CDR.cz - Vybráno z IT

Výběr partnera rozhoduje o délce vašeho života více než genetické dispozice

Larry Page, spoluzakladatel Googlu, investoval do společnosti Calico, aby odhalil tajemství dlouhověkosti. Skrývá se mimo jiné hlavně ve výběru partnera a našem vzájemném vztahu.

Larry Page, spoluzakladatel Googlu, investoval do společnosti Calico (California Life Company) několik miliard dolarů z jediného důvodu. Touží totiž poznat tajemství dlouhověkosti. Otázka, na kterou se snažil najít odpověď zní: Jak naše geny ovlivňují délku našeho života?

Podle původních domněnek výzkumníků by geny měly ovlivnit délku našeho života dost výrazně – dokonce až z 1/3. Faktem je, že toto tvrzení vzniklo na základě relativně malého vzorku populace. Proto Calico v roce 2015 kontaktovalo firmu Ancestry, která se specializuje na analýzu DNA a její následné vyžití pro sestavení rodokmenů. Z tohoto důvodu má Ancestry k dispozici rozsáhlou databázi rodokmenů, která pokrývá zhruba 6 miliard lidí a jde napříč generacemi i staletími.

Ancestry neuvolnila pro potřeby Grahama Rubyho, bioinformatika ze společnosti Calico, celou svou databázi. Poskytla mu pouze vzorek „pouhých“ 400 milionů lidí pocházejíchc především z Ameriky a Evropy. Ancestry jednoduše vyřadila všechny doposud žijící zákazníky a všechny další záznamy ořezala o veškeré údaje, které by mohli vést k identifikaci lidí.

Calico si ze získaných údajů vyextrahovala pouze délky života jednotlivých lidí, příbuzenské vztahy a také to, jakou genetickou informaci mají rodiče v porovnání s jejich dětmi. Zpočátku tento výzkum jen potvrzoval dosavadní domněnky, pak si ale Ruby všimnul, že manželé se zpravidla ve své dlouhověkosti dost podobají, i když u nich lze příbuzenský vztah vyvrátit. Dokonce se délka života manželů podobá daleko víc než u sourozenců.

To přivedlo Rubyho na myšlenku, že si možná partneři vybírají svůj protějšek takový, aby se jim v mnoha věcech podobal. Výsledkem bádání a bioinformatické analýzy několika stovek milionů lidí bylo zjištění, že naše geny ovlivní délku našeho života jen zhruba v 7%. Celý výzkum je však nyní ohrožen, protože společnosti Calico a Ancestry spolu přestávají komunikovat a letos v červenci dokonce ukončily spolupráci.

Jiná studie se naproti tomu zabývala, jací jsou lidé, kteří se dožívají vysokého věku. Tito lidé prý cvičí každý den alespoň 30 minut, jedí dietní středomořskou stavu, jsou to nekuřáci, snaží se žít bez nadváhy a nepřehánějí to s alkoholem. Zároveň se u nich vyskytuje jistý pud sebezáchovy, otevřenost novým věcem, emoční vyrovnanost, přátelskost a také jsou schopni vyjádřit své pocity.

Pokud tedy toužíte žít co nejdéle, nestačí mít kariéru, moc, slávu a peníze. Pro dlouhý život si musíte najít vhodného partnera, s kterým jste schopni strávit celý život, dodržovat obecné zásady zdravého života, být empatičtí, přátelští, láskyschopní a měli byste brát život trochu s nadsázkou, protože upřímně řečeno, stejně z něj nevyváznete živí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Výběr partnera rozhoduje o délce vašeho života více než genetické dispozice

Středa, 9 Leden 2019 - 15:09 | corwin78 | No potěš, to vypadá, že zaklepu bačkorama poměrně...

Zobrazit diskusi