CDR.cz - Vybráno z IT

Videoherní průmysl zaútočil na komunitní financování emulátoru RPCS3

Emulateperex
Vydavatel videoher, společnost Atlus šokovala řadu hráčů, když podala DMCA oznámení serveru Patreon, který se specializuje na komunitní financování různých projektů. DMCA směřovalo na projekt emulátoru PlayStation 3 RPCS3.

Vlastně tým vývojářů emulátoru RPCS3 si za to trochu může sám. Na svém emulátoru se snažili “rozhýbat“ poměrně novou konzolovou pecku Persona 5, což je RPG japonského střihu, které si získalo srdce mnoha RPG pozitivních hráčů nejenom v Japonsku.

Na blogu RPCS3 byl prakticky každý měsíc uveden postup práce ohledně emulace této videohry. Tým RPCS3 se už pomalu blížil do finále, kdy tato hra na dostatečně silném high-end PC už začínala být hratelná, a to s vizuálem bez grafických glitchů.

Toho si všiml někdo z vývojářů nebo vedení společnosti Atlus, která za touto hrou stojí. Hra v Japonsku vyšla v září 2016, v USA a Evropě však teprve v dubnu 2017, tudíž je na zapádním trhu jen několik měsíců a čerpá pouze z prodejů na konzolovém trhu. Najednou však bylo možné Persona 5 upirátit a hrát na PC, takže problém byl na světě.

Projekt RPCS3 se nyní rychle rozvíjí hlavně díky financím z Patreonu, kdy na vývoj emulátoru posílají fanoušci kolem 3000 dolarů měsíčně. Pro takové menší srovnání, projekt emulátoru Wii U vybere na Patreonu přibližně 20 000 dolarů měsíčně, takže RPCS3 za ním hodně zaostává. I s těmito financemi ovšem postupuje projekt RPCS3 ve vývoji mílovými kroky kupředu a pomalu se blíží doba, kdy na nejsilnějších PC půjdou hrát AAA exkluzivní videohry kolem 20 až 30 fps.

Tedy za předpokladu, že nebude stopnuto financování, a o to se nyní snažila společnost Atlus. Ovšem bezvýsledně. Patreon totiž stal na straně vývojářů RPCS3 a nehodlal komunitní financování tohoto projektu zrušit, protože tento open source projekt sám o sobě žádná autorská práva neporušuje.

Společnost Atlus (respektive severoamerická pobočka) podala oficiální prohlášení na svých webových stránkách, kde uvádí, že hráči hrající hru Persona 5 na PC mohou být ochuzeni o podobu hry, tak jak jí zamýšleli autoři, protože se mohou vyskytnout díky emulátoru drastické propady FPS nebo jiné problémy, které hráčům zkazí herní zážitek.

Pro jistotu vývojáři projektu RPCS3 odstranili jakoukoliv zmínku o hře Persona 5 ze svých stránek (hra dokonce zmizela i z databáze kompatibility) , a už nebudou dále ve svých měsíčních přehledech ohledně vývoje emulátoru nic o hře Persona 5 zmiňovat.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Videoherní průmysl zaútočil na komunitní financování emulátoru RPCS3

Neděle, 1 Říjen 2017 - 11:14 | Xspy | Atlusu tak drasticky začaly klesat prodeje...
Pátek, 29 Září 2017 - 22:34 | RedMaX | "Videoherní průmysl zaútočil na komunitní...
Pátek, 29 Září 2017 - 20:07 | HKMaly | Takze Atlus udelal RPCS3 bezva reklamu ...
Pátek, 29 Září 2017 - 11:06 | Rodrig | Vlastně společnosti Atlus si za to trochu může...

Zobrazit diskusi