CDR.cz - Vybráno z IT

Výbava pro moderní road trip: Jaké gadgety oceníte nejvíce?

PR článek
Chce se vám vyrazit někam pryč? Prostě jen sednout do auta a nechat se odnést od každodenního shonu, kam vás jen kola a silnice dovedou?

Jasně, road trip je skvělý způsob cestování plný svobody. Díky moderním přístrojům si dnes navíc takový road trip můžete užít víc než kdy dříve.

Ať už se na cestu vydáte vybavení jakýmikoli technologiemi, jednu věc budete potřebovat zcela jistě, a tou je energie na jejich provoz. Dobře vybavená power banka vám může pomoci nejen dobít mobil, fotoaparát, tablet nebo navigaci. Na trhu už existují i takové, které v případě nouze nahradí startovací kabely. Na jejich nabití přitom nepotřebujete běžnou zásuvku na 230 V. Postačí klasická 12V zásuvka zapalovače nebo USB, kterými jsou vybavena téměř všechna auta. Pojištění pro všechny případy v podobě power banky tak není problém dobít přímo na cestě.

Navigace možná nejsou žádným hypermoderním výkřikem techniky, přesto v poslední době nabízejí služby, o kterých se nám ještě před pár lety ani nesnilo. Ne, nebojte, nebudeme váš svobodný road trip poutat do nalajnovaných tras a pevně stanovených itinerářů. Moderní navigační systémy vás ale díky připojení k celosvětové síti internet a třeba i díky datům od milionů uživatelů po celém světě provedou vaší cestou jako nůž máslem. Pomohou vám vyhnout se místům, kde se stala nehoda a tvoří se tu kolony, poradí vám zajímavá místa v okolí, která byste jinak nenašli, nebo kde se dobře najíte a kde složíte hlavu.

Po celém dnu v autě se jistě rádi natáhnete a chvíli zrelaxujete. Je úplně jedno, jestli to bude někde pod širákem u vody, v lese nebo v malém hotýlku či v penzionu. V tu chvíli nejspíš oceníte přenosný bluetooth reproduktor. Audiokniha nebo pohodová hudba reprodukovaná ve vysoké kvalitě vykouzlí atmosféru, která vám dodá síly do dalších kilometrů za volantem.

Ani na road tripu byste neměli zapomínat na bezpečnost. Díky autokamerám budete mít k dispozici záznam událostí na cestě. Můžete je umístit na přední i zadní okno. V případě nehody pomohou určit viníka. Nemusí sloužit ale jen jako pojistka. Sbíráte-li zážitky přímo na silnici, je to právě autokamera, kdo vám je pomůže uchovat navždy. Jen si dávejte pozor, pokud míříte za hranice. V řadě zemí, jako je například Lucembursko, Francie nebo Belgie, smíte pořizovat záznam jen pro vlastní potřebu. Zveřejnění například na YouTube je tabu. Třeba v Portugalsku je ale úplně zakázáno palubní kameru vlastnit. Nesmíte ji vozit ani vypnutou v autě. Vždy se tak vyplatí znát místní zákony a nařízení. To ale platí nejen ohledně autokamer.