor barvy, vůně a případně i chutě. Jestli se nestydíš, můžeš poslat odkazy na fotky. No a pak můžeš pokračovat v mudrování o tom, jak neškodné bude přenášení několika megawattů z oběžné dráhy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.. netřeba se vzrušovat, pan jk3 tomu nerozumí, i když si myslí, že ano.

A není to urážka, ani nic osobního, čistě věcný, velmi slušný závěr z komentářů, kterými se zde prezentuje.

V nějakém českém populárně věděckém časopise z přelomu 70. a 80. let, kde byl víceméně obšírněji popsán v podstatě identický projekt solární farmy, včetně čísel, tedy rozměrů v kilometrech (už tehdy mě to přišlo přitažené za vlasy, a to mám sci-fi rád), včetně propočtů výkonu a mapy hustoty dopadové energie na m2, kterou, jak jinak, přenášené mikrovlnami, si pamatuji tento komentář z textu: (parafrázuji)

"Hustota energie bude v průměru 100W/m2." uvažovalo se tehdy o plošné distribuci na celé území " V tom by neměl být problém. Lidé budou pociťovat pouze mírné teplo." . . . :D

Ke komentáři. jk3, podívej se do krabičky u nového mobilu, kde je v manuálu popsaná shoda s normami vyzařování, nevzpomenu teď na název.

GSM má max výkon 2W. Není to málo, wifi nemá ani 1W, ale 2W u GMS jsou použity jen v případě nejslabšího signálu z BTS.

Ano, problém s tím není, neb se to od začátku rozšíření GSM pečlivě sleduje, neb existovala, to si pamatuji, docela významná skupina laické veřejnosti, která tehdy křičela o škodlivosti záření z mobilu.

A srovnávat mW nebo nízké jednotky W při GSM až 5G přenosech s výkonovým přenosem ze solární farmy, je asi jako si lehnout na koleje TT vláčku a na koleje před na maximální rychlost rozjetý Šinkansen.

Jen pro názornost. Může to číst i někdo jiný, kdo si čísla tak dobře neumí zasadit do reálného rámce . . . budeme shovívaví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To NovakJan: Uvidíme, jak to s tím přenosem z vesmíru dopadne. Dovedu si představit, že bude nějaké terminálové zařízení, k tomu třeba kolem něj 2 km ochranné pásmo a bude to vyřešené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele jako až bude vesmírnej vejtah, tak proč ne. Prostě se natáhne kabel na oběžnou dráhu a bude to. I když ani tohle řešení dopravy energie z oběžné dráhy moc fungovat nebude. Desítka měď z geostacionární dráhy - 36kkm - má odpor 62 kOhmů . A buhví jestli máme na zemi vůbec tolik mědi na takovejhle šíleně dlouhej kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tim by mohli posilat akumulatory... sice je to taky nesmysl, ale s vetsi pravdepodobnosti realizace. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele čiháku, neni ti to blbý furt takhle lhát? V roce 2025 japonci nic čerpat nechtěj, pouze pošlou na oběžnou dráhu testovací prototyp. Na 50% jim raketa nedoletí na oběžnou dráhu, pokud doletí, tak z 50% se posere něco jiného, takže šance že vůbec něco votestujou je tak 20%. No a pak se teprv uvidí co a jak dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koncept o kterém se zmiňoval časopis ABC už někdy v roce 1997 se teprve dostává do zkušební fáze? Fascinující. Hlavně skutečnost, že se nemluví o potřebě opravdu velké příjímací antény (talíř o poloměru v řádu km).
A ano, mikrovlnami lze přenést spoustu energie, ale slušná část se jí také ztratí během přenosu při srážce s molekulami plynů, vody a pevných částic v atmosféře. Takže bude zároveň docházet během přenosu i k drobnému ohřevu, který se ovšem bude dlouhodobě sčítat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo je super "bojovat proti klimatickým změnám" tím, ze budu permanentně ohřívat atmosféru. To může fakt vymyslet jen debil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1997? Nemyslel jsi 1979? Ale i to by bylo pozdě, tahle myšlenka je tady mnohem déle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zmiňuju článek v abíčku, nikoli stáří idey samotné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě že i v tom ABC se tyhle myšlenky prezentovaly ještě za hlubokého socialismu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj? Máš nějaký odkaz na konkrétní abíčko? Vím akorát o článku z někdy z ročníků 36-41, kdy jsme ho doma odebírali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.