CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vědci ovládali člověka přes Internet: máme se bát?

Všechno zajímavé a přínosné bylo doposud použito proti lidem. Říkejte, že jsem paranoidní, ale stejně jako interferencí světla v hologramu bude brzy možné takto pomocí "telefonních" vysílačů řídit mozky prostých lidí. Nasaďte hliníkovou čepici, dokud o tom ještě můžete sami rozhodnout...

Jednodušší to budou mít i teroristé, nebo třeba lupiči - už nemusíte přepadnout a přemoci ochranku, stačí nasadit jim na hlavu fusekli s EEG senzory. Dále už použijte svoji vlastní fantazii.

Tudum tum tu dum tum. http://www.youtube.com/watch?v=dpwWYOE3Y9o

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... jo, to bude sranda jak lupici ochrance sundaji normalni cepici, natahnou fusekli s EEG sensory, kazdy sensor presne nad spravnym mistem, kdyz nebude kontakt tak ho namazaji ... (byl jsem na EEG. Nasadit tu cepici chvili trvalo.)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ona je otazka jaky prijimac bude nutny za par let. Pred dvaceti lety imho taky nikoho nenapadlo, ze jednou pujde bez problemu napajet vodicem zalitym asfaltem v silnici elektrobus se spiralou nekde v podvozku. A dneska uz par takovych elektrobusu jezdi a prenos energie je dostatecny pro provoz bez akumulatoru (ten tam je jen jako rezerva).

Nebude to sice hned, ale neprekvapilo by me, kdyby dejme tomu za 100 let existovala zarizeni jako ve StarGate, kde pripli na spanek nekomu zarizeni velikosti kovove padesatikoruny a pomoci tohoto zarizeni mohli cist vzpominky. A uz vubec bych se nedivil, kdyby stejne zarizeni umoznovalo myslenky ovladat.

Ani z daleka nezname vsechny fyzikalni zakony a ani z daleka neumime plne vyuzit ty co zname. Nase technika je teprv na zacatku vyvoje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, takove zarizeni muze byt mozne ... stejne jako transportery, replikatory, warp a fazove maskovani ze StarTreku. Oh, wait, transportery, replikatory a warp maji ve StarGate taky.

Uloha cist myslenky ze zarizeni takove velikosti pripomina ulohu udelat tak dobrou 3D fotku, ze je na ni i co je za rohem. Pravda, v tehle oblasti byl nedavno nejaky pokrok ...

Jednim jsem si ale jisty: VZDYCKY bude jednodussi toho strazneho prastit kovovou tyci nez mu na hlavu nasadit nejake zarizeni.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To, co píšete (vodič ve vozovce) je základní elektromagnetický princip, čili ten, o kterém se dlouho ví. Bylo třeba najít blázna, který to realizuje v této podobě.
Chtěl bych alespoň teoretický návrh bezkontaktního cíleného snímání a vysílání potenciálů do mozku, a nemyslím bezkontaktní, chronický známý, zásah bleskem, má to nežádoucí efekty :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak Vy, ale já nejsem fyzik. A o bezkontaktnim ovlivnovani jsem nemluvil. Pouze o velmi malém zařízení. Nicméně když zauvažujeme, realizace by nebyla tak náročná. Stačí aby to zařízení bylo nosičem nanobotů s rádiovým přijímačem, následně se ti nanoboti po vpichu do kůže při aplikaci nosiče přesunou na stanovená místa v mozku a pak stačí nějaký ovladač s vysílačem, kterým budete posílat povely těm nanobotům. Ano. Můžete namítnout že momentálně nemáme tak vyspělé nanoboty, ale není to tak dlouho co se na výrobu procesorů používala 130nm výrobní technologie a teď jsme kolem 20nm a stále se zmenšuje. Vím o limitu kolem 10nm kdy začíná docházet k nepředvídatelnému chování atd. ale opět ... to neznamená, že někdo neobjeví možnost jak to obejít. Například změnou materiálu.

Prostě nejde o to jákou technologii máme dnes. Jde o to, jakou technologii můžeme mít "zítra". A jak jsem psal. Nemůžeme s jistotou říct, že neexistuje žádný "základní" fyzikální zákon, nebo chcete-li elektromagnetický princip, který by to neumožňoval.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Si to představujete docela jednoduše :-) Jenže požadovaná centra jsou tam, kde se do kapiláry stěží vejde červená krvinka, natož nanobot s komunikátorem a zdrojem energie pro dráždění. Hematoencefalickou bariérou neprojde žádná buňka z krve.
To už je reálnější otevřít lebku a nanoboty tam umístit jehlami. Ostatně Orwella a Guantanámo už tu máme, takže proč ne, že. Tohle je ve viditelné budoucnosti snad možné, vyřeší se velikost, funkce a obal, který by tělo nenapadalo a hurá na lov dobrovolníků. Ovšem z této představy je mi nevolno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chapu ze mate zjevne vyssi vzdelani v oblasti mediciny, ale zjevne konzervativni pohled na moznosti techniky. Btw potrebujeme se opravdu dostat az k tem centrum? Mel jsem za to ze staci poslat impuls z vnejsi strany lebky. Jak blizko se nanobot dostane je tedy celkem jedno. A jak uz pisu po nekolikate ... to ze si neco ted nedovedeme predstavit, vysvetlit, pochopit, neznamena, ze to nebude za 100 let bezna realita. Kde byly pred 100 lety veci jako NASA, GPS, smartphony, internet, elektronicke obvody tetovatelne na kuzi, nebo rozpustitelne ve vode, atomova bomba, EM pole ... snad jsem u neceho neprestrelil datum vzniku/objeveni :-D Ale v tom pripade polozim stejnou otazku jen zmenim 100 let na 200 let. To by bylo jeste zajimavejsi. :-D

Zkuste si predstavit, jak by reagoval clovek v roce 1813 na to, kdybyste mu rekl, ze mate v ruce ani ne 1cm tenke zarizeni, ktere zvladne nekolik hodit ukazovat obraz cloveka, ktery je na opacnym konci sveta a vy s nim muzete v realnem case mluvit a dokonce se navzajem vidite? Co by asi na to ten clovek rekl? Z hola nemozne. Technicky nerealizovatelne. Neco takoveho muze byt mozne jen v pohadce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen v pohádce? Ani v pohádce by vám to v roce 1813 nezbaštili. :D ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist" Albert Einstein

Takova myslenka na dobrou noc. Treba Vam po ni dojde, jaky byl pravy obsah meho predchoziho komentare. Nebo ne. To uz zalezi na Vas. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A možná to po pár dnech dojde vám, že mě to došlo. Já se s ničím ve vašem předchozím komentáři nepřu, ba naopak. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Uz mi to doslo. Pardon. To je tim, ze uz jsem byl KO a na ceste do postele a taky uz mam trochu tiky z nekterych lidi na diskuzich. :-D Nejlepsi bude se na diskuze vykaslat, bo je v nich cim dal vetsi procento nechapajicich.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že v roce 1813 neznali principy.
Dokonce i mistr Volta objevil Voltův článek v roce 1799 minimálně podruhé, protože jsou známy starověké baterie.
Ze současných principů pšenka stěží pokvete, a to z nich můžeme odvodit i teleportaci. My ale příliš mnoho jevů, které nemá principy neznáme, zato víme, že když látka typu neutrin reaguje s hmotou v takovém zlomku, že je každým vašim centimetrem krychlovým za sekundu proniknou miliardy kusů a tělo to nevnímá, přístroje vnímají nikoli zlomek procent a zlomek nula nula mlha, tak s tím jde těžko něco dělat.
Nový princi potřebujeme pro temnou energii a možná temnou hmotu, a zatím se zdá, že jakkoli budou nové principy souhlasit s pozorováním, tak je nebude možnost ovládat.
Vemte si objevy posledních padesáti let, všechny vycházejí ze starších principů, včetně objev reliktního záření, které tady jednoduše bylo, jen se tomu říkalo šum.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

WASD ... tím to začíná :-)

Nebo, že by budoucnost fakt byla v cloudech lidí?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je radio natolik funkcni, aby mohli instruovat stewarda jak ridit letadlo, proc neridi to letadlo primo pres remote knipl? IMHO mnohem bezpecnejsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak. Využití tohodle vidím spíš ve vytvoření dokonalých otroků nebo donucení někoho k trestnému činu pro vlastní bezpečí a bezúhonnost. Imho většina přínosných využití se dá nahradit vzdáleným ovládáním stroje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

IMHO i ty dokonaly otroci a donuceni k trestnemu cinu se dá nahradit vzdáleným ovládáním stroje. (Ba takovy stroj bude patrne na miste cinu mene napadny nez chlapek s EEG cepici). Tohle je zajimave ciste z experimentalnich duvodu - predpokladal bych, ze vysledkem vyzkumu bude metoda, jak takhle hlavou ovladat stroj.

... i kdyz ... je pravda, ze poslat houmlesaka s timhle na hlave treba do zamorene jaderne elektrarny a neco tam opravit je levnejsi nez tam poslat robota (ktery bude pote zraly do srotu) nebo odbornika ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Poslat na vrazdu robota by bylo sice jednodussi, ale urcite ne levnejsi a krom toho by vam to nepomohlo zbavit se napriklad rivala ve volbach nebo obchodniho konkurenta v boji o velkou zakazku. ;-)

Ano. Presne takove vyuziti je to ceho se obavam. Poslani nevinneho cloveka, byt bezdomovce, na smrt.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Btw jak moc bude nápadný člověk s kšiltovkou, kloboukem nebo v zimě zimní čepicí? EEG čepice vypadají tak jak vypadají protože jejich vzhled není prioritou. Ale nebyl by ani dneska problém ty kontakty našít zevnitř kšiltovky, vodiče dát do jednoho tlustého kabelu v elegantní bužírce, která by byla jakoby napojená na sluchátka, která bude mít dotyčný na hlavě, pak stačí vybrat puberťáka, u kterého takový vzhled nijak nepřekvapí a nevybočí a poslat ho s bombou pod bundou do vlaku metra. Například. Zdá se Vám to jako dostatečně nenápadný dálkově řízený útočník? Spojení s "pilotem" se dá samozřejmě řešit tak, že EEG čepice bude napojená na mobil s internetem v mobilu a přes VPN spojený se serverem. Ještě nějaký nerealizovatelný nebo nápadný prvek? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-pred par lety byla zeme placka
-pred pra lety zeme byla stredobodem vesmiru
-pred par lety ze lide nikdy nemohu letat
-pred par lety .... sakra nekdo me ovlada a ja ani nevim ze nevim ze vim ze me/neco ...

od doby kdy se zacala pouzivat elektrina v novodobe soucasnosti cca 100 let je jasne ze technologie jsou "nezastavitelne" a osobne si myslim ze nepotrebujem valky abychom se jako lidstvo znicilo samo ...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.