CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci dokázali vygenerovat podobu člověka ze vzorku DNA

nepřehlédněte
Modelování 3D tvaru obličeje není žádný oříšek, když znáte totožnost modelované osoby. Ale co když ji neznáte? Nová metoda by mohla pomoci kriminalistům při vyšetřování trestných činů.

DNA je při řešení trestných činů klíčovým vodítkem pro nalezení pachatele. I když se na místě činu našly důležité stopy pro usvědčení zločince, pokud vyšetřovatelé neznají jeho podobu, může být jeho dopadení daleko složitější, zvlášť když nebyl na místě činu pořízen záznam nebo když neexistují očití svědci. Nová vědecká metoda by mohla změnit všechny tradiční postupy.

Vědci vyvinuli novou techniku, která může být použita k vygenerování neuvěřitelně přesných podobizen podle vzorku DNA. Objevili totiž geny, které přímo souvisí s obličejovými rysy člověka. Každý člověk má tedy ve svém DNA zakódováno, jak vypadá, a podle genetického rozboru je možné tyto informace dekódovat a vygenerovat podle nich přibližnou podobu člověka.

Ukázka důležitosti částí na morfologii obličeje

Tým zodpovídající za tento projekt tvoří vědci z americké Státní univerzity v Pensylvánii a z nizozemské Katolické univerzity v Lovani, kteří nasnímali tváře 600 dobrovolníků stereoskopickou kamerou a ze získaných dat vytvořili 3D obrázky. Poté každou tvář pokryli 7000 body a polohu každého bodu zaznamenali. Tímto způsobem vznikl statistický model, který posuzuje, jaký vliv mají geny, pohlaví a rasová příslušnost k rysům obličeje. Vědci navíc u každého účastníka zohlednili sedmdesát šest různých genetických mutací, které mohou způsobit obličejové abnormality a tedy i vytvořit mírné odchylky vzhledu tváře. Výsledkem bylo nalezení celkem 24 variant ve 20 různých genech, které by mohly být použity ke smysluplné predikci tvaru obličeje.

Speciálně navržený program využívá výsledků genetické analýzy k předpovědi podoby něčí tváře. I když tato technika ještě není zcela dokončena, aby mohla být využita celosvětově, výsledky jsou ohromující. Vědecký časopis New Scientist nechal vědce vygenerovat fotografii jedné jejich autorky ze vzorku DNA, kterou můžete vidět výše.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědci dokázali vygenerovat podobu člověka ze vzorku DNA

Žádné komentáře.