CDR.cz - Vybráno z IT

Voyager 1 je opět plně funkční po několikaměsíčním výpadku, oznámila NASA

Zdroj: Shuttestock

Po několika měsících nejistoty je vesmírná sonda Voyager 1 opět plně funkční, jak tento týden oznámila NASA. Toto pozoruhodné lidské plavidlo, které je nejvzdálenější od Země, nyní znovu předává data ze všech čtyř svých vědeckých přístrojů, což znamená, že vědci mohou pokračovat v získávání cenných informací o plazmových vlnách, magnetických polích a částicích v mezihvězdném prostoru.

Problémy s komunikací

Problémy začaly v listopadu, kdy Voyager 1 přestal posílat kvalitní data. Vzhledem k obrovské vzdálenosti sondy od Země, která přesahuje 15 miliard mil, trvá signálu přibližně 21 hodin, než dosáhne svého cíle. To znamená, že inženýři museli čekat 45 hodin na jakoukoli odpověď, což značně komplikovalo diagnostiku a řešení problémů. V dubnu NASA obnovila příjem základních informací o zdraví a stavu sondy a v květnu se podařilo obnovit vědecká data ze dvou přístrojů.

Návrat do plného provozu

Nyní NASA potvrdila, že Voyager 1 „provádí normální vědecké operace“ a že agentura pracuje na synchronizaci softwaru pro měření času a údržbě málo používaného digitálního magnetofonu. Tento úspěch je výsledkem neúnavné práce inženýrů a vědců, kteří neustále hledají nové způsoby, jak udržet sondu v provozu.

Historie a význam Voyageru 1

Voyager 1 byl vypuštěn 5. září 1977, jako součást mise Voyager, která zahrnovala také sondu Voyager 2. Původním cílem byla pětiletá průletová mise zaměřená na studium Jupiteru a Saturnu. Obě sondy však překonaly veškerá očekávání a pokračují v práci dlouho po plánovaném ukončení mise.

Přínosy mise

Voyager 1 a jeho sesterská sonda Voyager 2 přinesly revoluční objevy o vnějších planetách sluneční soustavy. Například Voyager 1 objevil aktivní vulkanismus na měsíci Io a složité struktury v prstencích Saturnu. V roce 2012 se Voyager 1 stal prvním lidským objektem, který vstoupil do mezihvězdného prostoru, což umožnilo vědcům studovat tuto neznámou oblast.

Zdroj: Shutterstock

Udržování sondy v provozu

Udržování Voyageru 1 v provozu je technicky náročné. NASA musela například využít záložní energii a znovu spustit trysky, které nebyly použity téměř tři desetiletí. Tyto inovativní přístupy umožnily sondě pokračovat v posílání dat navzdory jejímu stáří a vzdálenosti.

Význam mise pro budoucnost

Úspěch Voyageru 1 inspiruje současné i budoucí generace vědců a inženýrů. Data získaná sondou poskytují cenné informace o podmínkách v mezihvězdném prostoru, které mohou pomoci při plánování budoucích misí mimo sluneční soustavu.

Mise Voyageru také zanechala kulturní stopu. Na palubě obou sond se nachází Zlatá deska, která obsahuje zvuky a obrazy z planety Země. Tento vzkaz pro případné mimozemské civilizace symbolizuje naději lidstva na spojení s jinými inteligentními bytostmi ve vesmíru.

Závěr

Úspěšné obnovení funkčnosti Voyageru 1 je dalším důkazem neuvěřitelné odolnosti a významu této mise. I po 47 letech od svého vypuštění sonda stále přináší nové poznatky a inspiruje další generace k průzkumu vesmíru. NASA neustále pracuje na tom, aby udržela Voyager 1 v provozu co nejdéle, a těší se na další objevy, které tato jedinečná sonda přinese.

Diskuse ke článku Voyager 1 je opět plně funkční po několikaměsíčním výpadku, oznámila NASA

Úterý, 18 Červen 2024 - 09:41 | Robin Seina | To sice jo, ale uvědomte si jak velké byly tehdy...
Pondělí, 17 Červen 2024 - 23:58 | Vojtech Nekvapil | Ono na tyhle vzdálenosti ten bitrate taky není...
Pondělí, 17 Červen 2024 - 14:21 | RedMaX | Psal "přibližně 21 hodin", prostě tušil...
Pondělí, 17 Červen 2024 - 12:30 | Robin Seina | Čiháku, čiháku, když neumíš pořádně překládat,...

Zobrazit diskusi