CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Wifi standardy v oblasti frekvencí pod 1 Ghz. Co od nich čekat?

super dalsie frekvencie co nas budu ozarovat....

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Mi se hlavne nelibi ta propojenost ..... navic diky absence nejakeho STANDARDU to bude zas jen vlastni pisecek .... apple, bmw, samsung ...... kazdy bude mit vlastni system one "chytre" domacnosti. Idealne, kdyz to bude vsechno fungovat tak nejak samo, k cemu uz digitalni totalita a vendorlock applu vede .... nikoho nezajima jak to funguje, hlavne, ze to nejak funguje a je to "wow". Nerikam, ja se tesim az kazda pracka pujde pripojit k internetu a budu si moct navolit vlastni program, idealne cely vlastni (ale to jen tak nepujde, ten tam by byl spread modelu od 5ti do 50ti tisic). Treba svetla by byly super. Ale ma to i druhou stranku proc to chci ... proste, ze bych se sousedum boural do wifin a ovladal jejich spotrebice:) Ten problem tu je a je obrovsky. Vzdyt dnes uz jsou vyrobci tak zdechli, ze rvou sracky jako android vsude, do televizi, do hodinek, vubec bych se nedivil, kdyby byla nejaka "radobychytra" lednicka od samsungu s androidem .... protoze samozrejme je nesmirne uzitecne do lednicky a hodinek nahravat aplikace:o) Aby tohle nejak fungovalo, MUSI prijit novy operacni system, novy standard a zatim vubec netusim, jestli se neco rysuje. Neco, co bude uplne stupidni, bude se parovat nejakym jednotnym algoritmem s klicem a bude mit maximalne nejake RESTove API, tot vse ..... system, ktery bude naprosto blbyvzdorny, bez chyb a nebude mit nikdy bezpecnostni problem. Za tim v pozadi at si bezi treba deset hovnodroidu a lidi si instalujou do pracky treba angrybirds, ale nesmi to mit bud pristup k netu nebo k tomu spotrebici, jedine k tomu ovladacimu bezpecnemu OS.
Ja si troufnu predpovedet, ze do peti let bude vsechno s wifi ... ale kazda picovina bude potrebovat extra ovladaci aplikaci pro mobil nebo pocitac .... idealne kdyz bude chybet nejaka platforma ..... idealne mit pak v mobilu 80 uplne zbytecnych aplikaci ke kazdemu spotrebici .... namatkou treba ty zarovky od huawei ..... nebo bluetooth zarovky z lidlu .... TOHLE bude peklo a uplne to nejvetsi uskali techto technologii ... bude pak trvat 10 let (mozna desitky) nez se to nejak zkonsoliduje a ujednotni .... a samozrejme (!) stavajici spotrebice nepujdou upgradovat, to je jedna z podminek:o))) Ale to samozrejme hraje do karet vyrobcum ... kdyz clovek nechce vyslovene pomaly a nebezpecny telefon s nejmenovanym paraOS, tak kupuje novy 2x rocne .... toho chcou evidentne docilit u vsech spotrebicu:o) Behemot bude jeste rad vzpominat na bezolovnatou pajku:o)))

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s první připomínkou. Míra neustálého ozařování je neskutečná. Studie potvrzujícá negativní účinky už existují a že jich je.Stačí hledat. A co lidi, kteří nebudou chtít mít tyhle hovadiny. Ty mají přece právo být neozařováni. Jenožme tyhle paka chtějí výkony a dostupnost wifi i ve sklepě pod železobetonovou podlahou a 500m od baráku, když psa půjdou vyvenčit. Vlastně on půjde sám s chytrým obojkem. Tak v tomhle světě žít nechci.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi prosím odkaz na nějakou takovou studii pošli. Ale něco rozumného, neboli článek z recenzovaného časopisu na úrovni, citovaný, a zaývající se elmag zářením na vlnových délkách jako wifi a s výkony odpovídajícím domácím routerům.

Ne? žádný odkaz? Čím to bude? Ty zmiňované studie jsou na nesmyslných webech, nebo o výkonech wifi že by to temelín neutáhl?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak je fakt, ze mobil v kapse bude asi podstatne horsi a nosime ho tam vsichni.
Na druhou stranu to jiste neni nic dobreho, aby kazde zarizeni melo wifinu a muselo komunikovat nekolika MB/s ..... vsem temhle zarizenim by sluselo UWB nebo zigbee, wifi je proste ptakovina .... ale jak jsem psal nahore, ono to dopadne tak, ze se vsechny pasma zaserou prackama a kavovarama, na kazde bude potreba mit nekolik ruznych aplikaci, takze to stejne nikdo nebude pouzivat ......

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Mobil v kapse neni ani zdaleka tak spatny jako mobil u ucha. Od ucha totiz neni daleko k mozku, ktery je logicky nejcitlivejsi. Horsi uz jsou jen bezdratova sluchatka - i kdyz ta zase mivaji mensi vykon. Doufam. Osobne bych dal prednost tomu kdyby ta pracka mela ethernet nebo USB.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Tak zas kdyz ti to cely den sviti do kuli, taky neni asi ideal:o)
Bezdratove sluchatka budou v poho ne? Sak tam je jenom radio pro prijem, ty nemusi nic vysilat.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych dal přednost tomu, aby pračka nadále měla jen několik tlačítek a jednoduché programy odpovídající typu materiálu a jeho zasvinění. Není mi jasné, co by mohla zjistit na netu o mých trenkách. Nedejbože aby tam byla tuna senzorů.

Už vidím ty hlášky:
-Nepodporovaný typ prádla
-Server nedostupný
-Jste si opravdu jist, že chcete vyprat fialovou, modrou a zelenou dohromady
-Zadejte typ pracího prostředku - Menu: Tekutý / Sypký / Fosfátový/ Bezfosfátový / % účinné látky....
-Neznámá kombinace, zadejte znovu
-Zadejte tvrdost vody
-Filtr je z 6 % zanesen, přejete si jej vyčistit hned
-Zadejte heslo
-Neautorizovaný přístup, dvířka uzamčena, kontaktuje autorizovaný servis.

Též mikrovnky a ledničky bych si žádal co nejblbější. U ledničky mi stačí termostat a mikrospínač na světlo (a kompresor samozřejmě :-))) a mikrovnku klasicky s nejintuitivnějším ovládáním pomocí dvou točidel čas/výkon.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba zkusit hledat, že? Třeba tady: http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp.
Výzva tady 190 vědců o věnování se tomuto problému https://www.emfscientist.org
Pár dokumentů se na youtube taky najde.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Paneláky se už nemůžou dočkat, až místo šesti, osmi wifin od nejbližších sousedů jich bude tu naši rušit třeba dvě stě - od všech sousedů i z okolních budov. Kolik že je tam využitelných kanálů? Pět set nebo zase jen dva?
A to jsou na tom paneláky dobře proti novým domům se spoustou stěn ze sádrokartonu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

takovej problém v panelákovém bytě natáhnout kabely a nechat sousedy ať se se svým vlněním třeba poserou. A pitomímu telefonu mizerná rychlost zarušený sítě na nějaký notifikace stačí.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Až budu chtít mít chytrou domácnost, tak v každé místnosti pět až patnáct kabelů žádný problém.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Pripadne by se dala pouzit komunikace po elektrice. Stejne je nejmene 90% tech zarizeni pripojenych do zasuvky. Typicky pro zarizeni jako zarovka nebo vypinac je libovolna jina komunikace nez pres napajeci kabel totalni kravina.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Aby každá pračka, kávovar a touster vysílal na vzdálenost kilometrů je zbytečný. Stačí když se domluví po domě a komunikaci na větší vzdálenost zajistí centrální prvek, nejlépe po kabelu.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Na to je zigbee, ze se domlouvaji mezi sebou a nemusi na sebe videt, ale komunikujou pres sebe. Ale to uz chce par studovanych hlav a domluvit se. Bohuzel vyrobci si to pecou kazdy za sebe a zvlast spotrebitelske tovarny na to nemaji kapacity a vymysleji ruzne zrudnosti s wifi a vlastnima protokolama a mobilnima aplikacema. Pokud se neudela nejaka pracovni skupina slozena SW, HW a sitove firmy a nenavrhne nelicencovany "zavazny" standard, tak to bude furt na dve veci.
Ale jak tu nekdo psal, je pravda, ze komunikace po elektrickem rozvode dava asi nejlepsi smysl, protoze vsechno od kavovaru az po pitome hodinky/puldenky od applu, vsechno je to vlastne furt pripojene k elektrice. Ale to se vracime na zacatek, ze to vsechno predpoklada jednotne rozhrani a pak jeden prvek v zasuvce, ktery to posle ven a bude komunikovat pres nejake trivialni API stylu PnP .... device _dev = ukaz_mi_vsechny_zarizeni ();
// struct device = {"trida zarizeni","nazev"};
functions _func = _dev[0].jake_funkce_podporujes;
//struct functions = {"nazev_funkce","in/out","popis","html kod pro zobrazeni GUI k funkci, aby to kuwa bezelo VSUDE!","atd"} ....

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se že hitem příštího století bude dům blokující veškeré rádiové vlny a podobné sračky.
Tedy, pokud se příštího století dožije ještě nějaký člověk schopný reprodukce.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.