CDR.cz - Vybráno z IT

WhatsApp mění výchozí nastavení viditelnosti. Zabrání nevyžádanému šmírování

Vývojáři nejpopulárnější chatovací aplikace, WhatsApp, přinášejí poslední dobou stále více vylepšení a nových aktualizací. Podle posledních zpráv se má změnit výchozí nastavení viditelnosti stavu „Naposledy online“ na „Moje kontakty“. Dojde tím k ochraně uživatelů před aplikacemi třetích stran.

WhatsApp je nejpoužívanější chatovací aplikací na světě, a to především ze dvou důvodů – pro založení účtu na WhatsAppu není potřeba zdlouhavá registrace a za druhé jsou zprávy šifrované. Jelikož si tato služba zakládala na soukromí, některým uživatelům mohlo proto vadit, že WhatsApp zobrazoval jejich online aktivitu a informaci, kdy byly "naposledy online"

Uživatelé se tak mohli jednoduše šmírovat, stačil jim přitom znát jen telefonní číslo. Této problematiky si všimli i vývojáři WhatsAppu a podle serveru WABetaInfo přijde v příštích aktualizacích změna výchozího nastavení viditelnosti stavu „Naposledy online“, z dosavadního „Všichni“ na „Moje kontakty“.

Zdroj

Volba „Moje kontakty“ je sice k dispozici již nyní, ale přepnout si na něj musí uživatelé manuálně. A jelikož si většina uživatelů tuto slabinu neuvědomuje, aby se podle toho zaopatřili, rozhodli vývojáři stav změnit defaultně. WhatsApp navíc zavede ještě další možnost, a to „Nikdo“, což nebude výchozí nastavení, ale možnost, kterou si každý může snadno zvolit.

Podle serveru WABetaInfo je jedním z důvodů i zneužívání tohoto údaje aplikacemi třetích stran. Změnou výchozího nastavení se zcela automaticky zabrání právě těmto aplikacím ve sledování, protože je nikdo nemá v seznamu svých kontaktů. Do budoucna se pak také připravuje čtvrtý stav, a to je „Moje kontakty kromě…“, což může být příjemný kompromis mezi „Moje kontakty“ a „Nikdo“.

Diskuse ke článku WhatsApp mění výchozí nastavení viditelnosti. Zabrání nevyžádanému šmírování

Žádné komentáře.