CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Na Marsu byl možná kdysi život. Vědci tam objevili stopy velkého oceánu

No, problém je především v neexistenci magnetického pole Marsu. Tím pádem není nic, co by vytvořilo ochrannou bariéru proti radiaci a slunečnímu větru, jenž pak doslova odfoukne atmosféru.
To znamená, že sny o kolonizaci Marsu zůstanou marnými sny i nadále. Bez dostatečně silného magnetického pole nelze udržet ani atmosféru, natož život.
Tzv. kolonizace Marsu by tedy mohla spočívat v doslova v nuzném a velmi zoufalém přežívání pár „kolonistů“ za vynaložení naprosto neúměrně vysokých nákladů, když v této chvíli naše civilizace neumí ani vytvořit malý soběstačnýa plně funkční ekosystém (viz neustále krachující projekt Biosfera) a to opomíjím problematiku mezilidských vztahů uvnitř malé skupiny lidí v doživotní izolaci…
Ale sní se o tom hezky, to jo…

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Není to ani tak o odfoukávání, to spíš, že nabité částice bombardují povrch, protože se nemaj s čím srazit, ale hlavně má - pokud se dobře pamatuju - nižší gravitaci, proto si moc atmosféry neudrží. Tak se postupně nejspíš ta voda odpařila a unikla do prostoru.

Rostlinám by se tam dařilo dobře, stačí do stanu přifouknout tlak a maj tam 96 % oxidu ohlučitýho, krmení dost :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tahle koncentrace uz kytkam nesvedci. Od urcityho stupne nasyceni prestava fungovat par dalsich veci a rostliny hynou. Uvadi se, ze je to neco mezi 1100-1500 ppm, nevim jak to prepocitat na %, ale rozhodne je to mnohem min, nez 96%.....mmnt, uz vim - http://www.rapidtables.com/convert/number/PPM_to_Percent.htm

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

ppm je parts per milion, takže 10.000 ppm odpovídá jednomu procentu. Na to člověk nepotřebuje žádné kalkulačky... Ale těch 0,1% mi přijde docela málo, třeba podle http://www.aseko.cz/media/ADS/Prilohy/NPK.pdf je 4000ppm povolená koncentrace v pracovním prostředí. Rostliny podle mě vydrží víc než lidi.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Proč nesmysl? Vždyť i v tom tvém odkazu píší, že 5000 je maximální hranice bez zdravotních rizik.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Však stačí to dát na chvilku, si to vyžerou a jakmile objem klesne, tak už jen doplňovat…spíš jsem myslel to, že ho tam je relativně dost.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

"Možná Mars v minulosti postihlo nějaké kataklyzma...a tak se „lidé“ z Marsu evakuovali na Zemi."

Hezky technicky založený článek, který pak celý shodí svým vlastním opravdu špatným závěrem. Jak je možné, že se někdo pořád nepoučil a vždy přidá nějakou blbost, která jeho článek shodí na nízkou úroveň bulváru??

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jako vážně Erebe: kdyby jsi odstranil ten tvůj poslední odstavec, tak je to dobrý článek.
Do budoucnosti prosím omez své vlastní představy a dojmy, protože ačkoliv se ti zdají neskutečně 'chytré' a 'originální', tak zbytek lidské rasy se při nich chytá za hlavu... ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak proc ne, vzdyt se rika ze muzi jsou z Marsu a zeny z Venuse ne? Co kdyz to driv bylo tak, ze biblicky raj vubec neni to co si pod tim predstavujeme (Eva+Adam+had+strom)? Co kdyz raj pro chlapy je tam, kde nevotravujou zivot zadny zensky a naopak pro zensky je raj kdyz se nemusej starat o chlapy. Akorat jednou se kdosi rozhod, ze si daj rande napul cesty a vybrali Zemi. a pak to vsecko zacalo :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venuse nebyla obyvatelna nikdy a muzi a zeny jsou stejny zivocisny druh, to s Marsem a Venusi je jen metafora. A ten had pravdepodobne taky.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.