CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Virtuální paměť RAM na Androidu: K čemu je dobrá?

Okey, a co nějaký vliv na rychlost? Porovnání s a bez?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vliv na životnost té integrované sd karty..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož se dnešní vnitřní úložiště chovají jako SSD, tak se zápis do virtuální části RAM provede pokaždé do jiného fyzického místa úložiště.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@Pety: A tim jsi chtel rici co, prosim? To, ze tam zapises, to medium porad opotrebovava. Mozna rovnomerne, ale opotrebovava.
Takze pokud bude neco tu Virtual RAM opravdu pouzivat, tak dane underlay medium umre drive. Protoze limitem je mnozstvi zapisu a to bude vetsi nez kdyby zadna Virtual RAM nebyla.
PS: Jelikoz u RAM nikdo nepredpoklada, ze ma omezeny pocet zapisu, tak se s tim nikdo netrapi a tudiz se tech zapisu da cekat hodne.

PS2: docela by me zajimalo, cim se tohle lisi od klasickeho swapu realizovaneho linux kernelem. Jestli Android ridi co tam ma skoncit nebo je tohle cele jen kec pro ovce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Od klasického swapu se to neliší.

A chtěl jsem říci, že se neopotřebují jen určité buňky, takže se to za dobu životnosti mobilu nepozná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to také swap je, je to normálně funkce v rámci Linuxového jádra, na kterém android stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preco by som si nicil interne ulozisko v mobile nejakym swap suborom ? Este sa mi nestalo zby som mal nedostatok RAM v mobile.
Aj ked do PC instalujem SSD tak vypinam swap file nech sa to SSD zbytocne nenici viac ako je nevyhnutne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to jsem předpokládal, že Android jako OS vycházející z linuxu umí swapovat už dávno. To celkem čumím, že ne.

Ps: vážně je nutný, aby vyskakovala reklama pokaždé když něco píšu? Třeba 2x za sebou? Při zadávání údajů do registrace, při psaní hesla, při psaní tohoto textu? A samozřejmě rovnou do pole, kde se píše text. No úlet tento web.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak virtuální paměť není v první řadě o swapování, ale o izolaci procesů. A to tam samozřejmě bylo vždycky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek je uplně příšerně napsaný.
- virtuální paměť je mechanismus, kdy se pomocí MMU skládá paměť pro proces, pro který se chová jako lineární prostor, i když ve skutečností se skládá ze stránek fyzické paměti - dneska nejšastěji 4KB. Tohle je funkce všech cpu s MMU, což by se také dalo označit jako hranici mezi aplikačním procesorem a microcontrolerem. O čem se píše je swap, kde se tato fyzická stánka dá odložit z paměti jinam. Proces o tom neví, procesor při přístupu k odložené stránce proces přeruší a zavolá vyjímku, kdy je potřeba tuto chybějísí stránku dořešit.

Další věc má ještě jeden rozměr - a tím je vůbec uchylnost toho používat takovou věc na zařízeních s mnoha gigabajty fyzické ram, a to zvláště v patlátnách. Ale chápu, Java, React. Elektron....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je skoro usmevne (ikdyz hodne k placi), ze windows 10 se daji v pohode provozovat na 4GB ram a android s mene nez 3-4GB ram uz se vlastne ani nevidi. Pritom na androidu bezi maximalne jedna aplikace a zbytek ma mozna tak nastavene nejake notifikace a vlastne nebezi. Na windows funguje multitasking a dokaze s 4GB fungovat krasne a dnes kupodivu i pouzitelne na HDD. Co vim, tak ten swapak dostane A52s, ktery ma 6GB ram! To je fakt uchylarna, pritom tam bezi jenom trapne mobilni apky a ne plnohodnotne programy.
Nabizi se analogie s windows 3.11, ktere taky mely swapak. Takze se treba jednou dockame, ze android dozraje do kvalit windows 3.11. A treba, pokud prezijem dalsich par pandemii, tak se dockame, ze android bude atakovat schopnosti windows 95! To by byla veru bomba! Predstavte si, ze by se vam android aktualizoval centralne nebo by bylo dokonce mozne upgradovat na novou verzi! CHAPETE? Ja chapu, ze dnesni generace je bezradna a povazuji za neskutecnou magii, kdyz dostavaji aktualizace telefonu jednou za ctvrt roku a o upgradu OS si muzou nechat zdat. Ale my, drive narozeni, pro nas je tohle sok. Dokonce se nasli takovi, kteri nadavali na windows, ze na jejich 15+let starych krumplech neslo upgradovat na nejnovejsi system, uplna herecie:o) Ale jak rikam, jsem optimista, treba jednou prijdou telefony, ktere budou upgradovany centralne a ne podle toho, jestli vyrobce udelal upgrade nebo bezpecnostni zaplatu pro ten ktery z milionu modelu .... protoze to je dnes moderni, pro kazdeho vyrobce chrlit aspon dva modely telefonu denne a pak se na ne vysrat a zakazat jim upgrady. A treba se jednou usmeje stesti a dostanem se do doby, kdy skonci DVDcka na androidech ..... teda pardon DVD regiony ...... teda pardon, takove ty zkurevnosti, kdy v nejakych regionech nejede pulka aplikaci a pulka funkcionalit ..... proc? nikdo nevi, ale je to tak ..... jo, kez by se android posunul uz konecne k tretimu tisicileti ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.