CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme si VoIP, WiFi telefon WELL ST100 od Joyce

DSC_1205
Volání po internetu je již celkem běžnou praxí. Nemusíte však zůstávat pouze u oblíbeného Skype, můžete vyzkoušet i volání pomocí VOIP telefonu. A na jeden takový se dnes v krátkosti podíváme.

Kapitoly článků

2.  Dispozice aneb použití v praxi

Telefon k nám dorazil s verzí FW 2.6.294. Samotný přístroj má v sobě zabudovaných pár bonusových funkcí typu "Organizátor". K této funkci se můžeme dostat pomocí přímého tlačítka na těle přístroje. Najdeme zde budík, kalendář, světový čas a samozřejmě i kalkulačku. Telefon umožňuje odesílat i SMS zprávy. V telefonu se nachází i seznam pro uložení až 500 jmen. U jednotlivých položek můžete zadat dopňující info jako je email, datum narození apod. Kontakty můžete sdružovat do skupin. Nesmí chybět ani klasická historie volání, jak ji známe. V telefonu je také možno přepínat mezi 5 zvukovými profily, které je možno přispůsobit obrazu svému.

WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100

Pod položkou "Bezpečnost" v nastavení se nacházejí zámky pro blokování hovorů, kontaktů, zpráv atd. Tato funkce může být užitečná pokud máme například v domácnosti děti a chceme jim zamezit volný přístup k telefonování. Máme také možnost si nastavit prefix, tedy že před volané číslo je umístěna předvolba. U WiFi si můžeme vybrat k jakému AP se budeme připojovat. Po výběru bodu si zvolíme typ zabezpečení (vycházející z použité sítě) a zadáme heslo. Poté zvolíme IP adresu – můžeme si ji nechat přidělit z DHCP a nebo nakonfigurovat ručně. Při zadávání nestandartních znaků jsme se ze začátku potýkali trochu s problémy - nešlo zadat podtržítko u hesla k WiFi. Po telefonátu na podporu bylo vše vyřešeno – musí se nastavit mód číslic a pak pod hvězdičkou jsou speciální znaky. (Toto se v manuálu nepodařilo najít.)

Dále v nastavení nalezneme samotné možnosti pro nakonfigurování VOIP účtu. Telefon je schopen se připojit až ke 4 zároveň. Předpokládáme, že vetšina uživatelů z důvodu pohodlnosti využije spíše webového rozhraní (o něm dále).

WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100 WiFi telefon WELL ST100

Příchozí hovory můžeme také nechat přesměrovat na jinou linku za každé situace, když máme obsazeno a nebo telefon nezvedáme. Určité hovory můžeme zablokovat. Nakonec tu máme ještě "Admin Menu", kde se skrývají celkem zajímavé položky. Jsou to například testy ping, SIP registrace, povolení kodeků, nastavení DTMF módu, provisioningu, tzv. OQC mód na testování funkčnosti jednotlivých komponent telefonu jako například LCD, vibrace atd. Je tu také možnost továrního resetu a resetu hesla.

Telefon také samozřejmě nabízí webové rozhraní; přeci jen je to pohodlnější něž vše zadávat přes telefon za pomocí omezeného vstupu. Méně zkušené uživatele může trochu zmást, že toto rozhraní není přístupné přímo na IP adrese telefonu ale, že se musí zadat i port, v tomto případě 8080. Co se týká samotného web managementu, tak ten není nijak zvlášť graficky zpracovaný. Je ale přehledný a intutitivní.

ukazka weboveho rozhrani - nastaveni SIP uctu

Nalezneme tu stejné položky jako v telefonu. Týkají se vyloženě VOIP konfigurace.

S rozhraním nebyly žádné problémy a nastavování telefonu bylo rychlé a obešlo se bez komplikací. Mnoho parametrů není potřeba měnit, jsou přednastaveny, ale samozřejmě každý si může vyhrát dle libosti a nastavit vše ke svým potřebám.

Telefonování

Testování probíhalo na ústředně Trixbox s připojenými VOIP převodníky do analogové telefonní sítě a GSM bránou. Samotná kvalita hovorů pro nás byla zklamáním. Druhá strana vás slyší bez problému, ale reproduktor má takový plechový/plastový zvuk. Druhé straně může být obťížné rozumnět třeba v plné kanceláři. Pro objektivnost je však nutné dodat, že výslednou kvalita hovoru mohou ovlivnit vnější záležitosti zapojení a používání, například tedy i náš analog. převodník a GSM brána, které u nás v práci běžně bezproblémově používáme s telefony konkurenčních značek a na které jsme tedy i tento telefon testovali.

Otestovali jsme i samotnou výdrž baterie a to tak, že jsme při plně nabitém přístroji provedli hovor a čekali dokud se baterie nevybije. Telefon vydržel 8 hodin a 5 minut, což je úctyhodný výkon a většině uživatelů by měl dostačovat. Aparát začal cca 10 minut před úplným vybitím hlásit slabou baterii. Po vybití se telefon nepodařilo znovu zapnout - baterie se skutečně plně vybila.

Závěr

Ačkoliv se jedná o zajímavé řešení, ve výsledku jej degraduje zpracování a hlavně kvalita hovoru, což u takového přístroje představuje jeho hlavní funkci. Na druhou stranu je tu pozitivum ve formě zabudovaného WiFi připojení přímo v těle přístroje, takže kromě nabíječky nepotřebujete nic dalšího.

Cena námi testovaného modelu WELL ST100 se pohybuje okolo 2 190 CZK včetně DPH.

Jako alternativu bychom doporučili pořídit si chytrý mobilní telefon s OS Android, který má buď přímo vestavěnou (nebo lze doinstalovat pomocí aplikace) podporu VOIP.

Klady Zápory
WiFi, klávesnice, výdrž Kvalita hovorů, cena

Poděkování:

Za zapůjčení produktu WELL ST100 pro účely testování děkujeme společnosti Joyce:
joyce_logo
DSC_1205
WELL ST100

 

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Dispozice aneb použití v praxi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme si VoIP, WiFi telefon WELL ST100 od Joyce

Pondělí, 25 Březen 2013 - 13:33 | Tomáš Hlušička | viz. strana 65 v manuálu http://www.joyce.cz/...
Neděle, 24 Březen 2013 - 12:09 | Pavel Korotvička | Ano, jedině Siemens Gigaset , nic jiného v dobré...
Sobota, 23 Březen 2013 - 14:14 | Zdeněk Pelikán | No a jak se tedy dá updatovat firmware, když...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 21:15 | RedMaX | Tak to si urcite nemyslim, dneska uz IPv6 nabizi...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 21:13 | RedMaX | Jenze to by to nesmel bejt vyrobce znamy svymi...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 18:09 | Petr-II | Aha, takže Vám doma na jednu WiFi jede naprosto...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 17:54 | Tomáš Hlušička | k té WIFI doma vám stačí jeden kabel a jedno AP a...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 17:42 | Petr-II | Já četl pozorně. Mám ještě jeden skromný dotaz. A...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 17:12 | Tomáš Hlušička | k té 510, resp. její základně, ale musíte přivést...
Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 16:35 | Petr-II | Ale já žádné spousty kabelů netahám. 510 je...

Zobrazit diskusi