CDR.cz - Vybráno z IT

V USA připravují futuristickou dopravní strategii pro létající taxislužby

Zdroj: Shutterstock

Bidenova administrativa zahajuje novou éru pokročilé letecké mobility, přičemž zakládá meziagenturní tým, který se zaměří na vývoj a implementaci národní strategie. Tato strategie se bude věnovat revolučním technologiím, včetně létajících taxíků, které by mohly změnit způsob, jakým se pohybujeme a dopravujeme v budoucnosti.

Tento krok ukazuje odhodlání administrativy předního demokratického politika Joe Bidena využít inovativních leteckých technologií k posílení infrastruktury, snížení dopravní zácpy a omezení emisí skleníkových plynů. S tímto novým meziagenturním týmem se očekává, že Spojené státy budou hrát významnou roli ve vývoji a nasazení pokročilé letecké mobility, což by mohlo přinést revoluční změny do našich životů a otevřít dveře novým možnostem ve sféře dopravy.

Zájem o letadla eVTOL (s kolmým startem a přistáním) pro městskou leteckou dopravu je globálně velmi vysoký, a proto mnoho společností zabývajících se výrobou eVTOL letadel vstoupilo na burzu. V týmu, který se podílí na jejich rozvoji, figuruje Americké ministerstvo dopravy, společně s NASA, Úřadem pro bezpečnost dopravy, Federálním leteckým úřadem a Federální komisí pro komunikace.

Na začátku tohoto měsíce vydal Federální úřad pro letectví a civilní letectví (FAA) "aktualizovaný plán" pro vzdušný prostor a další změny, které mají přizpůsobit letecké taxíky budoucnosti. V minulém roce navrhla FAA aktualizaci definice leteckého dopravce, aby zahrnula provoz "motorové taxislužby" do předpisů, které se vztahují na jiné formy komerční dopravy, jako jsou například letecké společnosti, charterové lety apod.

Zdroj: Shutterstock

FAA zveřejnila plán, který naznačuje postupné zahájení letecké taxislužby, podobně jako u vrtulníků. Tato služba by využívala existující trasy a infrastrukturu, jako jsou vrtulníkové přistávací plochy a vertiporty. Dále aktivně pracuje na přípravě předpisů pro jejich provoz, které zahrnují certifikaci pilotů a provozní požadavky pro elektrické vertikálně startující a přistávající letouny (eVTOL). Očekává se, že návrh těchto předpisů bude zveřejněn letos v létě.

Úřadující správce FAA, Billy Nolen, uvedl, že agentura neočekává zahájení komerčního provozu prvního eVTOL dříve než koncem roku 2024 nebo začátkem roku 2025.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V USA připravují futuristickou dopravní strategii pro létající taxislužby

Žádné komentáře.