CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k V Německu chtějí chytré dálnice vyrábějící elektřinu. Zakryje je solární střecha

Vidím v tom několik nevýhod.
1. Auta mající solární panely budou v kelu.
2. Při nehodě, až kamion sjede mimo vozovku, shodí panely na všechny okolní a před za ním jedoucí vozidla. A když se "zadaří", strhne panely i v protisměru.
3. Jednotvárnější výhled z vozidla přispěje k rychlejší únavě řidičů..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Nebude to nepropustné, ale vcelku průhledné a nebude to všude, takže tohle nebude takový problém
2) Ano, tohle jsem hned jako prblém viděl, ta konstrukce bude muset být taková, aby se to udrželo i po sražení několika sloupů. Ty vnější ale můžou být až za bariérou, takže by byly dostatečně chráněné.
3) Tady bych žádné zvýšení jednotvárnosti neviděl. Ovšem ve zvlněné krajině by to mohlo zakrýt celé údolí a řidič by netušil, jaká je před ním dopravní situace.

Takže je jasný, že všude to použít nejde, ale určitě to nějakou logiku má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě ta propustnost mě na tom zaráží nejvíc. Když to bude světlo propouštět, tak ho to nebude spotřebovávat/měnit na elektřinu, tedy efektivita takového řešení bude muset být prachbídná.
Nebo mi něco uniklo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlnová délka světla při které ta přeměna probíhá. Panely pracují v dolní části spektra. Zbytek může procházet.

Ja jsem zvědavej na mechanické vlastnosti. Přeci jen tlaková vlna od kamionu je bude pěkně namáhat. K tomu všechny ty ošklivé nečistoty z výfuků,....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... prach od obrusu pneumatik a rozmělňování písku na prach.
To bude údržba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se inspirují v japonsku. Kolem silnic mají sloupky s odrazkami. Když kolem projede kamion, tak tlaková vlna roztočí kartáčky na odrazce a očistí ji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude sranda, az bude potreba prijet s nadmernym nakladem, typu vanocni stromecek, obri nadrz, atp. To budou muset planovaci trasy a jejich teamy rozebrat komplet ;-)

https://www.google.com/search?q=prevazeni+nadmernych+nakladu&rlz=1C1GCEU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radsej keby dali povinne pokryt solarmi vsetky parkoviska pred obchodnymi centrami. Okrem uzitku z elektriny by mali zakaznici auta v tieni...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pojdes kazdu zimu na brigadu zhadzovat sneh :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V německu mají přes milion uprchlíků, kteří utekli za prací. Odečteme děti, zubaře, lékaře, ostatní profese s vysokou přidanou hodnotou a budeme počítat s 500 000 prácechtivými uprchlíky. Jeden člověk s jednou rukou v kapse a s třemi cigaretami za hodinu v langsam tempu za směnu sklidí 200m čtverečních plochy. To máme odklizeno 100 kilometrů čtverečních za den. Obávám se že možnost brigády bude skoro nulová. :( Já bych ji i za minimální německou mzdu bral. ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát se nesmí potkat minimální německá mzda s minimálními německými náklady, pak to už není žádný terno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tím se dá počítat předem. Řečení je buď mechanické (obří stěrače, eventuálně lidi s košťaty), nebo elektrické (ohřev).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřijde mi to jako úpně super nápad. Jak už tu bylo napsáno
- problém z bezpečností (kolem silnice žádné sloupy moc nechcete)
- problém se stavbou a údžbou (třeba u nás stačí jen rekonstrukce normální dálnice představte si tu srandu mít tam jěště panely)
- omezení rozměrů toho co může dálnící projet (a rovnou zapomente na to že by tam někdy nouzově přistálo letadlo)
- zvyšování podílu solárních elektráren nad určitou mez je dost nanic když nemáme jak rozumně skladovat energii vyrobenou přes den pro spotřebu v noci a to kdy bydeme vyrábět prostě nemůžeme ovlivnit

Mně přijde rozumné tak maximálně mít na každém domně na střeše panely a namísto spotřebovávnání eletřiny ze sítě si vyrábět vlastní, samozřejmně za předpokladu že je to ekonomicky rozumně rentabilní. Jenže to se zase nebude líbit čezu a spol že...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.