CDR.cz - Vybráno z IT

Valve údajně připravuje vlastní přenosnou konzoli ve stylu Nintendo Switch

Společnost Valve byla založena již v roce 1996 a do historie herního průmyslu se zapsala takovými tituly jako Half-life či Counter-Strike. Jejich největším počinem je však nejrozšířenější digitální platforma Steam pro distribuci videoher pro počítače. Od počítačů se však Valve zřejmě poohlédne také po přenosných zařízeních po vzoru Nintendo Switch.

Zdroj

Nové zařízení má běžet na Linuxu a Valve již předeslalo, že se hráči mohou těšit na velkou nabídku titulů. Podle dostupných informací by se tato nová konzole měla na trhu objevit ještě letos. Důkazem o připravování nové konzole je i samotný Steam, kde se náhle objevilo několik řádků kódu úzce souvisejících právě s připravovanou konzolí.

V databázích SteamDB se objevují zmínky o hardwarovém zařízení s názvem SteamPal. SteamPal má pak být odvozen od kódového označení Neptune, které se ve Steamu objevuje již od konce minulého roku, a to hlavně v souvislosti s textem „Neptune Optimized Games.“

V té době se však všichni mylně domnívali, že se jedná o název nového ovladače. Dle nových informací by se však mělo jednat o kapesní počítač, který bude mít dotykový displej a ovládací prvky po stranách, s čipsetem od Intelu nebo AMD. V současné chvíli je SteamPal ve fázi prototypu, takže se jedná pouze o hrubý návrh. Přirozeně tedy nejsou známé ani konkrétní parametry. 

Koneckonců se může ve výsledku jednat i o vcelku nevýkonné zařízení, jehož primárním cílem bude streamovat hry skrze Steam Remote Play. Tato funkce je již delší dobu dostupná pro všechny uživatele, s jejíž pomocí můžete vysílat obraz ze svého počítače do libovolného zařízení (včetně mobilního telefonu), a to jak v rámci domácnosti tak i na cestách. 

Vývoj herního průmyslu již pár let koketuje s myšlenkou, že budoucnost hraní leží v cloudu. Připravované zařízení od Valve by této myšlence mohlo jít naproti. Namísto důrazu na grafický výkon, který by byl relevantní jen pár let a stejně by byl nanejvýš srovnatelný s Nintendo Switch, by Valve mohlo svůj produkt postavit právě v kombinaci s cloudovým hraním či Steam Remote Play. 

Dedikované přenosné zařízení s unikátním rozložením kláves, větší baterií, lepším odvodem tepla a jednotnou knihovnou by pro Steam mohla být ta pravá konkurenční výhoda oproti Nintendo Switch, na které si hráči musí kupovat hry exkluzivně a jen hrstka z nich podporuje Cross-Save funkci mezi platformami. 

Nabízí se samozřejmě otázka, k čemu handheldové zařízení, když je Steam Remote Play již nyní dostupné pro každý druhý mobilní telefon? Tato kombinace bohužel zní lépe na papíře než v praxi. Musíte se starat o nabíjení dalšího zařízení. Musíte vyndavat telefon z pouzdra, abyste jej vložili do držáku ovladače. A zejména musíte být ochotni přijmout, že se vám telefon vybije ještě rychleji než obvykle a ohrozíte jeho životnost vyššími teplotami. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Valve údajně připravuje vlastní přenosnou konzoli ve stylu Nintendo Switch

Úterý, 1 Červen 2021 - 08:52 | DrStr | Konečně pořádné zařízení na prohlížení vizuálních...

Zobrazit diskusi