CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Videohry se stanou medailovou disciplínou na Asijských hrách 2022

Časem budou možná všechny sporty e-sporty ;) a fyzicky budou soutěžit jen roboti či androidi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"na rozdíl od tradičních sportů jsou e-sporty pro nezasvěceného diváka obtížné k pochopení a spolu s tím i ke sledování. Diváci bez alespoň minimální znalosti hry nemají šanci plně proniknout do použitých strategií a ..."

Tohle se netýká jenom e-sportů, ale všeobecně jakéhokoliv sportu.
Pár příkladů:
- Když třeba američané nebo asiaté poprvé vidí náš evropský fotbal, tak ho vůbec nechápou.
- Když poprvé nezasvěcení vidí METANOU (curling), tak to taky vůbec nechápe :D
Jediné, co lidí bez předchozích zkušeností pochopí, jsou opravdu jenom ty nejprimitivnější sporty typu Sprint na 100m atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počítačové hry na Olympiádu patří.

Jeden za základních Olympijských principů je: "Olympismus je životní filozofií, povznášející a vyváženě spojující v jeden celek zdatnost těla, vůle a ducha."

Dnes se řeší tělo a vůle, duch minimálně. Proto by měly přibýt deskové i počítačové hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze telo, vule a duch nemaji byt v olympionismu tri discipliny ale jedna a u vsech deskovek a PC her je fyzicka aktivita minimalni.
Ja jsem proto presvedcen, ze ani jedno na olympiadu naopak nepatri. (Tim nerikam, ze tam patri vsechny ty sporty, ktere tam jsou dnes.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co byste řekl na takový šachbox? ;) Patří ten na olympiádu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono idealni sport na olympiadu je neco jako petiboj, kde jeden olympionik musi predvest vykony v nekolika oborech. A presne tak by se PC hry meli zaradit - pro zacatek treba neco na tema ze podle vysledku hry se urci rozestupy na startu bezeckeho zavodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a bude se kontrolovat doping?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, ze pro sirokou verejnost (rekneme lidi s IQ okolo 110) bude hrasna hra jako StarCraft velmi tezka na pochopeni, zvlast u profesialniho hrani s 300APM.

Tak bych se dam DDRko (Dance Dance Revolution). Proste "jen" zmackni tlacitko ve spravnou chvili. Tanec lidi chapou, no tak uvidi magora, co rozdupe 600 sipek za minutu s 20ms presnosti.

Na druhou stranu, hraci her nemusi koukat na tak "nudnou" olympijsou zabavu jako forbal, nebo hojek. Porad jen jedna mapa a jeden mic/puk. Pro ne by naopak hry byly to prave na sledovani (a sazeni, .. takze z toho stejne poradatele budou mit prachy). Svet se meni no, je na case upravit i tohle. Za me by se to moc libilo. Treba ve spojeni: CS, SC, HotS/LOL, DDR, TK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- Tak CS je jasná volba celosvětově.
- SC by asi taky šlo jako reprezentace strategií.

- Sledovat Dance Dance Revolution by taky nemuselo být vůbec nudné, ale tanec má svoje vlastní disciplínu, takže "imitace tance mačkáním tlačítek" určitě neprojde.

A k těm ostatním hrám? Vaše osobní oblíbené hry zatemnili váš pokus o objektivní volbu her.
- HotS a LOL ?? HAHAHAHAHAHA
Nejhranější MOBA hra je rozhodně DotA, takže sem necpěte ty hry zaměřené na lamky jako je HotS.

A co má proboha být za acronym to TK?? Turkish Airlines? Team killer? :D
Používání acronymů ne moc známých her je opravdu komické. Ať je to, co je to, tak vám zaručuji, že z toho žádné velké finále v eSport hrách nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém počítačových her je v tom, že většinou nemají jednoduché měřitelné parametry jako například sprint. Samozřejmě fotbal taky ne.
Jen si představte, že si řeknete: Světový rekord v Dotě je... a jste hotoví. Počet fragů? Těžko. Proto se kompetitivní sporty tak těžko prosazují. Paradoxně má větší šanci na úspěch na olympisjkých hrách World of Warcraft, kde by šlo o sundání bosse na čas, než Dota nebo CS. Nebo Left 4 Dead bez opozice.
A další věc je to, jak by probíhala nominace? Většina sportů je ošetřována národními organizacemi. Má Dota vyřešeny národní ligy, které by nominovaly reprezentaci? A jaký věk je nutné mít, abyste se dostali na hry? Co když nejlepším týmem v ČR bude parta patnáctiletých adolescentů? Je morální je tam neposlat, protože dva z pěti rodičů se rozhodli, že dítě má sedět doma a učit se, místo toho, aby letěli někam do Jižní Ameriky?
Ale hlavně tam musíte dostat peníze. A to je úplně jiný problém. Sečtěte si obrat v české fotbalové lize a porovnejte to s ESL. Absolutně neporovnatelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou kvalifikaci bych to videl vcelku jednoduse...uz dnes probihaji kvalifikace ruzna "mistrovstvi sveta" v nejakych hrach a funguje to v pohode.
Osobne bych se primlouval za to, aby byly proste "open narodni kvalifikace", a pokud by se nekdo dostal dost daleko, nechat podepsat smlouvy, ze v pripade vyhry proste pojede - pokud cloveku neni 18, tak jeho rodice.
Meritelne parametry - I v ty DOTE imho muzes merit cas, za jaky jeden porazi druheho, napriklad. Ale predevsim - nebal bych se "porusovat zavedene poradky" s tim, ze by se napriklad vubec zadne rekordy nemusely sledovat. Proste bych prohlasil, ze se jedna o jiny typ sportu, kde rekordy neexistuji.
To mas to same sachy - taky tam tezko delat nejake rekordy, jde o jine veci. Kdo chce, samozrejme si I tam nejake najde...
Co se tyce penez, tak bych se toho vubec nebal. Uz dnes je v esportech vice penez, nez v mnohych "klasickych sportech". Nevidim problem v tom, ze jich tam neni nejvic ze vseho. Je jich tam docela dost na to, aby to mohlo fungovat. A uprimne - imho to neni uplne spatne, jak to je....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jak to je u Asijskych her, ale Olympijskych her se muzes zucastnit, pokud ti v den zahajeni her bylo 16 let. Tudiz tim je polovina hracu PRO tymu z pocitacovejch her mimo. Proste je to cele nesmysl, uz dneska jsou na olympiade sporty, ktere tam jsou jen kvuli komerci, timhle zpusobem pribyvani nesmyslnejch "sportu" akorat Hry pohrbi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to neni jen "problem" esportu. Vezmi si hokej. NHL nepusti hrace na olympiadu. Takze v podstate ta olympiada bude bez nejlepsich hracu sveta. Vadi to? Nijak zasadne...
Ostatne - pokud je nekdo PRO hrac a je mu rekneme dneska 14, a bude vedet, ze olympiada bude za 2-3 roky, tak se muze zacit uz dnes na to pripravovat. Pokud se stal PRO hracem mesic pred olympiadou, proste na ni nepojede... Nevidim v tom fakt problem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.