CDR.cz - Vybráno z IT

Vyrábíme přenosnou konzoli z minipočítače Raspberry Pi: Výběr komponent a montáž (díl 1.)

ben_heck_show_raspberry2
Že jsou dnes přenosné herní konzole zbytečné? A co třeba taková, kterou si sami vyrobíme? Pro všechny nadšence a bastlíře zde máme návod, jak z Raspberry Pi vytvořit přenosnou herní konzoli. Tak hurá objednat komponenty a jde se do dílny.

V době, kdy téměř každý nosíme v kapse nějaký ten chytrý telefon, se zdají být přenosné konzole přežitkem. S tím se dá celkem souhlasit, ale co kdybychom měli zařízení, k němuž budeme mít nějaký ten "osobnější" vztah? Zkrátka a dobře takové, které jsme zvládli vyrobit a vlastnoručně sestavit.

pigame_01

Přemýšleli jste někdy, kde končí možnosti využití minipočítače Raspberry Pi? Zatím to vypadá, že až tam, kde končí naše představivost. Kutilové z celého světa vymýšlí nejrůznější projekty a vychytávky, jejichž použitelnost a praktičnost je někdy na pováženou, ale to vlastně ani není účelem. Proč tedy takové šílenosti jako vodní chlazení pro počítač, který jej vůbec nepotřebuje dělají? Protože to zkrátka jde a jak se říká - každý by měl mít nějaký ten koníček.

Psali jsme o Raspberry:

Populární americký kutil a modér Ben Heck je jedním z nadšenců, kteří se v hardwaru rádi vrtají a z jeho aktivit vznikají obzvlášť zajímavé kousky. Před několika měsíci jsme mohli vidět projekt zaměřený na spojení trojice konzolí do jednoho šasi a nyní se k tomu přidává kousek z podobného soudku. Ben se rozhodl z populárního minipočítače Raspberry Pi vytvořit přenosnou herní konzoli ve stylu Nintendo DS.

Ben_nintendo-3ds-blue-open

Proces tvorby tradičně zveřejnil ve své Ben Heck Show a první část v podobě videa si můžete pustit výše. Pokud však na koukání nemáte v tuto chvíli čas, máme pro vás i stručný přehled komponent a Benův postup v textové podobě.

Cíle projektu v prvním dílu:

  1. Modifikovat Raspberry a odstranit nepotřebné konektory
  2. Najít vhodné LCD
  3. Zvolit vhodný zdroj napájení
  4. Herní ovládání vyřešené přes USB
ben_heck_raspi

 

Jaké komponenty budeme potřebovat?

Jak jsme si řekli, základem je samozřejmě minipočítač Raspberry Pi, konkrétně verze B s LAN portem. Konzole jako taková potřebuje nějaký ten displej, k čemuž byl použit levný LCD panel z parkovacího setu do aut. Dále zde máme 7,4V Li-Ion baterie s vysokou kapacitou, které podle Bena bohatě postačí pro slušných 5 hodin provozu. Došlo i na USB ovladače, z nichž byl použit joystick a nějaká ta tlačítka.

Seznam komponent a přibližná cena:

ben_heck_show_raspberry3

Postup a očesávání komponent

Prvním krokem bude "zeštíhlující kůra" v podobě odpájení zbytečných konektorů z Raspberry Pi. Za své vzalo duální USB a oba audio výstupy, čímž se z desky stal opravdu placatý minipočítač. Podobně je tomu s LCD panelem, který byl vyndán z původního krytu a rozdělen byl kvůli rozměrům i pack baterií. Při manipulaci s bateriemi a jejich následným zapojením je dobré být opatrný, aby později nedošlo k nějakému tomu nafouknutí (příp. vybouchnutí) a zničení přístroje.

ben_heck_show_raspberry1

Ben by při stavbě možná udělal lépe, kdyby rovnou sáhl po Raspberry ve verzi bez síťového rozhraní, čímž by nejen ušetřil pár dolarů, ale také by nemuselo dojít k dalšímu pájení. Na druhou stranu má model A pouze 256 MB operační paměti, což by se mohlo negativně podepsat na už tak poměrně nízkém výkonu.

ben_heck_show_raspberry

Při napájení USB ovladače na desku byl problém s funkčností, což kutil vyřešil připojením přes vývojářskou platformu ve stylu Arduina. Jak bude montáž pokračovat se dozvíme v dalším pokračování, ve kterém dojde nejen na tvorbu šasi, ale také nějaké to hraní starých her v emulátoru.

Předchozí díly Ben Heck Show na CDR: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyrábíme přenosnou konzoli z minipočítače Raspberry Pi: Výběr komponent a montáž (díl 1.)

Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 07:52 | looker | Jsem zvědav, jak bude řešit dobíjení těch Lionek...
Středa, 12 Červen 2013 - 11:01 | HEC | Pěkné ... Jen nevím proč kupovat battery pack s...
Úterý, 11 Červen 2013 - 20:42 | Tomáš Bohuněk | Konec nadávání na mizerné konzole s malou...
Úterý, 11 Červen 2013 - 14:34 | Milosh | Myslím, že používá parkovací kit proto, že RaspPi...
Úterý, 11 Červen 2013 - 13:59 | TheKing akaIngkar | )No vyzera to celkom zaujimavo ... kedze som...
Úterý, 11 Červen 2013 - 13:20 | Archvile | Zdá sa že Ben má nejak veľa voľného času. Mal by...

Zobrazit diskusi