CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k SecUpdate: Vyhněte se útokům na Android a OS X i podvodníkům v mailu a na FB

Tak si vzpomínám, jak se linuxáci před pár lety posmívali, co je malwaru na Windows, a tvrdili, že na Androidu malware nikdy nemůže být, protože je to linux. Když jim někdo odpověděl, že to závisí jen na rozšíření OS, nevěřili...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Jako linuxak ktery vzdycky rikal, ze to zavisi na rozsireni OS, si to pamatuju trochu jinak :-).

Na tehle problemech je nazorne videt, jak prave veci, kterym se android lisi od linuxu, ho cini zranitelnym.

1) MediaServer je ciste android komponenta, na linuxu se nevyskytuje.
2) Google vydava opravy bleskurychle, ale narozdil od linuxu, kde je lze stejne bleskurychle nainstalovat, u androidu ma vetsina uzivatelu diky tomu jak android vyrobci telefony upravuji problem ...
3) Multimedialni zpravy se na linuxu nevyskytuji. Zatim se telefon muze naborit jen dvema zpusoby: multimedialni zprava nebo ze si uzivatel nainstaluje neco neprovereneho (resp. blbe provereneho).

Specialne metoda sireni instalaci neproverenych programu je neco, co s kvalitou OS nema nic spolecneho. OS se muze postarat jen o to, ze se malware nedostane ke kernelu (coz zda se v pripade androidu dela), ale zakazat uzivateli instalaci programu nemuze.

A kvalita proverovani software souvisi primo s rozsirenim: kdyz je SW malo a pouziva ho malo lidi, je snazsi ho proverovat a malokomu stoji za to zkouset skrz to proverovani propasovat malware.

PS: Osobne ocekavam za rok ci dva velke halo se zpravou, ze se nekomu podarilo napsat virus na systemd. To byl taky velky krok smerem od principu linuxu k windows ... a instaluji to hlavne BFU, kteri na principy kaslou, zato z bootu o tri sekundy rychlejsiho jsou nadseni.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to tak, že to souvisí s tím, kam se Linux šíří, nebo by se chtěl šířit.

Na serverech, kde už je pevně zabydlen, je to jasné, tam vítězí "principy" a je mi jedno, jestli to bude startovat minutu, nebo pět, hlavně aby to vydrželo v pořádku běžet aspoň půl roku v kuse.

Na laptopu ale chci, aby to najelo hned po otevření víka. Když to trvá o tři sekundy déle než u jiného OS, musím se ptát proč. Nevím, jestli je systemd nejlepší cesta, ale tohle řeší.

No a na telefonu už vůbec nechci řešit OS. Chci telefonovat, multimédia atd.

Řešit, jestli je to chyba Androidu, ale už ne Linuxu, mně přijde stejné jako s KDE, nebo tím systemd. Je KDE Linux? Je systemd Linux? Je to Debian? A je to Android?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.