CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Videohry porušují Ženevské úmluvy, prý poškozují symbol bezpečí

No tak to je zrejme, ze maji pravdu. Tohle zneuzivani symbolu cerveneho krize je nadale nepripustne. Myslim, ze vyvojarum by nemuselo dat az takovou praci ho nahradit necim jinym, napriklad me v rychlosti napada hakenkreuz, ikdyz pockat, ten je taky zakazanej. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Globálně hakenkreuz není zakázaný. Záleží jenom na zákonech konkrétních zemích.

- Některé země to mají z části zakázané (vyjímky jsou historické dokumenty, školy, umění atd).
- Některé země to mají zakázané jenom ve spojitosti s propagaci nenávisti, násilí a omezovaní osobní svobody.
- Zbývající země to vůbec neřeší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak byla to samozrejme nadsazka, ktera mela ukazat, ze tohle neni dobre ani jako vtip od vyvojaru, natoc od cerveneho krize. Ve svete, kde se zakazuje kdejaka picovina, zacinaji byt lide na dalsi a dalsi zakazy stale vice alergicti, coz je teda jedine dobre.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně to přijde jako demence. To je jako kdyby se zákaz fašismu vztahoval na knihy popisující fašismus. Nebo jako kdyby se zákaz vražd vztahoval na detektivky. Zákaz použití komunikačního symbolu určeného pro reálný svět v uměleckém díle je absurdní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano máte pravdu, je to nesmysl a pouhé trolení. Podle stejné logiky by nesměla vzniknout celá řada epických děl znazorňujících například utrpení válečných konfliktů za 2 světové (nebo jiných válek). Malíři by nesměli malovat obrazy se saniťáky, sanitkami, zdravotnickými útvary. Zasahování do umělecké licence ostatně ani nebylo úmyslem autorů příslušné úmluvy a ani našeho (ČR) zákona.
Je to jen další pokus a testování půdy kam až z výkladem legislativy copyrigtu lze zajít. Vývojáři by sice případný spor vyhráli, ale kdo by platil právníky, riskoval předběžná opatření s omezením uvedení hry na trh.. Raději zvolí jiné řešení. Spíše celá kausa vypovídá A) o úmyslném hoaxu nebo za B) o nestoudné vyčůranosti příslušného úředníka nebo za C) o jeho nehorázné demenci a neprofesionalitě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť i u nás se dříve označovalo červeným křížem kdeco a po hadráku jsme museli přejít na kříž zelený.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opet nekdo zaspal dobu ..... je to samozrejme HOAX a jde jen o zviditelneni vyvojaru .......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak blbej byt snad nikdo nemuze .... bud si precti komentar nebo aspon clanek, ktery posilas .... delas ze sebe akorat blba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak samozřejmě, že jde o zviditelnění vývojářů, kdyby to tak nebylo, tak to nezveřejňují.
...ale to nic nemění na tom, že znak červeného kříže je doopravdy chráněný. I v zákonech ČR je o tom zmínka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pri pouziti na verejnosti, ale ne ve hrach:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádný hoax to není, ta ochrana platí i u nás, je k tomu dokonce i zákon 126/1992 Sb., o ochraně znaku a názvu Červeného kříže a o Československém červeném kříži

A znění je poměrně jasné = zákaz použití mimo jasně vyjmenované organizace!

Že teď nám to přijde jako hoax a jen taková legrácka je jen díky tomu, že tu máme 70 let mír. Za války ale striktní dodržování toho, že tento znak je používám skutečně jen ve chvíli, kdy se jedná o raněné civilisty, zachraňovalo životy.

Otázku, zda si tuto důležitou funkci můžeme dovolit v době míru devalvovat, nechť si zodpoví každý sám...

Viz:
§ 1

(1) Znaku červený kříž na bílém poli a slov "červený kříž" nebo "ženevský kříž" chráněných Ženevskými úmluvami z 12. srpna 1949, o ochraně obětí války, ve znění dodatkových protokolů k těmto úmluvám z 8. června 1977 1) (dále jen "Ženevské úmluvy") smí na území České a Slovenské Federativní Republiky v době míru užívat pouze:
a) vojenská zdravotnická služba k označení a na ochranu zdravotnických útvarů a ústavů, personálu a materiálu chráněných Ženevskými úmluvami a ostatními mezinárodními úmluvami upravujícími obdobné věci, jimiž je ČSFR vázána;

b) Československý červený kříž (§ 3), jeho ústavy a zařízení, při své činnosti v případech uvedených pod písm. a) a při své jiné činnosti v době míru za podmínek stanovených Ženevskými úmluvami;

c) mezinárodní organizace Červeného kříže a jejich personál;

d) provozovatelé vozidel určených jako ambulance a provozovatelé záchranných stanic výlučně určených k bezplatnému ošetřování raněných nebo nemocných k označení těchto ambulancí a záchranných stanic v době míru, avšak jen s výslovným souhlasem Československého červeného kříže (§ 3).

(2) Pro jiné účely nebo jinými fyzickými nebo právnickými osobami nesmí být znaku a názvu uvedených v odstavci 1 nebo znaku a názvu je napodobujících užíváno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

podla toho zakona znamena, ze nesmiem publikovat fotky na ktorych je cerveny kriz v bielom poli? ci ako to je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze v cechach by bylo vsechno OK, kdyby autori hry pro organizaci provozujici sanitky v Prison Architect ziskali souhlas cerveneho krize?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je na tom nejzajimavejsi, ze Cerveny kriz (nic proti teto organizaci) ma zamestnance, kteri jsou placeni za to, ze odhalili v nejake hre sanitku s malickym cervenym krizem a prudi za to vyvojare. Pokud by to bylo zneuziti symbolu v realnem svete, jasne chapu to zduvodneni, chrante si ten znak. Ale ve hrach a filmech? Tady opravdu uz nekdo musi vykazovat cinnost za kazdou cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alebo ... neviem, mohlo sa stat aj to ze nejaky zamestnanec alebo dobrovolnik len proste rad hra videohry a vsimol si to? Ale to by asi bolo prilis jednoduche a malo konspiracne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm , tak nám opět zakázali zobrazovat realitu paní Müllerová . Však red cross můžeme najít i ve hrách jako symbol doplnění zdraví (lásky a smíru) či jako označení sanitních vozidel ( také jsem měl povzbuzující pocit , když jsem v GTA se sanitkou napravoval nezvedené chodce ) . Pochybuji , že zrovna v Prison architektu červený kříž zneužili k označení něčeho , co by se v reálu označovalo jinak .
Ochrana symbolu dává smysl , ovšem myslím , že Britský červený kříž , je tak trochu papežštější než papež a celá tahle kauza je až moc zveličeným čeřením společenské hladiny ....

(Hledáte respektovaný zástupný symbol ? Co tak zelený půlměsíc ? )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ovšem myslím , že Britský červený kříž , je tak trochu papežštější než papež"

Teď se ale anglikáni dopálili. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není tak jednoduché. Za socialismu tu měly na sobě červený kříž i naše sanitky. Postupně byl nahrazen modrou hvězdou života a dnes některé sanitky nemají ani tu. Když ten červený kříž na sobě nemůže mít ani ta sanitka, tak nevidím důvod, proč by měl být ve hře.

U těch ochranných známek je "problém" v tom, že její vlastník se musí hlídat, aby nebyla zneužívána. Kdyby to ignoroval, tak o tu ochrannou známku může přijít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade je nutne blahorecit toho urednika v USA, ktery kdysi odmitl ochranou znamku Microsoftu na slovo Windows. V tehlech mrazech sedet doma bez oken u PC, tak jsou mi Windows leda na dve veci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduchá slova se nedají zaregistrovat jako ochraná známka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a kriz je stary jako lidstvo samo, takze by se dalo rici, ze naprosto jednoduchy zakladni tvar. Stejne tak cervena barva je zakladni jednoducha barva, takze ochranna znamka na cerveny kriz je taky dost mimo realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že konkrétně ten kříž není ochranná známka, ale předmět specifické mezinárodní dohody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne virtuální prostor ve hře není území české republiky ani jiného státu a ta ženevská konvence se ho netýká.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No kriz je starzi nez nejaky cerveny kriz, tak at si TRHNOU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pár poznámek:
1) Pokud někdo píše, že při použití ve hrách jde vlastně o kravinu, dá se to i otočit. Po celém světě dodržují konvenci o Červeném kříži lidé ve skutečných konfliktech, kteří řeší reálná morální dilemata (mohou své agenty zamaskovat jako lékaře a získat tím podstatnou výhodu) a ke zneužitím nedochází (nebo tedy jsou zcela výjimečná). Takže lidé, kterým o něco skutečně jde, dokážou konvenci dodržovat. Tím spíš by to mohli zvládnout autoři přiblblé střílečky, kteří žádné skutečné problémy nemají.

2) Kdyby šlo o logo nějakého super-nepostradatelného výrobce třeba nafouknutých snídaňových pufíků, nikdo by nepochyboval, že jejich práva je třeba dodržet. Červený kříž zachraňuje akorát životy, tak na něm asi prostě nezáleží...

3) Autoři hry porušili zákon. OK udělali to z nevědomosti, což se prostě stane. Mohli ukázat aspoň kousek soudnosti, omluvit se a moc to nerozmazávat. Místo toho akorát vytrubují do světa, jací jsou pitomci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že jde o kravinu, protože je to nesmysl. Ne o to, že jde o kravinu, protože jde o použití ve hře. Důvod jsem již uvedl výše. Vztahuje se i na ty vaše "pufíky", ať už je to cokoli. Jestli se jedná o porušení zákona, to by musel rozhodnout soud. Jste snad soudce?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, kdybys aspoň neplácal nesmyly. Zákony máš dodržovat sám od sebe. Jestli čekáš, až ti nějaký soudce řekne, že cos proved bylo nezákoné, tak v tu chvíli už bude pozdě, a čekají tě problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, v prvním přiblížení se (téměř) každý snaží dodržovat zákony sám od sebe. Ale když se objeví rozpor, kdo v druhém přiblížení rozhodne, jaká interpretace je správná?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad i ten nejhloupější jedinec pozná rozdíl mezi realitou a virtuálním herním prostředím.
To bychom taky mohli začít zavírat do vězení za to že někdo někoho zabije ve hře, nebo tam nedodržuje dopravní předpisy!
Pokud to výrobci hry nepoužijí i na reklamní plagáty tak není důvod to jakkoli omezovat.
Tvrzení, že použití toho symbolu na lékarničkách ve hře poškozuje tento symbol je naprostý nesmysl. Naopak by ho poškozovalo, kdyby se tam používal symbol jiný a lidé tak byli "vychovávání" že "symbol bezpečí" vypadá jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, ze autorizovany kriz ma vsechny strany stejne, pripadne i sirka vsech stran je stejna.

Tudiz neni problem udelat takovy cerveny "kriz", kde jedna strana bude o 1% delsi nez strany ostatni. (pripadne o procento sirsi)
A jeste si nechat radeji tento atypicky tvar zaregistrovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.