CDR.cz - Vybráno z IT

Vaše zařízení bylo napadeno! Jak snadno odhalit falešnou technickou podporu?

Zdroj: Shutterstock

Vyskakují vám na vašem mobilním zařízení či počítači okénka s varováními, že vaše zařízení někdo napadl a je třeba neprodleně zaplatit za antivirus? Nepanikařte, pravděpodobně se jedná pouze o podvod.

Technical support scam, neboli také podvod s technickou podporou, je nekalá internetová praktika, která má jediný účel; vytáhnout peníze z lidí, kteří využívají informační technologie na nejnižší úrovni a nemají s nimi zkušenost. Podvodníci v tomto případě přímo očekávají, že oběť vyděsí neexistujícími hrozbami natolik, aby jim zaplatila za nefunkční ochranu. 

Tento scam je prováděn hned několika způsoby:

1. Podvodníci vám přímo zavolají, a tvrdí, že jsou například známá bezpečnostní firma, která odhalila ve vašem počítači viry nebo jiný škodlivý software. Je to samozřejmě výmysl, neexistují žádné způsoby, jakým by mohli vystopovat malwarem nakažené počítače. Jen se snaží uživatele přimět ke vzdálenému přístupu k počítači nebo k nákupu softwaru, který nepotřebuje. Je dosti možné, že vás dokonce požádají o platbu platební kartou nebo bankovním převodem.

2. Po kliknutí na cílový web se vám na obrazovce počítače zobrazí vyskakovací okno se zprávou, že váš počítač byl napaden a musíte si neprodleně zajistit antivirus, jinak "přijdete o všechna svá data." Jakmile se pokusíte o zajištění tohoto antiviru, podvodníci přichystají platební bránu a budou po vás chtít úhradu částky buď za pomocí kreditní karty nebo SMS. Když to uděláte, přijdete o peníze a žádného antiviru se doopravdy nedočkáte.

3. Do vašich oznámení budete každý den dostávat výzvy, abyste zavolali na telefonní číslo a získali poradenství ohledně bezpečnosti vašeho zařízení. Pokud tak učiníte, osoba, která odpoví, může předstírat, že provede diagnostický test vašeho počítače, a tvrdit, že odhalí další problémy, když zaplatíte. 

Zdroj: Shutterstock

4. Přijde vám e-mail od nějaké společnosti, že váš účet byl pozastaven. Zpráva bude obsahovat také "odkaz na obnovu" vašeho účtu, a nezáleží na typu platformy, protože po kliknutí na něj se vám do zařízení nainstaluje zavirovaný software. Podvodníci následně budou sledovat vaši činnost na pc, aniž byste o tom cokoliv tušili a trpělivě si vyčkají na okamžik, kdy do nějakého prohlížeče uložíte například svou platební kartu. 

Jak se nenachytat? 

Jestliže vám někdo zcela cizí nabídne vyčištění vašeho počítače za úplatek a bude tvrdit, že detekoval na vašem zařízení malware, jedná se automaticky o podvodníka. To samé platí pro veškeré e-maily a vyskakovací okénka, které vás nabádají k zakoupení neznámého antivirového softwaru pod smyšlenou hrozbou ztráty dat.

Nikomu nic neplaťte, neklikejte na nevyžádané zprávy a odkazy, které by mohly být zavirované. Dále nevěřte tomu, že vám někdo bezdůvodně pozastavil účet na sociální síti, kterou používáte dennodenně. 

Co dělat, když vás podvedou a okradou?

Zavolejte bance, u které provozujete váš osobní účet a vysvětlete jim situaci. Oni s vámi problém rádi prokonzultují a jakmile dojdou k závěru, že vás skutečně obrali, peníze dostanete zpět. 

Tagy: 

Diskuse ke článku Vaše zařízení bylo napadeno! Jak snadno odhalit falešnou technickou podporu?

Středa, 15 Březen 2023 - 15:01 | WIFT | Jak poznat, že tyhle věci jsou podvod? Snadno....

Zobrazit diskusi